XTB: Inundaţiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului

Internaţional / 23 aprilie

 XTB: Inundaţiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului

Precipitaţii abundente, furtuni şi inundaţii pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, provocând pierderi economice semnificative, estimate la sute de milioane de dolari, arată analiştii din cadrul XTB, companie de tip fintech, care oferă investitorilor acces instantaneu la pieţele financiare prin intermediul unei platforme online şi al unei aplicaţii mobile.

Centrul Naţional de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite a înregistrat un record de precipitaţii în numai 24 de ore la staţia Khatam Al Shaklah. Recordul a fost înregistrat în Dubai, unde viaţa "s-a oprit" din cauza inundaţiilor masive. În numai o zi, au fost înregistrate precipitaţii echivalente unui an de ploaie. Această metropolă însorită din Emiratele Arabe Unite nu mai înregistrase din 1949 o ploaie torenţială atât de puternică.

Emiratele Arabe Unite (EAU) nu dispun de o infrastructură dezvoltată adecvată pentru a face faţă ploilor abundente. Având în vedere acest context, nu este neobişnuit ca drumurile să fie parţial inundate în timpul perioadelor prelungite de precipitaţii. Totuşi, de obicei, în zonă plouă doar de câteva ori pe an.

În urma acestor evenimente naturale, au existat semne de întrebare cu privire la cauza ploii puternice. Astfel, a fost menţionată activitatea de "cloud seeding", un proces pe care Emiratele Arabe Unite îl desfăşoară frecvent.

"Cloud seeding" presupune introducerea unor substanţe chimice în nori pentru a creşte cantitatea de precipitaţii într-un mediu în care deficitul de apă este o problemă. Agenţia de meteorologie din EAU a declarat, însă, pentru Reuters că nu au existat astfel de operaţiuni înainte de furtună. Pe de altă parte, Bloomberg a citat anterior agenţia, care a declarat că şapte operaţiuni de "cloud seeding" au avut loc în zilele dinaintea furtunii.

Cercetătorii în domeniul climei spun că o creştere a temperaturilor globale determinată de schimbările climatice provocate de om duce la înmulţirea numărului de fenomene meteorologice extreme - inclusiv precipitaţii intense, precum cele din Emiratele Arabe Unite, arată analiştii din cadrul XTB.

Inacţiunea produce pagube uriaşe pentru economia mondială

Absenţa intervenţiilor pentru a limita modificările climatice va afecta economia mondială mai mult decât s-a estimat anterior, potrivit unui nou studiu care ia în considerare impactul fenomenelor meteorologice extreme şi al variabilităţii - cum ar fi vârfurile de temperatură şi precipitaţiile intense.

Un scenariu în care temperaturile globale cresc în medie cu 3 grade Celsius pe an va reduce produsul intern brut mondial cu aproximativ 10%, conform unui studiu al ETH Zurich. În aceste condiţii, ţările mai puţin dezvoltate sunt cele care vor "plăti cele mai mari costuri". Prin comparaţie, limitarea încălzirii globale până în 2050 la 1,5 grade Celsius, atingând astfel obiectivul setat prin Acordul de la Paris, va reduce acest impact cu aproximativ 60%.

Urmările acestui eveniment meteorologic neaşteptat s-au extins dincolo de blocarea sistemului logistic. Datorită statutului Dubaiului de centru economic în plină dezvoltare, inundaţiile au avut efecte în lanţ pe pieţele globale, subliniază analiştii XTB.

Întreruperile zborurilor de la Aeroportul Internaţional Dubai au afectat în mod deosebit pasagerii şi au atras atenţia liderilor mondiali din domeniul afacerilor, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la potenţialele consecinţe economice.

Aeroportul internaţional din Dubai a fost complet inundat, ceea ce a dus la anularea a peste 1.200 de zboruri şi la inundarea mai multor aeronave, ceea ce ar putea duce la pierderi materiale semnificative. În acelaşi timp, serviciile de transport din Dubai au avut de suferit, deoarece numeroase maşini, case şi centre comerciale din centrul oraşului au fost complet inundate.

Firma de consultanţă în asigurări Aon a transmis că, având în vedere impactul, evaluarea pagubelor provocate va necesita mai mult timp. Efectele precipitaţiilor abundente au afectat o suprafaţă extinsă, drept urmare este încă prea devreme pentru a determina impactul economic pentru întreaga regiune cuprinsă de ape.

Totuşi, evaluările iniţiale din zonă sugerează un impact semnificativ asupra proprietăţii, infrastructurii şi agriculturii, motiv pentru care estimările prezintă o marjă de eroare extinsă de la cel puţin câteva sute de milioane de dolari până la 1 miliard de dolari.

Potrivit specialiştilor de la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic, schimbările climatice vor provoca economiei mondiale pierderi în valoare de 38.000 de miliarde de dolari anual până în 2049, pe măsură ce fenomenele meteorologice extreme vor reduce randamentele agricole, vor afecta productivitatea muncii şi infrastructura, mai explică analiştii din cadrul XTB.

Estimările arată că încălzirea globală ar putea provoca o scădere a veniturilor de 19% la nivel global până la jumătatea secolului, comparativ cu o economie mondială fără schimbări climatice.

Potrivit Bloomberg Intelligence, emisiile de gaze cu efect de seră provocate de om au încălzit lumea cu o medie de aproximativ 1,1 grade Celsius, din epoca preindustrială, ceea ce a dus la evenimente meteorologice extreme care au costat aproximativ 7.000 de miliarde de dolari în ultimii 30 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb