Potrivit statisticilor, sunt peste 800 de milioane de traderi la nivel global, în timp ce 25% dintre cei mai bogaţi oameni din lume au ca principal domeniu de activitate investiţiile în pieţele financiare, potrivit companiei de brokeraj Admiral Markets.
Aceasta a realizat un top al celor mai impresionante rezultate obţinute de-a lungul timpului pe piaţa financiară internaţională dar şi a celor mai importante pierderi urmare a tranzacţionării. Nu este nici o surpriză că aceste rezultate sunt strâns legate de crizele valutare sau financiare celebre, iar climatul economic şi politic actual favorizează lovituri de geniu sau pierderi imense.
Topul câştigătorilor este reprezentat de către:
Andy Krieger (trader valutar la Bankers Trust)
În toamna lui 1987, traderul de 32 de ani a lansat un atac speculativ brutal asupra dolarului neo-zeelandez (NZD). Considerând că este supraevaluat, a mizat pe deprecierea acestuia peste 600 de milioane de dolari, căderea de aproape 10% a valutei locale aducându-i sute de milioane de dolari profit. Se spune că atât guvernul Noii Zeelande cât şi Rezerva Federală au intervenit pentru a-l determina pe Krieger, devenit ulterior o legendă în pieţele financiare, să-şi închidă poziţiile speculative. La scurt timp acesta a părăsit Bankers Trust pentru George Soros.
Stanley Druckenmiller (trader valutar la Quantum Fund)
Situat în primii 150 de miliardari americani în 2011, cu o avere de 2.5 miliarde USD, Stanley şi-a început ascensiunea în 1988 când a lucrat ca trader pentru Quantum Fond. Este renumit pentru două tranzacţii excepţionale pe marca germană. Prima a fost plasată după căderea zidului Berlinului când marca a atins un nivel minim pe care l-a considerat extrem în momentul de vârf al dificultăţilor de unificare. A investit până la 2 miliarde de mărci şi a crescut profitul fondului cu 60%. Cea de a doua a fost o tranzacţie complexă ce i-a adus sute de milioane de dolari, în parteneriat cu mentorul său G.Soros: a mizat pe aprecierea mărcii faţă de liră, a cumpărat acţiuni britanice şi bonduri germane. Druckenmiller a speculat crizele financiare şi turbulenţele politice, s-a retras din activitate în 2010 şi s-a dedicat acţiunilor caritabile, fiind lider în 2009 cu peste 700 milioane de dolari donaţi fundaţiilor.
George Soros (fondator Quantum Fund)
Fără îndoială, cel mai cunoscut speculator din toate timpurile, un adevărat guru al pieţelor financiare, G.Soros a câştigat peste 1 miliard de dolari dintr-o singură tranzacţie, într-o singură zi, 16 septembrie 1992. Geniul american de origine maghiară a vândut masiv liră împotriva mărcii germane după ce Marea Britanie a adoptat Mecanismul Valutar European la un curs de 2.7 mărci germane. Acest curs nu a putut fii menţinut, în ciuda inflaţiei ridicate şi a dobânzii de referinţă de 12% menite să stârnească interesul investitorilor. Soros a anticipat că guvernul britanic şi Banca Centrală vor eşua să menţină artificial cursul la acel nivel, pariu care s-a dovedit câştigător în pofida eforturilor şi intervenţiilor de miliarde de dolari ale autorităţilor. La finalul acelei zile (Black Wednesday), Guvernul a anunţat ieşirea din Mecanismul Valutar European. Acest episod arată că piaţa valutară nu poate fi influenţată decât temporar şi în cele din urmă îşi urmează cursul, chiar dacă Guvernul şi Banca Centrală se opun cu toate uneltele disponibile.
Topul pierzătorilor este reprezentat de către:
3. Brian Hunter (trader pe futures la Amaranth Advisors)
Hunter a câştigat profituri uriaşe mizând pe creşterea preţului la gaze naturale în 2005 după dezastrul provocat de uraganul Katrina. Acesta şi-a continuat strategia agresivă, dar în 2006 preţul nu a evoluat conform aşteptărilor şi a pierdut 6.5 miliarde de dolari. Pierderile suferite de companie au atras atenţia presei şi a specialiştilor în privinţa practicilor de money management pentru a preveni pe viitor pierderi catastrofale.
2. Jerome Kerviel (trader pe acţiuni/derivate la Societe Generale)
Kerviel a tranzacţionat profitabil în 2007 în anticiparea crizei financiare, dar expunerea sa a depăşit până şi capitalizarea băncii. A fost acuzat că a creat poziţii pierzătoare intenţionat pentru a ascunde profiturile recente, de aprox. 1.4 miliarde de euro. Banca i-a închis poziţiile după 3 zile, pierderile cauzate fiind estimate la 7 miliarde de dolari. În octombrie 2010 a fost condamnat la 3 ani de închisoare.
1. Howard Hubler (trader pe credite ipotecare la Morgan Stanley)
Hubler a aniticipat criza imobiliară încă din 2004 şi a căutat diverse căi pentru a paria împotriva ei. A găsit clienţi ai băncii disponibili să-i vândă cds-uri pe credite ipotecare subprime, care poate fi comparat cu obţinerea unei asigurări avantajoase pe o casă construită pe nisipuri mişcătoare. Criza financiară nu a început însă imediat şi pentru a menţine pariurile de milioane de dolari până la declanşarea crizei, a încercat alte operaţiuni riscante care în cele din urmă au costat compania Morgan Stanley aproximativ 10 miliarde de dolari.
Analiştii Admiral Markets au apreciat: "Se poate afirma că lăcomia şi tentativele de fraudă au reprezentat cauzele majore pentru pagubele uriaşe înregistrate de diverse bănci de investiţii sau fonduri, în timp ce geniul unor traderi în momente de volatilitate excesivă au dus la profituri istorice. Până la urmă, tradingul este o artă şi nu doar ştiinţă".
1. nu cred
(mesaj trimis de cc în data de 09.07.2012, 16:15)
cum puteti sa spuneti ca : ,,sunt peste 800 de milioane de traderi la nivel global ,, nu stiti ce vorbiti , pe bune ... mai cititi si o sa va lamuriti ce este un trader si un broker ...