Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi seara că a cerut "oficial şi în scris" Consiliului Concurenţei să demareze o investigaţie cu privire la modul de stabilire a preţurilor la energie electrică pentru piaţa universală, unde vor rămâne cei care nu semnează un contract cu un furnizor odată cu liberalizarea pieţei, la 1 ianuarie 2021, afirmând că i se pare că este "un abuz de putere dominantă al furnizorilor de energie electrică", conform G4media.
"Piaţa serviciului universal (...) este mai scumpă şi, din punctul meu de vedere, este nejustificat de scumpă faţă de piaţa concurenţială şi mi se pare aici că este un abuz de putere dominantă, ca să zic aşa, al furnizorilor de energie electrică, care au profitat de această liberalizare la timp (...) şi au stabilit un preţ unilateral mai mare pentru toţi cei care nu optează începând cu data de 1 ianuarie pentru piaţa concurenţială", a declarat ministrul Energiei la TVR 1.
Virgil Popescu a explicat că liberalizarea pieţei este, din punct de vedere tehnic, un lucru bun, pentru că nicio persoană nu va rămâne fără contract de energie electrică, chiar dacă semnează sau nu semnează un contract pe piaţa concurenţială. "Dar acesta nu înseamnă că este un lucru bun din punct de vedere financiar", a spus Popescu, adăugând că ar fi vorba de milioane de români care sunt "mai conservatori, nu au timp să se intereseze (...) să verifice calculatorul de preţuri al ANRE" pentru a semna un contract cu un furnizor cu tarife mai mici.
"Piaţa universală trebuie să fie o excepţie, şi nu o regulă. O excepţie, pentru că atunci când un furnizor dă faliment, nu mai poate să îşi onoreze obligaţiile faţă de un client, acel client nu are nicio vină, nu poate să rămână fără energie şi atunci, automat, trebuie să îl preia cineva - piaţa universală", a explicat Popescu.
Potrivit ministrului, pe piaţa concurenţială, preţurile sunt mai mici decât pe piaţa serviciului universal.
Virgil Popescu a precizat că cei care nu au încheiat încă un contract cu un furnizor şi au rămas pe piaţa universală pot oricând să treacă de la serviciul universal la piaţa concurenţială sau să schimbe furnizorul de energie electrică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2020, 08:35)
Am fost anuntat de Enel Energie Muntenia pe 28 12. h22.08. Am incercat pe 29 sa imi fac contractul pe piata concurentiala. Nu functioneaza platforma. Din 12 pagini de completat am ajuns la pagina 4 unde se blocheaza. Ce credeti despre asta?
1.1. Haos... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2020, 09:58)
Am vrut să ma conformez reglementărilor în vigoare, pe baza unor informații emise de ANRE cu un an în urmă. Am urmat indicațiile de pe site-ul Electrica Furnizare. După * lupte seculare am* reușit să completez cererea de încheiere a noului contract, având în vedere că sunt cerute date și termeni tehnici care presupun anumite cunoștințe în domeniu. Am trimis, electornic, documentele cerute și mi s-a comunicat să aștept ca acestea să fie analizate. După aproximativ zece zile am fost sunat de către un angajat al firmei care mi-a spus că nu înțelege ce doresc, că la el au ajuns doar o parte din documentele trimise de mine , că nu știe de ce am trimis cererea de încheiere a noului contract de furnizare, etc. Am hotărât să o las baltă...
1.2. Credem că.. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 30.12.2020, 10:58)
Credem că ai fost luat de fraier și o corporație își bate joc de tine cu directa colaborare a unui guvern. Tu ce crezi?
2. Consiliul concurenței
(mesaj trimis de Cristian în data de 30.12.2020, 08:39)
Consiliul concurenței trebuie să stabilească de ce prețul de serviciu universal este semnificativ mai mare decât prețul de piață concurențială. Care e faza cu acești escroci de capitaliști?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2020, 09:52)
A-i cere lui chiritoiu sa rezolve problema , este ca si cum i-ai cere lui basescu sa o sanctioneze pe udrea . consiliul concurentei si anre , sint doua instrumente mizerabile de jaf , ale multinationalelor , impotriva romanilor .punct .
3.1. Căutați în presa (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Cristian în data de 30.12.2020, 11:03)
Căutați în presă - Chițoiu a făcut jocul corporațiilor din energie întreaga perioadă după OUG 114 adică 2019-2020 îndemnând incontinuu populația să treacă în piața concurențială unde era mai scumpă și guvernul să definească consumatorul vulnerabil astfel încât corporațiile sa poată scumpi in voie la ne-vulnerabili.
Nu va bazati pe Chițoiu!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2020, 11:43)
bogdan chiritoiu , chitoiu , e altul !
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2020, 12:00)
nu trebuie sa-mi spui mie , asta , pentru ca tocmai , eu am spus-o !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2020, 11:45)
In sanatatea useristei Cristina Pruna ; ca e dama buna ! Am zis !
4.1. Caută în presă (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Cristian în data de 30.12.2020, 11:56)
Caută în presă - userista a susținut in toată perioada 2019-2020 interesul corporațiilor (abrogarea OUG 114 și toată povestea).
USRistii sunt sclavii corporațiilor.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2020, 12:09)
Jaf la drumul mare. ANRE are un site de cacao pe care nu poți face nimic. Dezinformare totala. Daca ar fi fost un sfert la fel de vehemenți precum cu vaccinul nu am fi tepuiti dar dehhhh trebuie sa pape și ei de la fraieri in 2021.
6. Nu vă călcați in picioare
(mesaj trimis de Cristian în data de 31.12.2020, 07:41)
Nu vă călcați in picioare să schimbați contractul în ultima zi din an pentru 13 lei diferenta, oameni buni, nu faceți jocul corporațiilor lacome de bani.
Dacă faceți un calcul o să vedeți că în piața concurențială plătiți cam la fel de mult, adică cu 10 lei mai mult în loc de 13 lei, deci diferența e infima - e o mare manipulare națională că veți plăti preturi mai mici în piața concurențială, diferența e minusculă că sa vă bateți capul.
De platit mai mult vom plăti cu toții, că asta e ideea, sa plătim mai mult.