PREMIERĂ ÎN ISTORIA POSTBELICĂ A AUSTRIEI  Alegerile prezidenţiale se repetă, din cauza neregulilor

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 iulie 2016

Alegerile prezidenţiale se repetă, din cauza neregulilor

Candidatul de extremă-dreapta Norbert Hofer a contestat rezultatul din turul al doilea, reclamând probleme majore la numărarea voturilor

După Brexit, Norbert Hofer a avertizat în legătură cu un posibil "Auxit", peste un an

Candidatul de extremă-dreapta Norbert Hofer nu este cotat cu şanse prea mari la alegerile prezidenţiale din Austria care se vor repeta, după ce Curtea Constituţională din Austria a decis, în premieră, reluarea turului doi al scrutinului, desfăşurat în 22 mai, potrivit unor analişti politici. Decizia a fost luată din cauza neregulilor constatate şi este pentru prima dată în istoria postbelică a Austriei când are loc repetarea unui scrutin la nivel naţional.

Partidul Libertăţii (FPO), de extremă dreaptă, şi candidatul său Norbert Hofer au acuzat că, în cele mai multe districte electorale, au avut loc încălcări ale legii, inclusiv în ceea ce priveşte sortarea voturilor neexprimate înainte de ajungerea oficialilor din partea comisiei electorale.

Unele voci consideră că, în contextul referendumului pentru Brexit, hotărârea Curţii Constituţionale a Austriei devine foarte importantă, întrucât naţionalistul Norbert Hofer era favorit pentru câştigarea cursei electorale, pierzând la diferenţă mică.

Acesta a avertizat, săptămâna trecută, că Uniunea Europeană ar trebui să evite orice acţiune către o "centralizare" politică, în caz contrar Austria ar putea organiza, peste un an, un referendum privind apartenenţa sa la blocul comunitar. "Dacă va fi stabilit un curs al lucrurilor către centralizare în decurs de un an, în loc să se ia în considerare valorile de bază (ale UE), atunci va trebui să-i întrebăm pe cetăţenii austrieci dacă doresc să fie membri" ai UE, a declarat el pentru tabloidul Oesterreich. Hofer şi aliaţii săi cred că Uniunea Europeană ar trebui să se bazeze pe uniunea economică, mai degrabă decât pe cea politică: "Părinţii fondatori (ai UE) au dorit să asigure o cooperare economică mai strânsă, deoarece statele care cooperează din punct de vedere economic nu vor utiliza forţa una împotriva celeilalte.

Acest lucru a funcţionat foarte bine, până când a fost întemeiată uniunea politică".

Cancelarul austriac Christian Kern a declarat că Austria nu va organiza un referendum cu privire la apartenenţa ţării la UE, referendum pe care mass-media austriacă l-a numit un vot "Auxit" sau "Oexit", referitor la Oesterreich, care înseamnă Austria în limba germană.

Norbert Hofer câştigase primul tur al scrutinului prezidenţial şi era favorit şi în turul doi, conform sondajelor de opinie. În campania electorală, acesta a susţinut portul de armă, în condiţiile în care Austria a acceptat 100.000 de imigranţi musulmani, a promis stoparea imediată a intrării străinilor în ţară şi protejarea poporului de orice agresiune externă, precum şi de abuzurile Uniunii Europene. El a avansat şi ideea de dizolvare a Parlamentului Austriei, înaintea alegerilor generale din 2018.

La finalul săptămânii trecute, Gerhart Holzinger, preşedintele Curţii Constituţionale austriece, compusă din 14 judecători, a declarat: "Al doilea tur al alegerilor trebuie să fie organizat din nou în toată Austria. Această decizie este destinată să consolideze încrederea în statul nostru de drept şi în democraţie". Instanţa a afirmat că a folosit standarde stricte cu privire la aplicarea normelor electorale. Martori au declarat că s-au constatat nereguli în modul de numărare a voturilor, printre care procesarea voturilor prin corespondenţă mai devreme decât ar fi trebuit.

Independentul Van der Bellen a câştigat cu 50,3% la 49,7% în faţa lui Norbert Hofer, la o diferenţă de puţin peste 30.000 de voturi.

Partidul Libertăţii a criticat actualul Cabinet pentru că a primit anul trecut 90.000 de solicitanţi de azil. În plus, austriecii se confruntă cu o creştere economică lentă şi cu un şomaj în creştere.

Preşedintele Austriei, ales pentru un mandat de şase ani ce poate fi înnoit o singură dată, are un rol în mare parte simbolic, dar dispune totuşi de puteri oficiale extinse: este şeful armatei, numeşte cancelarul şi poate, în anumite circumstanţe, să dizolve parlamentul.

FPO (Partidul Libertăţii din Austria) este un partid populist de extremă-dreaptă, un descendent ideologic al pangermanismului şi al taberei naţional-liberale. Partidul, condus de Heinz-Christian Strache, face parte în Parlamentul European din grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii.

În virtutea deciziei Curţii Constituţionale, turul doi al scrutinului prezidenţial va fi organizat în septembrie sau octombrie.

În 2008, politicianul austriac de extremă-dreapta Joerg Haider a murit într-un accident de maşină

Austriecii au mai tentat pe parcusul timpului la naţionalism. În 2008, Joerg Haider, politicianul austriac de extremă-dreapta tot din FPO, a murit într-un accident de maşină. Haider circula singur în maşina de serviciu pe o şosea naţională la sud de capitala Carinthiei, Klagenfurt, vehiculul părăsind carosabilul din motive necunoscute.

Joerg Haider reuşise să-şi aducă formaţiunea politică pe locul al patrulea al eşichierului politic austriac. De-a lungul timpului, politicianul a avut declaraţii antisemite, care au antrenat sancţiuni diplomatice europene împotriva Austriei timp de mai multe luni.

Haider, pasionat de politică încă din anii adolescenţei, a obţinut prima funcţie politică în 1977, cu Partidul Libertăţii. A fost de multe ori pe prima pagină a ziarelor prin declaraţiile sale antiimigraţie sau prin gafele verbale. Odată, a făcut reproşuri guvernului austriac invocând "politicile corecte în domeniul muncii" ale celui de-al Treilea Reich.

În altă ocazie, într-o dezbatere parlamentară, s-a referit la lagărele de concentrare numindu-le "tabere de pedepsire". Tatăl lui Haider a făcut parte din trupele de elită ale lui Adolf Hitler, iar mama sa, profesoară, a condus o organizaţie a tineretului hitlerist.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Jenant pt Austria.

    1. nu au fost luate in calcul si de aceea trebuie repetate. Cu un proaapat CFO la OMV nu se repeta omisiunea...

      Colonia a uitat sa voteze.

      si atunci nu s-a rentat. Ca la Bursa cu discountu...nu merita da te zvarli din pat, mai ales daca ai vecina cu buletin de Chisinau...

      Se pare ca s-au terminat si plasele, le recomand modelul autohton.

      ii urezi la multi ani si primesti o ceasca de cafea:-)

    mittel Europa se destrama, noroc cu cei 6 fondatori care inca se mentin pe pozitii, o sa ne iubeasca merkel ca ramane UE cu un picior la marea neagra, langa balcanii "neutrii"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb