Excomunicarea lui Putin

MAKE
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 mai 2022

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

MAKE

Nimeni nu vrea să constate dacă Vladimir Putin vorbeşte serios despre declanşarea războiului nuclear sau dacă doar blufează.

Este ca vrabia din mâinile rabinului: dacă îi spui că este vie, atunci o striveşte între palme şi ţi-o aruncă moartă la picioare, dacă spui că este moartă, atunci îi dă drumul să zboare pe deasupra capului tău.

Singurul lucru cert este că Putin are posibilitatea să declanşeze un război nuclear, pentru că are buton, are rachete şi pentru că pare că niciunul dintre cei 146 de milioane de oameni din ţara numită Rusia nu are puterea să-i oprească degetul.

Şantajul la care el supune planeta este avantajat de ipoteza că preşedintele absolut al Rusiei Vladimir Putin ar fi prost la cap, nebun de balamuc sau bolnav incurabil (pentru că mincinos a constatat tot globul că este).

În 1985, când Sting a lansat "Russians", a inclus în cântec următorul argument contra verosimilităţii declanşării războiului nuclear de către rusi:

"Domnul Hruşciov a spus: «Vă vom îngropa»

Nu sunt de acord cu acest punct de vedere

Ar fi un lucru atât de prostesc de făcut

Dacă şi ruşii îşi iubesc copiii".

Acesta, însă, este un argument logic.

Ei bine, nebunul de aia e nebun, că are reacţii anormale (ilogice, prosteşti), aşa că argumentul lui Sting cade, iar ameninţarea nucleară devine cu atât mai plauzibilă cu cât Putin pare mai scrântit şi mai prost (că mincinos nu pare, ci ştim sigur că este).

Iar dacă sfârşitul îi este aproape, atunci poate avea gustul faraonic să ia cu sine în mormânt cât mai mulţi oameni, mai mulţi decât oricare faraon, pe toţi contemporanii - oameni, girafe, vrăbiuţe, albinuţe şi chiar râmele din pământ.

Şantajul perfect: şi nebun şi prost şi muribund şi mincinos, totodată, dar cu deget şi buton.

Presupenerile care străbat mass-media că Putin ar fi prost/nebun/bolnav (că mincinos este indubitabil) au darul să descurajeze publicul în tentativele de dezlegare a şaradei ameninţării cu războiul nuclear.

Două lucruri devin inexplicabile:

1. De ce Putin este atât de modest în revendicări? Dacă nu există apărare contra rachetelor lui cu încărcături nucleare, aşa cum vehiculează presa, atunci Rusia poate declara independenţa Londrei şi a Washingtonului ca republici separatiste, după care să le ocupe eliberator, ca pe Kaliningrad - oraşul lui Immanuel Kant -, din inima Europei.

Vorba lui Leonard Cohen: " First we take Manhattan, then we take Berlin".

În acest mod paşnic ar putea fi rezolvată şi problema aprovizionării cu gaze a Bruxelles-ului, fără ca tinerii soldaţi ruşi să mai moară degeaba în Donbas, când fiecare infanterist siberian ar putea primi câte şaptezeci şi două de fecioare suedeze.

Deci, de ce atâta modestie?

Când esti nebun, prost şi pe moarte şi ai buton şi ai deget, poţi să pretinzi mai mult, de fapt, orice.

2. De ce CIA, Mossad, MI6 şi toate celelalte ca ele îl ţin în viaţă pe Putin?

Pe Vladimir Putin, da, dar pe Saddam Hussein, nu.

Nici pe Osama bin Laden nu l-au ţinut în viaţă, nici pe Muammar Gaddafi.

Aceştia, pe care nu i-au ţinut în viaţă, nu au ameninţat niciodată cu vreun război nuclear, au dat şi ei cu două avioane în World Trade Center şi alte chestii ca astea.

Pe când Putin?, păi Putin...dar ce, se compară?!

Deci, de ce Occidentul îl ţine în viaţă pe Putin?

Pentru profiturile din comerţul cu armament sau pentru că ne lipseşte ceva în legislaţie?

Distinsul nostru editorialist Cornel Codiţă tocmai a publicat articolul "Învăţămintele războiului", în care semnalează o lacună a organizării omeneşti:

"Cei în răspunderea cărora se află deciziile care hotărăsc soarta a milioane de oameni, în schimb, pot să determine distrugerea unei ţări întregi, să îşi arunce propria ţară şi cetăţenii ei în primejdii de moarte, în sărăcie şi dispreţul unei lumi întregi, pot să încalce cîte legi doresc, să trimită la moarte cîţi cetăţeni poftesc, să prade şi să distrugă în teritoriul altor state cît le dă mîna, să ameninţe pe oricine le stă în cale cu arme de distrugere în masă care ar putea antrena distrugerea întregii planete....pot face cam tot ceea ce nebunia lor le-a vîrît prin cap şi cu toate acestea să nu sufere nici un fel de sancţiuni pentru consecinţele masive şi globale ale acţiunilor lor".

Codiţă se întreabă ce este de făcut şi promite că, săptămâna asta, va da un răspuns "Nu neapărat complet, dar măcar convingător".

Am prins momentul să mă înghesui şi eu cu un răspuns.

Cred că unui individ care ne ameninţă tuturor viaţa - viaţa omenirii - şi care are capacitatea să-şi aplice ameninţarea trebuie să i se retragă calitatea de om şi alungat din rândul omenirii.

Adică, nu are ce să caute în vreo închisoare pentru criminali de război, că închisorile sunt pentru oameni.

Dacă în comunitatea internaţională nu avem o lege pentru asta şi chiar dacă am avea-o, nu avem o instanţă care să guverneze o astfel de lege, atunci putem să cerem sprijinul Papei de la Roma.

Vaticanul este obişnuit cu chestia asta.

Să dea o bulă papală.

Intre alte bule, la 27aprilie 1509, Papa Iulius al II-lea a dat o bulă pentru excomunicarea Veneţiei şi a cetăţenilor veneţieni, prin care autoriza "orice alt stat sau persoană să o atace sau să o jefuiască pe ea [n.m. - Veneţia] sau pe oricare dintre supuşii ei, să-i obstrucţioneze traficul pe uscat sau pe mare, să-i rănească şi să le facă tot răul posibil".

Istoricii sunt de acord că bula este feroce, dar în cazul lui Putin ar fi potrivită - cine-l întâlneşte să-l plesnească, fără teamă de pedeapsă pentru asta.

Cred că Papa Francisc ar trebui să urmeze modelul şi să-l excomunice pe Putin.

Asta ar fi cu atât mai uşor cu cât Putin nu este catolic şi să dai afară pe cineva care nu este înăuntru nu cred că prezintă vreo dificultate.

Sigur că se poate şi fără bulă.

Opinia Cititorului ( 37 )

 1. Asa este, Putin este vinovat de tot raul din Lumea Asta, inclusiv de inflatia galopanta din Romanica, dupa cum spunea ilustrul nostru presedinte! Practic, am sarit de la Pesedeee si Dragnia direct la Putin!

  1. Dumneata comentezi un articol din mintea ta, nu articolul asta. Aici nu este vorba de cat de vinovat este Putin de inflatie, ci de faptul ca ne ameninta cu moartea pe toti. Ce legatura are asta cu PSD? Si apropo, numai idiotii ii spun Romanica Romaniei, asa ca nu ma mira comentariul tau.

   De fapt, tie iti place si de Dragnia si de Pesedeee si de Putin, ca de aia ai sarit din baie, ca pentru tine Putin inseamna Pesedeee si Dragnia.

  Mi se pare un pic naiv sa presupui ca Putin e singurul care gandeste asa si ca un urmas ar lui nu ar fi mult mai hotarat si periculos.

  Aceasta izolare a Rusiei cred ca poate radicaliza destul de bine populatia si mai ales elita ruseasca. 

  Deci... atacurile tintite asupra lui Putin ignora problema mai mare. 

  De fapt, poti spune ca aceasta izolare chiar are scopul unei radicalizari masive pentru a crea o reactie si mai puternica. Nu vad cum se deescaladeaza situatia asta. Chiar as vrea sa vad o explicatie a unor diplomati si negociatori: care ar fi calea prin care lucrurile se calmeaza? 

  1. Care izolare? O sa vezi milioane de turisti rusi pe plajele turcesti. Si europenii vor intra in recesiune.

   Mda , probabil ca , cuiva ,nu spui cui , persoana importanta , i s-a aratat . de catre altcineva , clasica pisica generatoare de stres !

   Putin a declanshat invazia unui vecin. Tot ce a fost inainte nu mai e luat in calcul. S-a pus in situatzia lui Adolf cand a invadat Polonia. Nu mai e drum de intoarcere! restul e blabla inutil. Probabil totul se va prabushi cu zgomot, clica de incompetentzi shi hotzi din jurul lui Putin vor plati cu virf shi indesat.

   da da, chiar zeci de milioane....vor ocupa Turcia :))

   Scrii prost cu shi în loc de și ca un tefelist cu școală multă dar proastă. Și gândești așa cum scrii.

   Incompetentul de Putin a cucerit în câteva luni o treime din Ucraina și a invitat o mare parte din batalionul nazist la o mică discuție prin Siberia. Adică și-a îndeplinit scopurile declarate și încă ceva în plus, în pofida faptului că frații (recent descoperiți, nici nu știam de ei) noștri ucraineni au avut tot sprijinul FERM militar și financiar al întregii alianțe NATO.  

   Ceva nu se leagă în toată retorica asta cu Putin nebunul și Rusia incompetentă care nu doar că și-a îndeplinit obiectivele în timp record, dar a reușit să se opună fără mari probleme întregii structuri NATO. Dacă asta e incompetență îmi e teamă, sincer, de cum ar arăta o Rusie competentă.  

  Lavrov: Rusia nu amenință pe nimeni cu războiul nuclear, țările occidentale încep să vorbească despre asta

  „Am fost întrebat dacă un război nuclear este posibil, dacă riscurile unui război nuclear au crescut și dacă Rusia pleacă de la premisa că acest lucru s-ar putea întâmpla. Am răspuns că, încă de la începutul cooperării noastre cu administrația (fostului președinte american Donald) Trump, le-am sugerat să reafirme teza Reagan-Gorbaciov din 1997, potrivit căreia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și, prin urmare, acesta nu ar trebui declanșat niciodată”, a mai declarat Lavrov în interviul acordat televiziunii Al-Arabiya, potrivit RIA Novosti. 

  „Nu este Rusia cea care se joacă cu cuvintele "război nuclear". Vă amintiți, (Vladimir - n.r.) Zelenski a declarat în ianuarie că Ucraina a făcut o greșeală atunci când a renunțat la statutul său nuclear. Apoi a spus că Ucraina ar trebui să ia în considerare achiziționarea de arme nucleare. Premierul polonez a declarat recent că Varșovia ar saluta desfășurarea de arme nucleare americane pe teritoriul său și redistribuirea acestora din Germania în Polonia. Noi nu ne jucăm niciodată cu astfel de noțiuni periculoase. Niciodată. Ar trebui să ne angajăm cu toții să respectăm declarațiile celor cinci puteri nucleare - un război nuclear nu poate fi declanșat niciodată. Dar țările occidentale ar trebui în acest caz să ia măsuri drastice împotriva oficialilor din Ucraina și Polonia care nu văd niciun pericol în a se juca cu astfel de cuvinte”, a adăugat Lavrov. 

  Ministrul rus de externe declara recent că riscul unui război nuclear este real, iar acest pericol nu trebuie subestimat. La începutul invaziei rusești în Ucraina, Putin a pus forțele nucleare ruse în stare de alertă ridicată, provocând îngrijorări cu privire la intențiile sale. 

  Rusia nu consideră că se află în stare de război cu NATO, pentru că o astfel de evoluție ar crește riscurile unui război nuclear, o perspectivă ce nu ar trebui permisă, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de agenția RIA Novosti. În schimb, șeful diplomației de la Moscova acuză că NATO că se consideră în război cu Rusia și susține că țările occidentale au început să vorbească despre război nuclear, și nu Moscova.  

  1. Hai,lasa,nu-i mai peria,rusii au amenintat cu razboi nuclear,si-au falfait armele nucleare,nu putem presupune si spera decat ca raman la stadiul de mincinosi patologici precum sunt!

   Stimate domn, in plin razboi desfasurat in Ucraina, Lavrov a afirmat public ca Rusia nu a atacat Ucraina.

   Numai un propagandist mai poate sa invoce declaratiile lui Lavrov, ca argumente. 

   Problema este că nimeni nu mai crede ce zice Lavrov, sau Putin, sau oricare dintre oficialii ruși.

   „Nu este Rusia cea care se joacă cu cuvintele "război nuclear"

   Dar cu care cuvinte se joaca Rusia?

   Deci, dupa tine, ar trebui sa asteptam ca Lavrov sa ne declare cand lanseaza bombele nucleare?!

   Lavrov re voie să spună orice, inclusiv că Hitler a fost evreu, iar dvs. glumiți despre excomunicare. Dar de ce nu-l excomunică Ben Lazar, care conduce din umbră Rusia, alături de cele două instrumente: Kudrin ,,letonul" și Ciubais, refugiat în Israel.

   Putin e doar un manager. 

   De ce se poate spune orice? Întrucât " Scopul nostru fundamental era să vă facem sclavii noştri!” spune Robert Baer..." 

   Scopul lor FUNDAMENTAL INCA ESTE sa ne faca sclavii lor!!! Mi-a scris azi un prieten. Războiul e o cale spre sclavia digitală, programată predictibil în 1984, etc. 

   După ce citiți, ștergeți mesajul, întrucât e doar pentru dvs.

   N-am vazut antisemitism mai imbecil si mai fudul!

   Cu cine vorbesti?

   Presa occidentala care descifreaza amenintari uitand sa redea contextul in care Occidentul ataca Rusia intr-un proxy war.

   Ce a zis Lavrov este ca Rusia nu a INVADAT Ucraina, nu ca nu ar fi atacat-o militar (din moment ce desfasoara o operatiune militara speciala pe teritoriul ei).

   Russia has not invaded Ukraine and doesn’t plan to attack other countries, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov said on Thursday after talks with his Ukrainian and Turkish counterparts, Dmitry Kuleba and Mevlut Cavusoglu. 

   "As for your question about whether we plan to invade other countries, we have no plans to invade other countries. We have not invaded Ukraine either. In Ukraine, we are simply… we have explained it many times. The situation that develops there poses direct threats to Russia’s security," he said. 

   Si, ca o continuare, probabil ca daca il vom intreba azi, nu pe 10 martie, pe Lavrov, daca operatiunea din Ucraina s-a modificat, poate ca nu ne va raspunde sau ne va spune ca da. Azi ea este o invazie pentru ca se potriveste definitiei invaziei capatand niste obiective in plus. Ucraina nu va mai fi intreaga cu Donbasul regiune autonoma in cadrul Ucrainei (asa cum s-a pornit la lupta). Acum batalia a escaladat mult prea mult intre NATO si Rusia iar rezultatul este ruperea unor teritorii de dimensiunea Marii Britanii din Ucraina.

  Lui Putin nu-i fac felul CIA,Mossadul,MI6 fiindca stiu prea bine ca i n Rusia sunt unii mai sariti de pe fix decat el sau mai bine zis grandomani nesimtiti psihopati deoarece au discernamant dar ii doare la basca.Stie si Putin acest lucru

  In ceea ce priveste boala incurabila a lui Putin,din 2008 se vorbeste despre ea si n-a mai dat coltul pana acum.E bolnav pe moarte si-ar manca de toate! 

  1. N-o fac pentru că nu pot. Simplu.

   Pot dar nu vor.Putin trebuie mazilit din interior,de catre ai lui,sa nu mai existe discutii.Cine stie de unde sare iepurele!

   Nu o fac pentru ca Rusia nu a amenintat nuclear planeta. Asta zic analistii pro-NATO ca ar fi zis Rusia. Si sunteti victimele unei propangande pro-razboi cu Rusia.

   Cum sa nu,ce sa-ti povestesc!Nici Rusia nu a invadat Ucraina,e o operatiune speciala.Daca Putin,Lavrov si altii carora le tot uit denumirea afirma acest lucru,atunci si eu pot afirma ca nici Germania Nazista nu a invadat URSS-ul in iunie 1941 fiindca nu le-a declarat razboi.Hitler se temea doar ca Armata Rosie va ataca Germania Nazista,deci nu a avut loc niciun razboi,rusii inventeaza,li s-a parut doar.

   Daca vei cauta definitia mai formala, mai legata de stiinta conflictelor armate, o invazie, pe langa dimensiunea fortelor implicate (invazia din Irak in 2003-05 a necesitat aproape 500 000 de trupe, inclusiv rotatia lor), mai cere si o schimbare structurala a tarii atacate militar. Cu alte cuvinte, nu invadezi un teritoriu doar pentru a bate armata adversa care a ocupat pozitii in transeele si fortificatiile din Donbas. Aia nu este invazie. Ala este un atac, ii bati mar si te intorci.

   Acestea erau obiectivele cu care rusii au intrat in Ucraina. Deci nu este o invazie. Donbasul trebuia sa ramana ca provincie independenta in Ucraina, sa se implementeze acordurile de la Minsk (la care Ucraina era obligata de catre Consiliul de Securitate iar Rusia este membru cu drept de veto in acest Consiliu). Acestea au fost liniile primelor negocieri.... stii tu, acelea dupa care negociatorul ucrainian Denis Kireev a fost impuscat in cap in public, pe scarile unei cladiri afara, de catre SBU-ul ucrainian. 

   Ucraina a recurs la si mai multa forta, a refuzat negocierile si obiectivele rusilor au evoluat. In acel moment, pe masa negocierilor a aparut recunoastere independentei celor doua provincii. Asta s-a discutat la Istanbul. Din acest moment putem discuta despre un obiectiv teritorial al Rusiei in Ucraina. Iar dupa retragerea Ucrainei de la negocieri, schimband cu totul pozitia, obiectivele Rusiei s-au schimbat si mai mult.

   Ucraina nu va mai vedea niciodata cum arata Marea Neagra. Acum putem spune ca Ucraina este invadata militar si dezmembrata. 

  ...

  1. Deocamdata nu pot renuntza la gazul rus. In schimb, le-au pulverizat exporturile si in curand exportul de petrol rus in UE va deveni ridicol de mic.

   Intzeleg ca suntetzi raspandac anti-ONU, OMS, nu suntetzi "fraier" sa "punetzi botul la mascarada Occidentului" etc, pai stimate domn, ce va impiedica pe Dv sa va mutatzi in Tiraspol sau in viitoarele zone din NovoRussia? Va urez succes. 

  ...

  1. Pentru Occident este clar (foarte clar!) ca Rusia nu este un partener de afaceri cum a fost si este China. Pe cale de consecinta, nu e nici o dilema daca sa continue sa livreze arme ucrainenilor si sprijin de toate felurile. Evident ca vor sprijini Ucraina asumandu-si toate riscurile, inclusiv cel nuclear (sa nu uitam ca si Occidentul detine arsenal nuclear dar si arme antiracheta).

   Marea dilema e cum scapa de dependentele de resursele rusesti, cred eu. 

   Trump s-a si enervat si a zis ca ei au mai multe si ca butonul lor este functional,asa ca sa nu mai ameninte Putin.

  Sala cinematografului selenar are doi spectatori.

  Putin - new entry și Truman - oldies but goldies. 

  Rulează "Le voyage dans la lune" și "Hiroshima mon amour".  

  Pentru Nagasaki niet movie.Lipsă de peliculă.  

  Cei doi își urmăresc în extaz propriile declarații video în legătură cu atacul nuclear bifat sau, după caz, în curs de bifare.  

  Amandoi președinții braț la braț, rumega pierduți în spațiu popcorn și il omagiază pe tatucul Stalin, sorbind cu nesaț din votka cu același nume. 

  ...

  1. Putin este criminal și conduce un regim criminal .

   Acelasi lucru il putem spune si despre Zelenski (desi cele mai multe crime in Donbas au fost comise de catre Poroshenko) dar si despre regimul de putere de la Washington cu multele milioane de victime civile in razboaiele lor.

  Nu cred ca Putin are acces direct la butonul de declansare a unui razboi nuclear. Or fi rusi o natie conflictuala si cu capete sa zicem nebune........dar la momentele acelea sunt convins ca s-au gandit si la consecintele ce le poate avea si poporul rus. Exista un Protocol cu multe semnaturi si acceptari strategice si care este greu sa treaca la vreo actiune. Asta pe de o parte,apoi daca Putin avea aceast atu direct,...era de mult lichidat.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5740
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9827
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6203
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.1510

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro