China şi Statele Unite îşi reiau discuţiile comerciale la Geneva, în Elveţia, conform planificării anunţate de televiziunea de stat chineză CGTN, citată de EFE, de la care relatăm cele ce urmează.
Guvernul chinez nu a oferit, deocamdată, o declaraţie oficială privind conţinutul negocierilor, însă a subliniat angajamentul său faţă de dialog şi opoziţia fermă faţă de intensificarea tarifelor de către Washington. "Orice tentativă de a exercita presiuni sau constrângeri asupra Chinei este sortită eşecului", au transmis oficialii de la Beijing.
Cotidianul Poporului, publicaţia oficială a Partidului Comunist Chinez, a avertizat că, deşi dialogul este esenţial pentru reducerea tensiunilor, nu trebuie aşteptate rezultate imediate: "Este nerealist să credem că una sau două întâlniri pot rezolva un conflict atât de complex."
În schimb, preşedintele american Donald Trump a evaluat pozitiv întâlnirea de sâmbătă, afirmând pe platforma Truth Social că aceasta a fost "foarte bună" şi că a fost convenită "o resetare completă" a relaţiilor comerciale, negociată într-o manieră "prietenoasă, dar constructivă".
Discuţiile, programate pe parcursul a două zile, vizează reducerea tarifelor vamale impuse de ambele părţi, care au afectat lanţurile de aprovizionare şi au sporit temerile privind o posibilă recesiune globală, conform sursei citate.
Delegaţia americană este condusă de secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, şi reprezentantul pentru Comerţ, Jamieson Greer, iar cea chineză de vicepremierul He Lifeng.
În contextul acestor negocieri, Donald Trump a sugerat că o reducere a tarifelor impuse Chinei - de la 145% în prezent la 80% - ar fi "adecvată", în timp ce Beijingul aplică tarife de până la 125%. Potrivit unor surse de la Washington, este luată în calcul chiar şi o scădere până la 60%.
Opinia Cititorului