Un grup de 71 de parlamentari, din toate grupurile politice, cu excepţia ALDE, a depus un proiect de lege privind aprobarea construirii autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, "Autostrada Unirii", criticând întârzierile Guvernului de a face paşi concreţi pentru acest obiectiv, şi cere ca autostrada să fie terminată în patru ani.
Potrivit legilor în vigoare, însă, doar Guvernul poate aproba astfel de investiţii, scrie News.ro.
Proiectul este iniţiat de deputatul PMP Petru Movilă, care reprezintă circumscripţia Iaşi, şi de deputatul PMP Marius Paşcan, care reprezintă circumscripţia Mureş. Alături de ei, au mai semnat iniţiativa alţi 69 de parlamentari PNL, PSD, USR, UDMR şi ai minorităţilor.
"Prezenta lege aprobă executarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, denumită în continuare Autostrada Unirii. Obiectivul de investiţii Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din credite externe şi din fonduri europene disponibile în cadrul exerciţiului financiar multianual 2014-2020", se arată în proiect.
Iniţiativa desemnează Ministerul Transporturilor drept coordonator al proiectului de investiţii, stabilind un termen de finalizare de patru ani de la intrarea în vigoare a legii.
Semnatarii proiectului critică întârzierile Guvernului, care îşi propune ca abia în 2021 să înceapă realizarea studiilor de fezabilitate pentru această autostradă.
În expunerea de motive se arată: "Cuantificăm zece ani de studii şi zeci de milioane de euro cheltuite pe studii de fezabilitate, studii care zac neatinse prin sertare. Oricât de mult are nevoie România de o autostradă de legătură între Moldova şi Transilvania, acţiunile Guvernului denotă o totală lipsă de strategie şi direcţie".
Iniţiatorii susţin că acest proiect de lege are "o importanţă semnificativă" şi subliniază necesitatea concretizării autostrăzii "în cel mai scurt timp posibil".
Şansele ca un astfel de proiect să fie adoptat sunt foarte reduse, având în vedere că Parlamentul nu are competenţe în domeniul realizării de obiective de acest tip, ci doar Guvernul. Potrivit legilor, toţi paşii necesari pentru construirea unei autostrăzi sunt decişi prin Hotărâre de Guvern.