Trump şi Bitcoin: o alianţă ce promite noi recorduri pentru criptomonedă

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 noiembrie

Trump şi Bitcoin: o alianţă ce promite noi recorduri pentru criptomonedă

English Version

Bitcoin a atins, ieri, 80.000 de dolari, pentru prima dată în istorie

Ned Davis Research: "Preţul creşte pe baza optimismului adus de victoria lui Trump şi îl vedem mergând înainte fără prea mare rezistenţă"

Donald Trump: "Politica administraţiei mele va fi ca SUA să păstreze 100% din cantitatea de Bitcoin pe care guvernul o deţine sau o va achiziţiona"

"Valul roşu din Statele Unite", unde Donald Trump a câştigat preşedinţia iar republicanii au obţinut controlul total al Congresului, a alimentat creşterea preţului Bitcoin, care ieri a atins pentru prima dată în istorie nivelul de 80.000 de dolari, dar experţi ai industriei văd noi recorduri la orizont.

Pe lângă promisiunile republicanului Trump privind susţinerea şi reglementarea industriei cripto, reducerea dobânzilor de către Rezerva Federală susţine scenariul optimist pentru Bitcoin, conform analiştilor, în vreme ce intrările masive de bani în ETF-urile pe Bitcoin spot arată că tot mai mulţi investitori, inclusiv instituţionali, îşi îndreptă atenţia către spaţiul cripto.

Trump şi Bitcoin: o alianţă ce promite noi recorduri pentru criptomonedă

Nansen: "Atingerea de către Bitcoin a unui nou record istoric pe volum mare este un semnal clar al impulsului pozitiv dat de alegeri"

Bitcoin nu dă semne de "supraîncălzire", în ciuda faptului că a atins noi recorduri istorice săptămâna trecută, conform mai multor analişti consultaţi de Cointelegraph, care au indicat către aspecte fundamentale ce sugerează că cea mai vestită criptomonedă a lumii îşi poate continua creşterea, scrie Cointelegraph.

"Atingerea de către Bitcoin a unui nou record istoric pe volum mare este un semnal clar al impulsului pozitiv continuu dat de alegeri", a spus Aurelie Barthere, analist la Nansen, platformă de analiză blockchain, adăugând că, după victoria lui Trump, traderii au revenit la modul "risk-on" (n.r. ceea ce înseamnă că sunt optimişti şi îşi asumă investiţii cu risc mai mare).

Alex Thorn, şef de cercetare al firmei de active digitale şi blockchain Galaxy, a punctat că, în vreme ce nivelul indicatorului Open Interest - măsură ce cuantifică contractele derivate pe Bitcoin nedecontate - a "fost împins uşor la noi maxime anuale, ratele de finanţare rămân în mare parte neschimbate". Un nivel ridicat al Open Interest provoacă de obicei îngrijorări în piaţă privind o posibilă creştere a volatilităţii Bitcoin, dar rata de finanţare pozitivă arată că traderii sunt optimişti privind preţul criptomonedei, iar cumpărătorii sunt dispuşi să plătească vânzătorilor o taxă pentru a-şi menţine poziţiile.

Analistul Galaxy se aşteaptă ca Bitcoin şi alte criptomonede să se tranzacţioneze "la niveluri cu mult peste maximele istorice (n.r. de săptămâna trecută) în următoarele 12-18 luni", scrie Cointelegraph.

Conform unui alt articol al publicaţiei dedicate zonei cripto, intrările masive de bani în ETF-urile pe Bitcoin, ce au atins noi recorduri, ieşirea preţului din tendinţa uşor descendentă din ultimele şapte luni şi "valul roşu din Statele Unite" sunt elemente care i-au făcut pe investitorii instituţionali să-şi crească alocările către Bitcoin. De asemenea, şansele ca Statele Unite să creeze o Rezervă Strategică de Bitcoin şi estimările că Rezerva Federală va continua să reducă dobânzile îi fac pe participanţii la piaţă să îşi sporească investiţiile în acţiuni şi cripto.

Bernstein Research: "Există suficient spaţiu de creştere pentru Bitcoin"

Joel Kruger, strateg de piaţă la compania de tehnologie financiară LMAX, spune că există "multă susţinere în jurul activelor cripto în 2024, inclusiv promisiunea unei administraţii prietenoase în Statele Unite", scrie Investors Daily Business.

După un început solid de an, Kruger prognozează o performanţă "stelară" în ultima parte a lui 2024, nivelul de 100.000 de dolari fiind următorul prag major pentru criptomonedă, care în opinia sa poate fi atins înainte de finalul anului.

Analiştii Bernstein Research estimează că Bitcoin poate atinge chiar 200.000 de dolari în 2025. "Lipsa disciplinei fiscale din SUA, nivelurile record ale datoriei şi expansiunea monetară au dus la creşterea cererii aşa-numitelor "hard assets" (n.r. active corporale sau despre care se consideră că au o anumită valoare intrinsecă)", scriu analiştii într-o notă, conform Investors Daily Business. "Succesul ETF-urilor pe Bitcoin spot a accelerat şi mai mult tendinţa, existând suficient spaţiu pentru creştere".

Conform Bernstein Research, Bitcoin poate atinge 90.000 de dolari până la Ziua Inaugurării, adică 20 ianuarie anul viitor, ce marchează începutul mandatului preşedintelui ales, potrivit sursei menţionate.

Bitcoin a depăşit pragul de 75.000 de dolari, ceea ce reprezintă un break-out tehnic pozitiv, conform Ned Davis Research

Bitcoin este pe cale să crească cu 60% până în aprilie 2025, potrivit Ned Davis Research, care şi-a actualizat recomandarea pentru criptomonedă la "o tranzacţie doar long", cu un preţ ţintă de 121.000 de dolari, scrie Business Insider.

"Ne place configuraţia pentru Bitcoin. Preţul creşte pe baza optimismului adus de victoria lui Trump şi îl vedem mergând înainte fără prea mare rezistenţă, cel puţin până când Trump preia mandatul", a spus Pat Tschosik, strateg la Ned Davis Research.

În opinia analistului, configuraţia "bullish" a Bitcoin se bazează pe consolidarea în care s-a aflat criptomoneda în ultimele luni, formată după ce criptomoneda atinsese un maxim în martie, uşor sub nivelul de 74.000 dolari. Odată cu victoria lui Trump, Bitcoin a depăşit pragul de 75.000 de dolari, ceea ce reprezintă un break-out tehnic pozitiv atât timp cât rezistenţa anterioară (n.r. nivel de preţ ce funcţionează ca o barieră în faţa creşterii cotaţiei) de 73.000 de dolari va funcţiona ca un nou suport (n.r. nivel de preţ ce funcţionează ca o barieră în faţa scăderii cotaţiei), unde cumpărătorii acumulează.

"Dacă Bitcoin scade sub suportul (fosta rezistenţă) din apropierea nivelului de 73.000 de dolari, probabil că vom reevalua (n.r. estimarea) în jos ", a spus Tschosik.

Potrivit Business Insider, ţinta de preţ a Ned Davis Research reprezintă creşterea în dolari a ultimei mişcări ciclice bull a Bitcoin, de 48.000 de dolari, adăugată actualului nivel de break-out, de 73.000 dolari.

Totuşi, strategul subliniază că nu va aştepta ca Bitcoin să atingă 121.000 de dolari pentru a închide tranzacţia, ci va avea o administrare activă. "Ne vom baza foarte mult pe indicatorii noştri favoriţi de identificare a tendinţelor pe termen scurt şi mediu pentru a închide această tranzacţie, mai degrabă decât să aşteptăm ca ţinta de preţ să fie atinsă", a spus Tschosik, citat de Business Insider.

Ce a promis Trump industriei cripto înainte de alegeri?

În discursul pe care l-a avut în vară la cea mai mare conferinţă legată de Bitcoin din Statele Unite, organizată în Nashville, Donald Trump a afirmat că, dacă s-ar întoarce la Casa Albă, se va asigura că guvernul federal nu îşi va vinde niciodată deţinerile de Bitcoin, scrie CNBC.

"De prea mult timp guvernul nostru a încălcat regula cardinală pe care fiecare susţinător al Bitcoin o ştie pe de rost: Nu-ţi vinzi niciodată deţinerea de Bitcoin", a afirmat Trump.

Republicanul s-a anjgajat să menţină deţinerile de Bitcoin pe care SUA le-au adunat din confiscarea activelor infractorilor financiari. "Dacă voi fi ales, politica administraţiei mele va fi ca Statele Unite ale Americii să păstreze 100% din cantitatea de Bitcoin pe care guvernul SUA o deţine sau o va achiziţiona" a spus Trump.

Demiterea preşedintelui SEC, perceput drept un adversar al industriei cripto

Demiterea preşedintelui Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC), Gary Gensler, perceput ca un adversar al industriei cripto, a fost un alt lucru menţionat de Trump în ultimele luni, mai scrie publicaţia americană.

Totuşi, preşedintele SUA nu are puterea să demită preşedintele SEC şi chiar dacă Trump ar reuşi să numească un alt preşedinte, Gensler ar rămâne comisar al agenţiei care este independentă, potrivit CNBC.

În timpul mandatului său în fruntea SEC, Gensler a iniţiat peste 100 de acţiuni în instanţă împotriva firmelor cripto, susţinând că, în opinia sa, o bună parte a industriei se află deja sub jurisdicţia sa, iar procesele nu fac decât să pună sectorul în conformitate cu regulile sub care operează entităţile ce sunt oficial sub supravegherea SEC. Pe de altă parte, firmele cripto susţin că luptele recente din justiţie nu au oferit claritatea pe care o caută industria în privinţa reglementării, iar Comisia şi-a depăşit grav atribuţiile.

În aceste condiţii, Trump a promis că va crea un consiliu consultativ prezidenţial pentru Bitcoin şi cripto. "Regulile vor fi scrise de oameni care iubesc industria, nu de cei care o urăsc", a spus el.

Susţinerea minerilor de Bitcoin din Statele Unite

După o întâlnire din vară cu reprezentanţi ai celor mai mari nume din sectorul mineritului de Bitcoin din Statele Unite, precum Riot Platforms, Marathon Digital Holdings sau Core Scientific, Trump a început să laude industria, mai scrie CNBC.

"Ura lui Biden faţă de Bitcoin ajută doar China, Rusia şi Stânga Comunistă Radicală. Vrem ca tot Bitcoinul rămas să fie FĂCUT ÎN SUA!!! Asta ne va ajuta să fim ENERGIA DOMINANTĂ", a scris republicanul pe o reţea de socializare.

De atunci ideea a fost reluată de mai multe ori de către Trump. "Dacă cripto va defini viitorul, vreau să fie extras şi produs în SUA", a afirmat el, la conferinţa din Nashville.

Tăierile de dobândă

Trump a afirmat că dacă va fi ales ca preşedinte va reduce ratele dobânzilor, ceea ce nu intră în atribuţiile sale, fiind stabilite de către Rezerva Federală care funcţionează independent de Casa Albă, potrivit CNBC.

Istoric s-a dovedit că tăierea ratelor şi relaxarea politicii monetare de către Fed, măsuri ce scad costul împrumuturilor dar reduc şi randamentul instrumentelor cu venit fix, a coincis cu o creştere a preţurilor cripto. Rezerva Federală a redus în septembrie dobânda cu 50 de puncte de bază, pentru prima dată în ultimii patru ani, iar săptămâna trecută a mai operat o tăiere cu 25 de puncte de bază.

În opinia lui Trump, preşedintele SUA ar trebui să aibă dreptul să influenţeze deciziile privind rata dobânzii, după cum a afirmat interviu din octombrie, potrivit CNBC.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ca si petrolul, aurul sau pamanturile rare bitcoinul este deosebit de util si necesar societatii actuale avand multiple utilizari

    1. :)

      con-man.. pompeaza bitcoinul si frackingul pt ca de acolo i-au venit banii din campanie.

      si nu creste doar bitcoinul, cresc si toate shitcoinurile. de exemplu e una "X", IERI am vazut +150% doar ieri, desi se pare ca e o teapa ruseasca, fara legatura cu X sau musk.

      traiasca bubbleurile, a venit trump, king of debt. 

      scaderi dobanzi fed plus deficite enorme=urmeaza iar printare bani=bubble uri in orice.

      cresterea costului vietii, chirii , valori case-impozite proprietate, bursa, poate si comoditati mancare, petrol, metale, lemn etc. marirea si mai mare a diferentei dintre saraci si bogati, prin aprecierea activelor

      asta e motivul pt care si dobanzile la 10y si 30y cresc, si cresc in toata lumea inclusiv Romania de cand cu Trump.  

      Lasa-l pe Trump, du-te si finanteaza UE, Germania, astea...

      Cumpara titluri de stat :)) 

    atata timp cat conditiile de creditare sunt prohibitive, la peste 7% dobanda la creditele imobiliare, nu prea se misca nimic, si legate de piata imobiliara sunt multe industrii, amenajari, mobila electronice, electrocasnice, gradinarit etc, dar si restul investitiilor depind de dobanzile din economie, piata merge pe fum.

    adica s&p de obiceimerge invers cunivelul dobanzilor. la dobanzi mari, ai consum mic, investitii mici. si dobanzile la bonduri US azi, pe 10 si 30 de ani sunt de 4,3 resp 4,5%, in ciuda declaratiilor fed, cu vom scadea dobanzile si inflatia practic a trecut. deficitele au ramas si piata vrea dobanzi. 

    cu cat stau mai mult dobanzile sus, cu atat incetineste( soft landing) mai mult economia. pana la minus. daca musk scade 2 trilioane din deficit, dobanzile merg in jos, dar aia inseamna pe termen scurt si o scadere pib.  

    somajul a scazut in us in august de la 4,3 la 4,2, in septembrie de la 4,2 la 4,1 si in octombrie a ramas la 4,1cu ajutorul lui biden ce a angajat 800.000 bugetari. Da, dar dobanzile august-septembrie, la 10 ani au fost 3,59-4%. Azi deja sunt 4,32%.  

    party party cu bitcoin si bursa creste zilnic ok, dar economia? aia e dependenta de dobanzi.

    avem o cunostinta, nu stiu dc a spus chiar adevarul, dar avea rata la casa 2000 de lei inainte de cresterea dobanzilor, iar azi e 4000. motiv pt care vor sa vanda si sa se mute la tara. si in RO dobanzile mari sugruma economia. si nu deficitele lui Ciolacu nu ajuta alea intra in buzunar la pensionarii speciali si bugetar si de acolo pleaca la produsele din import, ca omul cu cat e mai in bani cu atat ia mango nu mere, ulei de masline nu de floarea soarelui, audi,nu duster, nike nu clujana, concediu in grecia nu la mamaia etc. deci pib din parti doar consum si pib pt altii.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb