FMI vrea să participe la consultările pentru elaborarea legii falimentului personal

Alexandru Costea
Macroeconomie / 26 ianuarie 2015

FMI vrea să participe la consultările pentru elaborarea legii falimentului personal

Actualizare 21:55 Ponta confirmă că FMI a cerut un studiu de impact privind legea insolvenţei personale

Premierul Victor Ponta a confirmat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut un studiu de impact privind legea insolvenţei personale, adăugând că este convins că problema va fi discutată în Parlament.

Întrebat la România TV dacă este adevărat că FMI a cerut un studiu de impact privind legea insolvenţei persoanei fizice, Ponta a răspuns: "Bineînţeles, cred că aveţi şi scrisoarea".

El a arătat din nou că PSD este în favoarea unei legi care să protejeze persoanele fizice în faţa crizelor financiare.

Anterior, tot luni, premierul Victor Ponta a fost întrebat dacă va discuta cu FMI despre legile conversiei şi insolvenţei, el arătând atunci că Guvernul nu are acest lucru în program, că FMI trebuie să discute cu Parlamentul despre aceste acte normative şi că nu a văzut scrisoarea FMI.

Întrebat despre scrisoarea trimisă de FMI Parlamentul, BNR şi ministerului Justiţiei despre aceste acte normative, Ponta a răspuns: "Nu comentez".

Întrebat, ulterior, care e poziţia sa, ca şef al Guvernului, faţă de această scrisoare, Ponta a replicat: "Nu am văzut-o".

(Elena Deacu)

---

Actualizare 16:45

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), care sunt aşteptaţi mâine într-o vizită oficială, vor să participe la consultările privind elaborarea proiectului legii falimentului personal, aceştia considerând necesară un astfel de act normativ, luând ca exemplu alte state europene care au aplicat măsura, ne-a declarat vicepreşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, Nicolae-Ciprian Nica.

Potrivit acestuia, FMI a trimis o scrisoare de intenţie prin care a luat act de intenţia autorităţilor române de a implementa o lege pentru insolvenţa persoanelor fizice şi sunt de acord cu această măsură.

Nica ne-a mai declarat că Fondul "roagă să nu ne grăbim" în procesul de elaborare a proiectului de lege.

-------------

Actualizare 13:54 Cazanciuc: "Trebuie găsită o procedură prealabilă instanţei, în cazul Codului insolvenţei persoanei"

CSM: Este nevoie de un studiu de impact

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, azi, că trebuie găsită o procedură prealabilă ajungerii în instanţă a dosarului persoanei fizice aflate în insolvenţă, iar procedura să fie demarată de anumite instituţii ale statului, transmit surse din presă.

"Aşa cum au spus şi colegii din CSM, o procedură care ar ajunge în scurt timp în faţa instanţei de judecată, practic, ar bloca sistemul judiciar şi nu ar folosi celor care au cu adevărat probleme. Opinia noastră şi a colegilor din CSM este că un asemenea act trebuie dezbătut foarte serios şi că ar trebui găsită o formulă prealabilă ajungerii în faţa instanţei de judecată, pe modele aflate în momentul de faţă în vigoare în Europa, o procedură în care o anumită instituţie să demareze această procedură şi doar instanţa să valideze ceea ce rezultă dintr-o procedură prealabilă. Numai în felul acesta sistemul poate fi cu adevărat viabil şi poate veni în spijinul celor care au probleme în ziua de azi", a spus ministrul Robert Cazanciuc, după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministrul a adăugat că există mai multe modele europene după care România s-ar putea ghida, însă trebuie găsită o formulă aplicabilă, şi nu una care să creeze şi mai multe probleme.

"Ministerul a participat la mai multe întâlniri, cu diverse instituţii, pentru a găsi o formulă. Noi am lucrat împreună cu experţii Băncii Mondiale, pentru a găsi o formulă a Codului insolvenţei. Nu putem elabora un act normativ care să poată fi aplicabil cu adevărat în foarte scurt timp. Ministerul a arătat că este nevoie de o asemenea legea, aceasta este realitatea. Există modele europene, dar dorim să facem un act normativ aplicabil, care să rezolve problemele oamenilor, şi să nu creeze mai multe probleme în proceduri care ar dura foarte mult", a mai spus Robert Cazanciuc.

În şedinţa de azi a plenului Consiliului Superior al Magistarturii s-a discutat despre punctul de vedere al instituţiei cu privire la proiectul de lege privind insolvenţa persoanei fizice.

Proiectul de act normativ a fost analizat în cadrul CSM, iar în urma dezbaterilor s-a ajuns la concluzia că este nevoie de un studiu de impact, pentru a se vedea care ar fi numărul de persoane care ar putea apela la această procedură şi care ar fi costurile atât pentru beneficiarii procedurii, cât şi pentru instanţele judecătoreşti şi celelalte persoane implicate în acest proces.

În acest sens, se doreşte reglementarea unei proceduri administrative sau extrajudiciare obligatorie, care să fie parcursă de Banca Naţională, de Ministerul Muncii, de Ministerul Justiţiei sau de o instituţie autonomă, în funcţie de sfera în care se încadrează persoanele care vor beneficia de această procedură.

--------------

Actualizare 13:50 Ponta: "PSD doreşte un sistem de protecţie a persoanelor în faţa crizelor"

PSD doreşte ca Parlamentul să instituie, prin lege, un sistem de protecţie a persoanelor în faţa crizelor financiare şi a stabilit, în Biroul Permanent Naţional (BPN), ca deputaţii să aibă o poziţie conformă acestei linii în ceea ce priveşte Legea insolvenţei personale, a declarat, azi, preşedintele PSD, Victor Ponta, potrivit surselor din presă.

"Am mai vorbit, de asemenea, (în BPN, n.r.) despre poziţia pe care deputaţii noştri o vor avea în ceea ce priveşte Legea insolvenţei personale. Este foarte clar şi ne dorim ca un sistem de protecţie al persoanelor în faţa crizelor financiare să fie instituit prin lege de către Parlament", a spus Ponta, după şedinţa BPN.

El a mai spus că o astfel de lege a insolvenţei personale trebuie să fie şi aplicabilă.

"Această lege însă trebuie, evident, să se dovedească posibil de a fi aplicată în practică şi să fie în aşa fel adoptată încât să nu constituie discriminări şi să protejeze fiecare persoană în faţa unor crize financiare care, din păcate, apar pe plan european şi internaţional destul de des", a susţinut Ponta.

-----------

Într-o scrisoare adresată Parlamentului României, Fondul Monetar Internaţional (FMI) se arată "profund îngrijorat" cu privire la adoptarea unei astfel de legi fără un studiu de impact şi fără un suport logistic adecvat, transmite Realitatea TV.

În lipsa acestor lucruri, susţine Fondul, o astfel de lege ar avea un impact negativ.

"FMI susţine eforturile autorităţilor de a promova o legislaţie în domeniu, dar suntem profund îngrijoraţi că adoptarea legii insolvenţei fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea asociaţiilor implicate, ar putea să nu îşi atingă obiectivele. Dacă nu este planificată cu atenţie, bine structurată şi bine implementată, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piaţa financiară", se arată într-o scrisoare a FMI transmisă ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi preşedintelui Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă, potrivit surselor din presă.

FMI sfătuieşte autorităţile să înceapă adoptarea legii insolvenţei numai după un studiu de impact şi după consultarea instituţiilor de profil.

"Încurajăm autorităţile să se inspire din experienţa ţărilor, mai ales a ţărilor din zona UE. Dorim să ne exprimăm temerea cu privirea la iniţiativele legislative discutate de parlament care urmăresc conversia din moneda străină în lei a împrumuturilor folosind cursul istoric, iar acest lucru ar putea supune riscului stabilitatea financiară a sistemului", se precizează în scrisoarea FMI.

În dezbaterile subcomisiei juridice pe tema legii insolvenţei persoanelor fizice deputatul PDL Dănuţ Culeţu a afirmat azi că Parlamentul ar trebui să se "aplece" mult mai atent asupra unei astfel de legi.

"Trebuie să fie implicaţi foarte mulţi profesionişti. Sunt multe presiuni în piaţă şi cred că varianta optimă ar fi să ne aplecăm mult mai atent", a spus Culeţu.

Proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice a trecut de Senat fără dezbatere, prin adoptare tacită, şi se află acum în analiza comisiilor din Camera Deputaţilor, înainte de votul final. Proiectul legii, promovat de 151 de de parlamentari, prevede condiţiile în care o persoană poate intra în insolvenţă dacă are datorii pe care nu le poate onora. Proiectul legislativ a fost criticat de mediul bancar, iar Guvernul a adus o seamă de obiecţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb