Moldova Innovation Technology Park (MITP), primul e-park din Europa, se afirmă drept motorul digital al Republicii Moldova, cu peste 2.370 de companii rezidente din 43 de ţări şi o proiecţie de venituri de 1 miliard de euro în 2025 - în creştere cu 30% faţă de anul trecut, potrivit unui comunicat transmis luni, 7 iulie, potrvit unui comunicat MITP emis redacţiei.
Creat în 2018 de Guvernul de la Chişinău, MITP a devenit un pol regional de atracţie pentru companiile de tehnologie, inclusiv din România şi Ucraina, pe fondul unui regim fiscal competitiv şi al unui ecosistem digital în plină dezvoltare. Numărul de companii ucrainene din parc a crescut de la 3 în 2021 la 42 în 2024, în timp ce firmele româneşti aproape s-au dublat în ultimii trei ani.
„Avem motive de optimism: estimăm că veniturile companiilor din MITP vor depăşi 1 miliard de euro în 2025. Sectorul IT este un motor real al economiei moldoveneşti”, a declarat Nadejda Hodus, director financiar MITP. În 2024, veniturile s-au ridicat la 785 milioane de euro, iar ponderea sectorului IT în PIB a ajuns la 6,3%, faţă de 1,8% în 2015.
Printre poveştile de succes din cadrul parcului se numără Parkopedia, companie fondată de Eugene Tsyrklevich, recent achiziţionată de EasyPark Group, dar care continuă să îşi dezvolte produsele în Moldova, şi Argus AI, un startup care creează soluţii de realitate virtuală pentru neurochirurgie, aflat în proces de certificare europeană.
În 2024, companiile din MITP au contribuit cu 78 milioane de euro la bugetul public al Moldovei, de patru ori mai mult decât în 2017. Aproximativ jumătate din această sumă provine de la firme înfiinţate după lansarea parcului.
MITP funcţionează ca un parc virtual cu un impozit unic de 7%, oferind rezidenţilor o platformă simplificată de funcţionare, un program IT Visa pentru imigraţie şi acces rapid la piaţa globală.
Opinia Cititorului