UPDATE Camera Deputaţilor a respins ridicarea imunităţii Rovanei Plumb

Mina Irina
Politică / 17 octombrie 2017

Rovana Plumb (Sursa foto: Wikipedia)

Rovana Plumb (Sursa foto: Wikipedia)

Actualizare 21:38 Reacţia Ambasadei SUA: "Nu trebuie să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a apăra pe cineva de răspundere"

Nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege, iar imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru a apăra pe cineva de răspundere, a precizat Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, într-un răspuns la o solicitare Agerpres.

"Ambasada nu comentează cazuri individuale. Cu toate acestea, noi credem că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege şi nu trebuie să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a apăra pe cineva de răspundere", se arată în răspunsul misiunii diplomatice americane, după ce Camera Deputaţilor a respins cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul Rovanei Plumb.

(S.A.)

------------

Actualizare 18:13 Platforma România 100 condamnă respingerea de către Camera Deputaţilor a cererii DNA de începere a urmăririi penale împotriva Rovanei Plumb

Platforma România 100 condamnă respingerea de către Camera Deputaţilor a cererii DNA de începere a urmăririi penale împotriva deputatei Rovana Plumb, susţinând că acest vot reprezintă "încă o lovitură dată prestigiului şi demnităţii Parlamentului".

Într-o postare pe Facebook, reprezentanţii Platformei afirmă: "Invocând principiile statului de drept şi al separaţiei puterilor, majoritatea parlamentară PSD - ALDE a blocat astăzi, din nou, desfăşurarea actului de justiţie. Prin respingerea hotărârii privind cererea D.N.A. de începere a urmăririi penale împotriva doamnei Rovana Plumb, coaliţia majoritară impune o limitare a principiului separaţiei puterilor, fluturat în dezbateri în mod ipocrit şi declamator, pentru a fi imediat încălcat cu ocazia votului. Gestul majorităţii parlamentare reprezintă o sfidare politică a puterii judecătoreşti, fiind oprită astfel activitatea organelor de cercetare penală şi blocată posibilitatea aflării adevărului cu privire la faptele cercetate.

Mai mult, poziţia de azi a majorităţii PSD-ALDE constituie încă o dată o denaturare a imunităţii parlamentare, transformând Parlamentul în ultim refugiu al politicienilor suspectaţi, cercetaţi sau condamnaţi pentru comiterea unor fapte penale.

Parlamentarii PSD-ALDE au demonstrat încă o dată că miza principală a activităţii lor politice este plasarea lor mai presus de lege. Această practică încalcă recomandările si criteriile exprese ale rapoartelor MCV ale Comisiei Europene. Mai important, refuzul sistematic al clasei politice de a se supune acelorlaşi rigori legale aplicabile tuturor cetăţenilor României erodează încrederea oamenilor în instituţia Parlamentului şi în democraţia reprezentativă.

Platforma România 100 condamnă votul de astăzi din Camera Deputaţilor şi îşi reafirmă ataşamentul faţă de independenţa justiţiei. Acest vot reprezintă încă o lovitură dată prestigiului şi demnităţii Parlamentului".

Platforma România 100 este condusă de fostul premier Dacian Cioloş.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:40 Ludovic Orban: " Dacă nu se mai doreşte un Parlament dominat de frăţia corupţilor, este necesară prezenţa la vot"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat astăzi respingerea de către Camera Deputaţilor a solicitării DNA de începere a urmăririi penale a ministrului demisionar al Fonsdurilor Europene, Rovana Plumb, precizând că pentru a nu mai avea un Parlament dominat de corupţi, este necesară prezenţa la vot.

Preşedintele PNL a declarat pe pagina sa de Facebook: "O majoritate parlamentară nocivă, condusă de lideri certaţi cu legea, ia decizii împotriva interesului general al României. Deputaţii PSD, ALDE, UDMR nu mai acceptă ca vreun coleg de-al lor să fie nici măcar cercetat penal. Orice demers al justiţiei este blocat în Parlament, care se substituie celor abilitaţi de Constituţie şi de lege să decidă dacă cineva este sau nu vinovat. Unul dintre puţinele puncte negative rămase în rapoartele din cadrul MCV este tocmai împiedicarea de către majoritatea parlamentară a derulării anchetelor penale. Şi exact asta face în continuare coaliţia anti-justiţie. Adică ne condamnă pe toţi românii la menţinerea acestui statut deloc onorant pentru noi".

Ludovic Orban a spus că votul împotriva urmăririi penale dat de majoritatea parlamentară "arată clar gregarismul caracteristic spiritului de clan mafiot".

"Cred că oamenii trebuie să facă diferenţa între noi, care am votat sistematic, la vedere, toate solicitările justiţiei şi cei care le blochează constant. Dacă nu se mai doreste un Parlament dominat de frăţia corupţilor, este necesară prezenţa la vot şi acordarea votului către cei corecţi", a mai afirmat Orban.

(G.F.)

----------

Actualizare 14:20 Rovana Plumb: "Oportunitatea unei HG nu poate face obiectul unei anchete penale"

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat astăzi jurnaliştilor, după anunţul din plen privind rezultatul votului la solicitarea de ridicare a imunităţii sale, că deputaţii au îneţeles faptul că oportunitatea unei HG care are toate avizele de legalitate nu poate face obiectul unei anchete penale.

Fostul demnitar le-a mulţumit colegilor deputaţi, care au respins cererea de ridicare a imunităţii sale, spunând că aceştia au apărat principiile statului de drept.

(G.F.)

--------

Actualizare 13:30 Rovana Plumb nu poate fi urmărită penal

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, astăzi, prin vot secret, solicitarea de aprobare a începerii urmăririi penale faţă de ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Împotriva solicitării DNA au votat 183 de deputaţi, iar 99 pentru. Liviu Dragnea a anunţat că a votat împotriva ridicării imunităţii, transmite Digi24.ro.

(G.F.)

---------

Actualizare 13:16 Turcan: "Nimeni nu este mai presus de lege, Parlamenul nu trebuie să se substituie Justiţiei"

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat, la Parlament, că vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane nu trebuie stabilită în Parlament, ci în instanţă şi a adus aminte de faptul că Liviu Dragnea a spus în 2015, a doua zi după ce a fost ales preşedintele PSD, că el îşi va da demisia dacă procurorii vor cere ridicarea imunităţii sale şi nu va face excepţie pentru nimeni din partid.

Raluca Turcan a declarat, potrivit News.ro: "Nu avem niciun dubiu - vom vota pentru ridicarea imunităţii parlamentare. Există o dorinţă uriaşă să apară un spirit nou, să avem o altă atitudine faţă de actul de justiţie, faţă de statul de drept. Nu sunt declaraţiile mele şi nici ale colegilor din PNL, sunt declaraţiile domnului Liviu Dragnea: «Dacă vreodată se va cere ridicarea imunităţii pentru mine o să cer să o facă, dacă nu, îmi dau demisia din Parlament. Nu cred că putem vota altfel, am spus destul de limpede, trebuie să avem un comportament fără ezitare, vă spun foarte clar, nu avem de gând să facem excepţie pentru nimeni». Am încheiat citatul din Liviu Dragnea... Probabil că, dacă v-am fi spus noi lucrurile acestea, aş fi auzit huiduieli, tropăieli din sală, dar a spus-o preşedintele PSD, omul care în momentul de faţă controlează Parlamentul şi încearcă să subordoneze şi alte instituţii ale statului, rând pe rând".

Ea a arătat că Parlamentul nu trebuie să se substituie Justiţiei, iar miniştrii sau aleşii să beneficieze de acelaşi tratament în faţa legii ca orice alt cetăţean.

Liderul deputaţilor PNL a subliniat: "Parlamentul nu se substituie unei instanţe, trebuie doar să spună dacă un fost ministru sau un parlamentar beneficiază de acelaşi tratament ca orice alt cetăţean al acestei ţări. Eu cred în nevinovăţia doamnei Plumb, aşa cum cred şi în nevinovăţia doamnei Shhaideh, dar nu contează ce cred eu, contează ce se decide în instanţă, aşa cum se întâmplă pentru foarte mulţi oameni care mor cu dreptatea în braţe în România şi nu mai ajung să primească decizii ale instanţei. Preocuparea noastră trebuie să fie ca instituţiile statului să funcţioneze corect, să-şi sancţioneze derapajele şi în Justiţie. (...) Nimeni nu este mai presus de lege, nici doamna Plumb, nici domnul Ilie, nici domnul Tăriceanu, nici chiar domnul Dragnea".

-----

Actualizare 12:36 Doina Pană: "Nu înţeleg de ce Shhaideh şi Plumb au trebuit să plece din Guvern"

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a declarat, la Parlament, că nu înţelege de ce miniştrii Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au trebuit să plece din Guvern şi nici motivul pentru care prim-ministrul Mihai Tudose le-a cerut acest lucru, în contextul în care există prezumţia de nevinovăţie.

Doina Pană a spus că nu înţelege de ce prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că din cauza problemelor penale şi a percepţiei existente la Bruxelles, Shhaideh şi Plumb trebuie să plece din Guvern, potrivit News.ro.

"Nu, nu înţeleg, atât timp cât Constituţia spune ceva şi o directivă europeană, mai nou, spune acelaşi lucru", a declarat Pană.

Ea a susţinut că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD în care Shhaideh şi Plumb şi-au anunţat demisiile, prim-ministrul a spus că intenţionează să demisioneze el în caz contrar.

Doina Pană a mai spus: "Sevil, din ianuarie, e hărţuită în permanenţă. Viaţa de minsitru nu e o viaţă uşoară, responsabilităţile sunt uriaşe. Înseamnă nu numai enorm de multă muncă fizică, înseamnă un stres permanent. Dacă la toate astea se adaugă nişte stresuri de luni de zile legat de chestiuni pentru care tu nu eşti vinovat, dar se fac atâtea afirmaţii publice, te simţi vânat, oricât ai fi de super-om, şi pe doamna Sevil o consider un fel de super-om, având în vedere toată activitatea ei de când o cunosc. Cu toate astea cedezi la un momet dat".

------

Actualizare 12:01 Plumb, către deputaţi: "Dosarul penal nu ar fi trebuit să existe"

Deputatul social-democrat Rovana Plumb a declarat, astăzi, în plenul Camerei, că dosarul penal la adresa ei nu ar trebui să existe şi este rezultatul unui abuz, subliniind că nu este vinovată.

Rovana Plumb a afirmat la dezbaterea solicitării DNA referitoare la efectuarea urmăririi sale penale, potrivit Agerpres: "Mi-aş fi dorit ca astăzi în faţa dumneavoastră să vorbim despre paşii pe care îi avem de făcut din punct de vedere administrativ şi legal pentru a putea contribui împreună la dezvoltarea ţării şi la transformarea statisticilor în bunăstare pentru fiecare familie. Din păcate, sunt nevoită să vin în faţa dumneavoastră pentru a discuta despre un dosar penal care din punctul meu de vedere nici nu ar fi trebuit să existe şi este rezultatul unui abuz".

(M.I.)

-------

Cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de începere a urmăririi penale a ministrului demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, va fi la vot final pe ordinea de zi de astăzi a plenului Camerei Deputaţilor, după ce ieri comisia juridică a votat împotriva ridicării imunităţii lui Plumb.

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a susţinut ieri, la Parlament, că acuzaţiile care li se aduc lui Sevil Shhaideh şi Rovanei Plumb nu sunt susţinute legal deoarece, pe de o parte, braţul Pavel nu mai există pentru că s-a colmatat şi, prin urmare nici insula Belina, şi, pe de altă parte, a citat din legea apelor române unde se precizează că trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ teritoriale se face prin hotărâre a Guvernului, potrivit News.ro.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat ieri împotriva începerii urmăririi penale a ministrului demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, după ce aceasta a fost audiată, alături de avocat, aproximativ o oră de către deputaţii jurişti.

Avizul negativ al deputaţilor jurişti referitor la cererea DNA de începere a urmăririi penale a Rovanei Plumb a fost adoptat cu 14 voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă.

Votul a fost secret, cu buletine.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a susţinut că acuzaţiile care li se aduc lui Sevil Shhaideh şi Rovanei Plumb nu sunt susţinute legal.

Eugen Nicolicea a susţinut la finalul şedinţei comisiei juridice în care a fost respinsă cererea DNA de începere a urmăririi penale a Rovanei Plumb: "Deci albia minoră înseamnă între mal şi mal, insula din interior. În momentul în care un curs de apă a dispărut - braţul Pavel - atuncea malul s-a mutat pe partea ailalată a insulei, firesc, deci nu mai există în albia minoră (...) S-a redesenat ceea ce s-a întâmplat la faţa locului, nu geografia, geografia este ştiinţa care se ocupă cu ceea ce se întâmplă acolo. În decursul apelor, să ştiţi şi dumneavoastră, că datorită eroziunii se schimbă şi cursurile de apă, corect? Deci braţul Pavel s-a colmatat, a creat patru lacuri care nu mai au legătură cu Dunărea, nu mai există nico albie a răului (...) Nu mai este apă curgătoare".

Deputatul PSD a mai susţinut că toate acuzaţiile aduse la adresa lui Sevil Shhaideh nu se confirmă şi nu sunt susţinute de nimic legal şi, prin urmare, dacă nu există fapta principală, nu poate să existe un complice, adică nici Rovana Plumb nu ar fi vinovată.

Nicolicea a mai spus: "După transfer, aceste bunuri (Braţul Pavel şi Insula Belina - n.r.) au rămas tot în proprietatea publică a statului. În legea 213 (legea apelor române - n.r.) se spune aşa: trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ teritoriale se face prin hotărâre a Guvernului".

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, ieri, la Parlament, la finalul audierilor din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor în vederea avizării urmăririi penale în dosarul Belina, că în dosar nu există un argument viabil pentru acuzaţiile care îi sunt aduse. Plumb a repetat că nu a fost citată de DNA şi că a aflat din presă despre acest subiect.

Rovana Plumb, după audierile din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, a declarat: "Am tratat cu maximă responsabilitate şi am acţionat cu bună credinţă. Niciodată nu am avut cu vreo persoană vreo înţelegere ilicită sau nu am ajutat sau sprijinit în premise nelegale vreo persoană. Am respectat, în spiritul şi litera legii, tot ceea ce am făcut în activitatea de ministru. În rest, toate elementele juridice au fost prezentate din punct de vedere tehnic, juridic, de către domnul avocat. Am subliniat faptul că nu a existat nicio citaţie, nicio chemare din partea DNA în ceea ce mă priveşte, că am aflat din presă. De asemenea, în tot ceea ce înseamnă dosar, l-am parcurs împreună cu domnul avocat şi nu există niciun argument care să stea la baza unei astfel de acuzaţii. În rest, nu vreau să vorbesc pe dosar, pentru că e anchetă".

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a fost audiată, ieri, la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, în vederea avizului pentru cererea DNA de începere a urmăririi penale, fiind acuzată de către procurorii anticorupţie de complicitate la abuz în serviciu în dosarul în care Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru trecerea ilegală a unor părţi din Insula Belina şi din Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman.

Rovana Plumb s-a declarat nevinovată şi a susţinut că ancheta procurorilor este un atac la PSD şi la adresa statului de drept.

Rovana Plumb a declarat, pe 28 septemebrie, după ce şi-a studiat dosarul trimis de procurori în Parlament: "Am văzut dosarul, nu pot să vă dau niciun detaliu din dosar, dar pot să spun cu fermitate şi cu toată sinceritatea că nu sunt vinovată, că nu am încălcat legea - ambele hotărâri de Guvern sunt date cu respectarea legislaţiei. Consider că este un atac la Guvern, consider că este un atac la PSD, consider că este un atac pentru destabilizarea statului de drept şi a ordinii constituţionale. Voi veni la Comisia juridică şi îmi voi expune punctul de vedere".

Joia trecută, Plumb, alături de Shhaideh, a demisionat din Guvern, la solicitarea prim-ministrului Mihai Tudose, care a explicat că le-a cerut celor două să plece din Guvern pentru că sunt în relaţie directă cu Bruxelles-ul, iar percepţia acolo este cu totul alta decât realitatea de la Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. .....Rovana Plumb..la iesirea de la DNA cu f.mare aplomb...sustinea ca nu este vinovata si ca a lucrat conf,legi. Apoi fiind intrebata de ...transferul acelor active .Belina etc. a afirmat ca ea NU a simnat acea HG,

    Probabil ca pana la "nivelul dumneaiei" totul a fost legal si ca finalul HG .de trecere a activelor ...pe furis..la CJ Teleorman/Teldrum a fost ilegal..

    Dar..,d-na Plumb stia defapt care a fost scopul ..deci poate fi invinuita ca si complce... 

    1. Parlamentul nu are voie sa faca zid, scut penalilor.

      De ex. Sova cat tam-tam a facut, s-a facut, e vinovat din bravul partid PSD!

      Iohhanis daca vrea sa fie membru Psd cumi-a recomandat cineva de frunte trebuie sa aiba dosar la Dna, dupa cum bine a observat Negoita? 

    Vreau si eu un aviz de oportunitate si o HG pt o insula de pe Dunare ca sunt stresat si am si diabet si daia am intrat in PSD sa prind peste de pe insula aia! Cica numai asa ma pot vindeca de stresul de parlamentar, ministru etc !

    1. Fa autostopul in Teleorman.

    orbane i-ti vine si tie rindul .sa te vad atunci?cocos slugarnicde general strain de romania

    1. orbane i-ti ... poate.

      Dar tu anonime cu siguranta esti certat cu gramatica. Vre-un licean care nu a trecut bacul dar s-a inscris in PSD?

      Teleorman?  

    Nu inteleg de ce Constitutia permite ca parlamentarii sa judece o speta a justitiei. Prin faptul ca ei resping urmarirea penala a unui coleg inseamna ca ei judeca. Imunitatea nu ar trebui sa aiba legatura cu faptele comise sau nu, ar trebui sa aiba legatura cu declaratiile.

    Eu, ca simplu cetatean, ce sa inteleg: in Parlament e o gloata de hoti. Daca ei fura de la stat, se rpotejeaza unul pe altul nu ar trebui sa ma gandesc sa fur si eu?

    De ce nu au coloana vertebrala sa isi dovedeasca nevinovatia in fata justitiei? Unde este independent puterilor in stat? 

    1. Atunci cind vei vota in referendum pentru noua constitutie sa introduci paragraful egali in fata legii cu litere rosii de la singele celor ce au murit pentru tara asta

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb