VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ENERGIEI: "Furnizorii de gaze care renunţă la licenţe sunt mici şi nu s-au putut adapta la votalitatea preţului"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 noiembrie 2021

Virgil Popescu

Virgil Popescu

În ultimele două luni, ANRE a primit şase cereri de renunţare la licenţa de furnizare a gazelor; cel mai mare furnizor are 23.000 de clienţi

Furnizorii de gaze naturale care îşi depun licenţele la ANRE sunt furnizori mici, regionali, care nu au intuit şi nu s-au putut adapta la volatilitatea preţului, a afirmat, ieri, Virgil Popescu, ministrul demis al Energiei, în cadrul unei intervenţii la TVR1. Acesta a fost întrebat despre situaţia din piaţa de gaze, având în vedere că aceşti furnizori reclamă costuri prea mari pentru a continua activitatea. Situaţia este şi mai complicată în condiţiile în care Engie România, unul dintre furnizorii de ultimă instanţă (FUI) care trebuie să preia consumatorii ce sunt în pericol să rămână fără gaze, a notificat ANRE că nu mai vrea să fie FUI.

Popescu a declarat: "Este adevărat, sunt furnizori mici, regionali, care probabil, în special la gaze naturale, nu au intuit şi nu s-au putut adapta la această volatilitate a preţului, nu au avut contracte încheiate de anul trecut sau de la începutul anului. Vreau să vă spun că preţul mediu de vânzare al gazului natural al unuia dintre dintre cei doi mari producători a fost de 92 sau 95 de lei, adică aveau de unde să cumpere gaze la un preţ normal în piaţă, nu cum se vând acuma, şi evident că nu pot să suporte diferenţele acestea de preţ. Avem reglementare pentru acest lucru: automat, într-un loc în care nu mai există un furnizor licenţiat, dacă renunţă la acest lucru, (clienţii îi) preia un furnizor de ultimă instanţă (FUI). Sunt furnizori în baza de date a ANRE-ului care au licenţă de ultimă instanţă şi preiau automat aceşti clienţi".

Un exemplu de furnizor este Tulcea Gaz, care are 15.600 de clienţi ce urmează să fie preluaţi de un furnizor de ultimă instanţă. Un altul este furnizorul Hargaz Harghita Gaz. Potrivit informaţiilor publicaţiei e-energia.ro, alţi furnizori de pe piaţa gazelor care au informat ANRE că nu-şi mai pot susţine business-ul de furnizare pentru casnici sunt Măcin Gaz, Progaz P&D, Vega 93.

Totodată, Restart Energy, care are aproximativ 23.000 de clienţi în portofoliu pe furnizarea de gaze, a anunţat vineri că renunţă şi el la furnizarea de gaze naturale pentru a se concentra pe energie verde, începând cu 2022. Restart arăta într-un comunicat remis Redacţiei că Actuala criză a energiei va produce schimbări importante în perioada imediat următoare, inclusiv insolvenţe şi dispariţia de pe piaţă a unor producători şi furnizori".

În momentul de faţă, după cum scrie sursa citată, furnizorii de ultimă instanţă din domeniul gazelor sunt Engie, CEZ, Premier Energy, Electrica Furnizare, CIS Gaz şi Tinmar Energy. Atunci când clienţii rămân fără furnizorul lor, ei sunt "alocaţi" automat acestor furnizori, pe criteriul celui mai mic preţ de FUI. Acum, clienţii ajung la Engie pentru că în această perioadă Engie are cel mai bun preţ: circa 640 de lei/MWh de gaze, un preţ însă foarte mare comparativ cu ce plăteau oamenii la vechiul furnizor.

Engie este cel mai mare furnizor de gaze dintre FUI, iar acum a anunţat că vrea să renunţe la a mai prelua clienţii furnizorilor care dispar din piaţă. Potrivit unor surse apropiate situaţiei citate de e-energia.ro, ANRE nu se va putea opune deciziei furnizorului pentru că nu are nicio pârghie legală în acest sens.

Aşadar, după ce Engie nu va mai fi FUI, clienţii care rămân fără furnizor vor fi alocaţi celor care rămân FUI în continuare. Problema este că, potrivit informaţiilor publicate de e-energia.ro dar încă neconfirmate, există posibilitatea ca şi CIS GAZ să fi informat ANRE că doreşte să renunţa la statutul de FUI. De notat că în situaţia în care nimeni nu va mai vrea să fie FUI, pe legislaţie, ANRE ar urma să oblige pe cineva să devină furnizor de ultimă instanţă.

În ceea ce priveşte retragerea licenţelor pentru furnizorii de gaze, reprezentanţii ANRE au declarat ieri pentru Agerpres că furnizorii nu vor mai putea renunţa la licenţă dacă nu rezolvă mai întâi problema clienţilor lor.

"ANRE a modificat regulamentul de acordare a licenţelor, astfel încât furnizorii care solicită retragerea voluntară a licenţei trebuie mai întâi să rezolve problema clienţilor lor. Aceasta înseamnă că trebuie să-i notifice şi să le acorde timp să încheie contracte cu alţi furnizori. ANRE va aproba cererea de a renunţa la licenţă doar dacă este însoţită de dovada că toţi clienţii şi-au încheiat alte contracte", au precizat reprezentanţii ANRE.

Potrivit acestora, mai există şi situaţia în care unui furnizor i se retrage automat licenţa pentru că nu mai are contract cu Transgaz, însă, în acel caz, furnizorul îşi asumă plata unor dezechilibre în sistem.

Per total, în ultimele două luni, ANRE a primit şase cereri de renunţare la licenţa de furnizare a gazelor. Cei mai mari dintre furnizorii care au cerut acest lucru sunt Restart Energy, cu aproape 23.000 de clienţi, şi Tulcea Gaz, cu aproape 16.000 de clienţi, restul având un număr nesemnificativ de consumatori.

De ce nu mai vrea Engie să fie FUI

După cum mai scrie e-energia.ro, preluarea unui număr semnificativ de clienţi, cu un istoric de consum necunoscut, înseamnă pentru FUI că trebuie să cumpere din piaţă cantităţi suplimentare de gaze, fără ca acest lucru să fi fost anticipat înainte. Aceste cantităţi le va cumpăra la preţul mare al pieţei cu livrare apropiată în viitor, de unde poate, (de aceea preţul de FUI este mai mare) dar nu ştie exact cât să cumpere pentru că nu ştie cât va rămâne clientul la el înainte de a pleca la alt furnizor, iar actualul FUI rămâne cu gaz cumpărat la preţ mare. La zeci de mii de clienţi preluaţi, cu consumul suplimentar şi dezechilibrele aferente care trebuie acoperite, nu este un risc de neglijat.

În al doilea rând, potrivit sursei citate, ca urmare a mecanismului de protejare a clienţilor pe perioada iernii, inclusiv preţul final de ultimă instanţă este plafonat. Aşadar, chiar dacă va cumpăra din piaţă cantităţile suplimentare la preţ mare, FUI nu poate factura clientului preluat de la alt furnizor la mai mult de 370 de lei/MWh, preţ final. Or, spre exemplu, acum, la BRM, ultimul preţ pentru gaz cu livrare în decembrie, fără tarife şi taxe, este de 372 de leiMWh. Urmează ca, pe baza unui mecanism care nu a fost pe deplin clarificat, să primească înapoi banii de la stat - diferenţa - la o lună după ce a emis factura pentru consumul lunii precedente.

----

Popescu: "Am plătit la sfârşitul lunii trecute 500 de milioane de lei marilor consumatori de energie"

Popescu a mai declarat, ieri, la TVR1, că la sfârşitul lunii trecute guvernul a plătit încă 500 de milioane de lei pe schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie. Virgil Popescu a mai spus că urmează ca schema să fie reactivată.

"Marii consumatori de energie au încă din 2019 o schemă de ajutor. Cred că la sfârşitul lunii trecute am plătit 500 de milioane de lei către marii consumatori de energie care au zeci de mii de salariaţi. Această schemă este destinată până la urmă ajutorării marilor consumatori de energie pentru a împiedica relocarea acestora şi pierderea, trimiterea în şomaj a forţei de muncă. Am finalizat analiza dosarelor şi am plătit până la sfârşitul lunii trecute 500 de milioane. Mai sunt foarte puţini bani de plătit. Cred că în total această schemă ajunge undeva la 600 şi ceva de milioane de lei anul acesta, pentru marii consumatori de energie. (...) Schema s-a terminat la sfârşitul anului trecut. Plăţile sunt aferente anului trecut. Aferent anului acesta am notificat din nou schema şi suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru aprobarea noii scheme. Ea s-a terminat la sfârşitul exerciţiului financiar trecut. Acum, pe noul exerciţiu 2021-2027 trebuie reaprobată această schemă. Am trimis documentele, lucrăm pentru aprobarea acestei scheme în aşa fel încât la începutul anului viitor să putem da drumul la un call de proiecte, la un call de ajutor pentru marii consumatori. M-am întâlnit cu o parte dintre aceştia şi chiar mi-au recunoscut că este o gură maximă de oxigen, le-au venit în această perioadă lichidităţi tocmai pentru a putea să-i ajutăm ca să treacă peste această perioadă", a spus Popescu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. monopolul ii scutura /inlatura.

    e un fel de squeze. 

    semnat comenturi "Cretine" 

    "votalitatea preţului" Oare asta a vrut sa scrie autorul?

    1. "Volatilitatea prețului"...în rândul 5...ce contează e că în ziua de azi cam toate sunt volatile...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb