Avertisment BCE privind stabilitatea financiară a zonei euro

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iunie 2023

Avertisment BCE privind stabilitatea financiară a zonei euro

Perspectivele la adresa stabilităţii financiare a zonei euro rămân fragile, în contextul efectelor prăbuşirii a trei bănci regionale din SUA şi a preluării creditorului elveţian Credit Suisse de către rivalul UBS, a avertizat ieri Banca Centrală Europeană (BCE), transmite DPA.

În raportul semestrial privind stabilitatea financiară, BCE s-a referit la "condiţiile slabe macro-financiare şi stresul neaşteptat din sectoarele bancare din unele economii dezvoltate", atrăgând atenţia asupra efectelor turbulenţelor din industria bancară a SUA şi a Elveţiei.

Aceste evenimente "au dus la o examinare mai atentă a expunerii băncilor la titlurile de valoare cu venit fix, la stabilitatea depozitelor bancare neasigurate şi schimbarea latentă a modelului de afaceri. De asemenea, a generat temeri sporite privind rezilienţa băncilor într-un moment în care ratele dobânzilor sunt mai ridicate", se arată în raportul instituţiei cu sediul la Frankfurt, conform Agerpres.

Dar BCE dă asigurări că tensiunile au fost de scurtă durată, deoarece fundamentele băncilor din zona euro rămân solide, iar intervenţia promptă a autorităţii de reglementare a ţinut sub control efectele negative cauzate de problemele economice externe.

"Stabilitatea preţurilor rămâne esenţială pentru prezervarea durabilă a stabilităţii financiare. Dar, dacă politica monetară este înăsprită pentru a contracara inflaţia, s-ar putea releva slăbiciunile din sistemul financiar", a avertizat vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos.

Băncile din zona euro au făcut faţă celor mai recente tensiuni, dar costurile de finanţare mai ridicate şi calitatea mai scăzută a activelor ar putea afecta profitabilitatea, iar creditorii ar putea fi nevoiţi să pună deoparte resurse mai mari pentru pierderile din împrumuturi, se arată în raportul BCE.

Evenimentele din SUA şi Elveţia au servit ca "un avertisment puternic al necesităţii de a finaliza uniunea bancară, în special cadrul de gestionare a crizelor şi schema comună europeană de asigurare a depozitelor", conchide BCE.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Poate ar trebui REDUS cheltuielile militare și de inarmare a statelor occidentale

    1. Doar dupa moartea lui Putin!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb