Reducerea poluării atmosferice accelerează încălzirea globală

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 4 iunie

Reducerea poluării atmosferice accelerează încălzirea globală
Călin Rechea

Aproape zilnic apar studii care contrazic afirmaţiile oficiale, conform cărora "ştiinţa este stabilită", afirmaţii posibile doar la nivelul unei societăţi în care analfabeţi funcţional deţin puterea şi din care a dispărut orice urmă a gândirii critice.

Un astfel de studiu arată că reducerea emisiilor poluante ale navelor maritime are o consecinţă neaşteptată, accelerarea încălzirii globale. Studiul a fost publicat recent în Communications Earth & Environment sub titlul "Abrupt reduction in shipping emission as an inadvertent geoengineering termination shock produces substantial radiative warming" şi este disponibil la adresa https://doi.org/10.1038/s43247-024-01442-3.

Colectivul de autori subliniază că "activităţile umane influenţează clima Pământului prin modificarea compoziţiei atmosferei", iar "efectul de încălzire al gazelor antropice cu efect de seră a fost parţial compensat de efectul de răcire al aerosolilor antropici".

Odată cu adoptarea noilor reglementări referitoare la combustibilii utilizaţi în transportul naval, s-a observat o reducere bruscă şi de mare amplitudine a emisiilor de dioxid de sulf.

Reglementările Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO) au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020 şi obligă transportatorii să utilizeze combustibil cu un conţinut de sulf de maxim 0,5%, faţă de 3,5% anterior.

Rezultatul a fost scăderea accelerată cu aproximativ 80% a emisiilor de dioxid de sulf, care a condus la accelerarea încălzirii globale ca urmare a reducerii gradului de acoperire cu nori a suprafeţei oceanelor.

Schimbarea neaşteptată determinată de reducerea emisiilor de dioxid de sulf este descrisă de autori drept "şoc de terminare a geoingineriei involuntare".

Pe baza impactului estimat asupra forţării radiative, un indicator al balanţei energetice la nivelul atmosferei terestre, autorii precizează că "s-ar putea ajunge la o dublare, sau chiar mai mult, a ratei de încălzire a atmosferei în acest deceniu comparativ cu rata încălzirii din anii "80, cu o puternică eterogenitate spaţio-temporală".

În plus, "efectul de încălzire este în concordanţă cu încălzirea puternică observată în 2023 şi este de aşteptat ca actualul deceniu să devină anormal de cald".

Soluţia propusă în articol este tot de natura geoingineriei, respectiv creşterea gradului de luminozitate al norilor cu ajutorul aerosolilor, care ar putea conduce la o răcire temporară a atmosferei.

Reducerea emisiilor de aerosoli se află şi în atenţia unui studiu realizat de cercetători din China, Statele Unite şi Germania, publicat recent sub titlul "Atmosphere teleconnections from abatement of China aerosol emissions exacerbate Northeast Pacific warm blob events" în PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) şi disponibil la adresa https://doi.org/10.1073/pnas.2313797121.

După rularea mai multor modele climatice, autorii au ajuns la concluzia că recentele valuri de căldură din nordul Pacificului s-ar putea datora unei scăderi masive a emisiilor de aerosoli în sectorul industrial din China.

"În perioada 2010-2020, temperatura la suprafaţa mării din Pacificul de Nord-Est a cunoscut cel mai cald deceniu înregistrat vreodată, manifestat prin mai multe valuri de căldură marină extremă, care afectează grav ecosistemele marine şi vremea de-a lungul coastei de vest a Americii de Nord", se arată în rezumatul lucrării, unde se mai subliniază că nu se cunosc cauzele acestei încălziri dramatice şi continue.

Astfel de valuri de căldură au fost atribuite, în general, încălzirii globale, dar până în prezent cercetătorii nu au descoperit modul în care încălzirea globală ar putea provoca astfel de creşteri într-o anumită parte a planetei.

Dincolo de acţiunea gazelor cu efect de seră, autorii arată că "reducerea rapidă a aerosolilor în China în această perioadă joacă probabil un rol important" pe baza simulării a 12 modele climatice, care au fost rulate în două condiţii diferite: una în care emisiile din Asia de Est au rămas la nivelul ultimelor decenii, iar cealaltă în condiţiile scăderii emisiilor de aerosoli observate în realitate.

Scăderea puternică a emisiilor de aerosoli din China începând din 2010 a fost determinată de aplicarea unor programe guvernamentale de reducere a poluării la nivelul centralelor electrice şi fabricilor.

"Am constatat că reducerea rapidă a aerosolilor în China declanşează anomalii ale circulaţiei atmosferice dincolo de regiunea sa sursă şi determină o încălzire medie substanţială a suprafeţei în Pacificul de Nord-Est, ceea ce creează condiţii favorabile pentru evenimentele extreme de încălzire a oceanelor", mai arată autorii, care apoi subliniază "necesitatea de a lua în considerare riscurile care decurg dintr-o reducere a emisiilor de aerosoli antropogeni în evaluarea impactului schimbărilor climatice".

În opinia lor, numărul valurilor de căldură înregistrate în Pacificul de Nord-Est va continua să crească, pe fondul reducerii în continuare a emisiilor de aerosoli antropogeni.

Cele două studii prezentate mai sus se adaugă numărului tot mai mare de analize publicate în ultimii ani şi arată că ştiinţa schimbărilor climate este departe a fi "stabilită", aşa cum se precizează în toate declaraţiile oficiale.

În aceste condiţii, este inadmisibilă promovarea agresivă a politicilor de mediu care ignoră cele mai noi descoperiri ştiinţifice doar pentru a promova interesele economice şi financiare ale "elitelor" verzi, cu atât mai mult când aceasta se face prin terorizarea în continuare a populaţiei şi condamnarea acesteia la o pauperizare demnă de cele mai întunecate perioade ale istoriei.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Domnule Călin,

    Dacă nu aș știi mai bine aș zice că promovați poluarea ca un mod de a înfrâna încălzirea globală, ceea ce este o gândire periculoasă. Articolele pe care dumneavoastră le citați folosesc simulări de modele climatice, care au o largă incertitudine parametrică și structurală, pe care nu ați menționat-o. Dacă reducerea poluării conduce la accelerarea încălzirii globale este pentru că până acum masca efectele gazelor de seră, respectiv emisiile de CO2, SO2, metan etc. Poluarea cu aerosoli este dăunătoare nu doar pentru mediu, cât mai ales pentru sănătatea umană, in principal are efecte foarte negative asupra cailor respiratorii. Așa că discuția și mai ales concluziile dumneavoastră nu ar trebui îndreptate către politicile de mediu care sunt bine fondate in știință, ce nu poate fi combătută, ci către reducerea gazelor cu efecte de seră și la neutralitate climatică pentru a reduce schimbările climatice. 

    1. Adevarul absolut este ca dv ar trebui sa ne dati primul un exemplu despre cum combateti gazele cu efecte de sera. Va rugam insistent sa va reduceti cu 2/3 (doua treimi, da), cheltuielile de consum fata de anul 2019. Orice altceva din partea dv sunt palavre care nu merita timpul a fi citite. Hai, spor la trait frugal. Aveti dreptul sa consumati doar atat.

    Se stia ca cemtralele pe carbune emit compusi ai sulfului, extrem de nocivi pt sist respirator- a se vedea Valea Jiului. Sulful reflecta partial radiatia solara, dar este un gaz mult mai nociv decat CO2 pt ca precipita sub forma de ploi acide, cu efect de contaminare a solului si apelor.

    1. ...

    A mai fost acu cateva luni un articol f asemanator de la acelasi autor.

    incalzirea globala ...sau noua era glaciara... isi urmeaza cursul cu sau fara populatie cu sau fara poluare... e adevarat ca si ele genereaza variatiile aferente... dar nu ele cauzeaza incalzirea sau noua era glaciara...

    e un proces natural... 

    se vor da razboaie pt noi teritorii fertile in timp ce altele prea uscate sau pre inundate sau etc...., vor disparea civilizatii, vor disparea tari/state... si multe altele..pe care bancile centrale guvernele si oamenii nu pe pot controla in totalitate... e un proces natural al lucrurilor... 

    s c c r e t  

    1. iar migratia va fi la cote mult mai mari fata de prezent... popoare intregi...tari intregi vor migra pe mapamond...

      un proces ce nu se poate oprii / incetinii decat de un alt maxim al erei glaciare...adica de un alt inghet total al planetei... dar pana atunci..mai e de tras...  

      s c c r e t 

      ...

    Si mi permit sa intreb : dar efectele asupra mediului ale razboaielor care se tot intind in Europa ,Orientul Mijlociu si Africa cine le masoara ? Este o extrema ipocrizie sa analizezi numai anumite aspecte in influentarea climei (dupa anumite ...preferinte ?!) ignorand (chiar acoperind ) efectele devastatoare ale razboaielor . Toate bombardamentele ,rachetele ,avioanele ,incendiile devastatoare (fabrici,case,paduri) ,distrugerea pina si a vegetatiei simple ,iarba tufisuri ,otravirea apelor .... Acestea unde incap in modelarile pentru clima ? Eu sunt de acord ca trebuie sa fie controlate si emisiile industriale ,de la masini ,de la incalzirea cu carbune etc ..dar nu sunt de acord cu ignorarea premeditata a consecintelor actuale ale razboaielor ! Mai mult de atat ,ce vedem este planificare si investirea in extinderea confruntarilor armate ,desi este limpede ca in urma lor se obtine numai haos, dezumanizare ,foamete si ...avansarea spre extinctia vietii pe pamant ! Stop razboaielor ,ele sunt cei mai mari poluatori si deci cele mai importante cauze ale schimbarilor climatice .

    1. Pai ei defriseaza muntii intregi si atunci nu mai exista mediu, exista doar profit. Din razboaie unii fac bani plus mai scapa si de oameni. Doar o vrajeala cu

      ppluarea. Asa au putut sa omoare industrii intregi.  

    Poluarea care o face Putin lea întrecut pe toate.... restul gargară..experimentele cu armament cu bombărae... nu le vede nimeni............????????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb