Preşedintele Donald Trump le-a transmis miercuri liderilor a cinci state africane că schimbă abordarea Statelor Unite faţă de continent, trecând de la ajutor umanitar la parteneriate comerciale, şi că SUA reprezintă un partener mai bun pentru Africa decât China, relatează Reuters, de la care menţionăm următoarele.
Trump, care a desfiinţat Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi a tăiat fonduri pentru mai multe programe de sprijinire a ţărilor africane, a găzduit la Casa Albă liderii din Gabon, Guineea-Bissau, Liberia, Mauritania şi Senegal, pentru a discuta oportunităţi de afaceri în aceste ţări.
„Trecem de la ajutor la comerţ”, a declarat Trump la începutul întâlnirii.
„Africa are un potenţial economic uriaş, cum puţine alte regiuni au. Pe termen lung, această abordare va fi mai eficientă, mai sustenabilă şi mai benefică decât orice altceva am putea face împreună.”
Trump a subliniat că administraţia sa doreşte să întărească relaţiile de prietenie cu Africa şi a adăugat că speră să viziteze continentul „la un moment dat”.
Liderii africani i-au adus laude preşedintelui Trump, lăudându-i eforturile de mediere a păcii la nivel global şi sugerând chiar că ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Pace - un gest interpretat de analişti ca o formă de diplomaţie prin flatare faţă de fostul om de afaceri din New York.
Preşedintele Liberiei, Joseph Boakai, a declarat că susţine eforturile lui Trump de a „face America măreaţă din nou” şi l-a încurajat să investească în ţara sa.
Trump, la rândul său, i-a lăudat nivelul de engleză, întrebându-l unde a învăţat limba. Boakai a răspuns că a învăţat în Liberia - o ţară fondată de sclavi eliberaţi din SUA, unde engleza este limba oficială.
„Nu suntem ţări sărace. Suntem bogaţi în resurse naturale. Dar avem nevoie de parteneri care să ne ajute să le dezvoltăm”, a spus preşedintele Gabonului, Brice Clotaire Oligui Nguema.
„Sunteţi bineveniţi să investiţi. În caz contrar, vor veni alţii în locul vostru.”
Mini-summitul reflectă eforturile administraţiei Trump de a contracara percepţia că SUA au neglijat Africa, în timp ce China şi-a sporit semnificativ prezenţa economică pe continent.
„Tratăm Africa mai bine decât China sau oricine altcineva”, a afirmat Trump.
Trump nu a vizitat Africa în primul mandat, deşi soţia sa, Melania, a făcut-o. În 2018, mai mulţi politicieni africani l-au acuzat de rasism, după ce presa a relatat că ar fi descris unele ţări africane şi Haiti ca „ţări de rahat” („shithole countries”).
În mai, Trump a avut o discuţie tensionată cu preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, acuzându-l (fals) de genocid alb şi confiscări de terenuri.
Însă întâlnirea de miercuri a fost lipsită de controverse, Trump glumind la final că „ar putea face asta toată ziua”, referindu-se la laudele primite.
U.S. International Development Finance Corporation (DFC) a anunţat că va finanţa dezvoltarea unei mine de potasiu în Mayumba, Gabon, ceea ce va ajuta ţara să-şi reducă dependenţa de importuri.
„Eforturile DFC nu doar că sprijină comunităţile locale, dar avansează şi interesele economice ale SUA, deschizând noi pieţe şi consolidând relaţiile comerciale”, a declarat Conor Coleman, şeful investiţiilor DFC.
Administraţia Trump continuă să notifice partenerii comerciali cu privire la tarife mai mari, ce vor intra în vigoare la 1 august, şi a deschis un nou front în războiul comercial cu ţările BRICS.
În paralel, a eliminat o mare parte din ajutorul extern destinat Africii, în cadrul unei politici de reducere a cheltuielilor şi promovare a doctrinei „America First”.
Un studiu publicat recent în revista The Lancet arată că aceste tăieri de fonduri ar putea cauza peste 14 milioane de decese suplimentare până în 2030.
Oficialii americani spun că Washingtonul va prioritiza comerţul şi investiţiile în locul ajutoarelor tradiţionale şi va crea mai multe oportunităţi pentru companiile americane.
Toate cele cinci ţări invitate sunt bogate în resurse naturale esenţiale precum mangan, minereu de fier, aur, diamante, litiu şi cobalt - materii critice pentru tehnologii moderne.
Totuşi, oficiali ai Uniunii Africane şi-au exprimat îngrijorarea faţă de politica tarifară „abuzivă” a SUA şi restricţiile de viză care vizează în special cetăţeni africani. Ambasadorul american pentru Africa, Troy Fitrell, a respins acuzaţiile privind practicile comerciale incorecte.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 11:28)
Foarte bine, chinezii nu dau nimic gratis... Toti care s-au imprumutat de la chinezi (printre care Muntenegru, Albania, tarile africane) au ajuns sa regrete enorm acest lucru.
Europenii si Sua ajuta toti ruptii, ajutoare, donatii etc si apoi ruptii lupta si se coalizeaza impotriva Europei si SUA (ca sa inteleaga prorusii ca nu ma refer la Ucraina)...
A trecut vremea lucrurilor gratuite pentru tradatorii care apoi se vand pe 2 lei rusilor si chinezilor.