Cum se spune Europa, în engleză... după Brexit?

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Cornel Codiţă

Hotărît să îmi organizez viaţa personală în concordanţă cu marile evenimente ale lumii, am dat fuga în mica mea bibliotecă să văd ce cărţi în engleză mai am. Am hotărît să le exilez într-un corp special, separat, undeva în margine, nu cumva să contamineze restul populaţiei eurofile. Mîine poimîine, ferit-a sfântul! mă trezesc că trebuie să arunc pe fereastră şi cărţile în spaniolă, portugheză sau franceză. Din cîte îmi aduc aminte, în polonă, cehă şi maghiară nu am nici una, aşa că pericolul e ţinut, cumva, sub control. Mărturisesc slăbiciunea... am avut o strîngere de inimă, cînd am pus mîna să mut de la locul lor cele cîteva exemplare Shakespeare dar, regula e regulă, brexitul e brexit şi, oricît l-aş iubi pe "Maestru", realitatea e realitate, iar cine nu este în acord cu ea, calcă rău, se pune în contră cu "sensul lumii". Iar, eu nu pot să îmi asum riscul acesta! Nu am mijloace nici să-i combat consecinţele, nici să i le atenuez, nici să suport costurile. Copleşit brusc de un val de ironie post-modernă, în timp ce făceam operaţiunea cu pricina, mă întrebam în gînd, (n-am avut curaj cu voce tare!), dacă, după brexit, Uniunea Europeană va menţine engleza între limbile ei oficiale de comunicare sau va impune soluţia "multilingvistică", oficială şi ea, după care, fiecare vorbeşte în limba maternă, iar o armată de traducători oferă la cască variante ale textului, mai mult sau mai puţin aproximative, în limbile tuturor celor care se află în lista de membri ai Uniunii. Problema, cu soluţia aceasta, este că fără a trece traducerea printr-o limbă "trunchi", care era engleza, corpul de translatori ai UE va trebui să crească de la cîteva mii, astăzi, la cîteva zeci de mii. Mă rog, dacă nu se hotărăsc să adopte o altă limbă trunchi, franceza, spaniola sau germana, ceea ce aduce însă alte complicaţii, la fel de spinoase politic şi bugetar. Mă reculeg şi mă liniştesc singur. Asta să fie cea mai mare problemă a Uniunii Europene, după brexit! Las la o parte că au oricînd la îndemînă experienţa unui unic şi de nepreţuit ex "Comisar pentru multilingvism", nu departe... aici în România!

A doua operaţiune a fost să iau la mînă tot ceea ce am scris în ultimii "cinci ani" despre brexit şi să pun la index ceea ce astăzi a devenit alături cu drumul.

Evenimentul oricît părea de improbabil, pînă la urmă, s-a produs... totuşi! Pentru că redacţia, sunt sigur, nu va accepta să le scoată, ori să le şteargă, pur şi simplu din istoricul gazetei, m-aş putea mulţumi cu gîndul că lista indexată va purta în capul ei o menţiune specială care să anunţe cititorului din viitorime faptul că, post-brexit, autorul nu îşi mai asumă ereziile debitate pe parcursul procesului, în ciuda faptului că "de partea sa" s-au aflat nume mari ale politicii britanice şi europene, prim-miniştri, lorzi, profesori, autori de cursuri, manuale şi cărţi importante în "ştiinţa" despre Uniunea Europeană care, asemenea lui, au susţinut cu o baterie largă de argumente faptul că "exitul" este o opţiune care se îndepărtează suficient de mult de "optimum raţional" încît şansele de realizare practică sunt infime, mici, neglijabile sau mai mici decît cele ale rămînerii în UE. Mă rog, aici mă pot consola cu faptul că, post mortem, nici Newton nu a fost dat afară din Societatea Regală de Ştiinţe Naturale, deşi a mărturisit el însuşi (şi s-a dovedit ulterior!), că teoria lui despre gravitaţie este, de fapt, "o fantasmagorie". Una însoţită, este drept, de o formulă matematică cît se poate de precisă care, în anumite condiţii de timp, spaţiu şi masă, funcţionează. Doar Bunul Dumnezeu ştie, deocamdată, de ce! Prin urmare, este încă folosită în anumite calcule şi aplicaţii de astronomie.

În sfîrşit, mîncat de morbul predicţiilor şi al jocurilor de noroc, cum sunt, cel de al treilea lucru de care m-am apucat a fost să deschid o casă de pariuri pe un singur eveniment: reîntoarcerea Marii Britanii în UE. Reacţiile nu sunt, deocamdată, încurajatoare, oricît de mare a fost cota oferită pe unu, doi, cinci sau zece ani. Nimeni nu a vrut să parieze pe un asemenea eveniment. Nu descurajez, întemeiat pe un raţionament simplu, dar solid. În orizontul de previziune de pînă la un deceniu, primul prag de trecut pentru precipitarea tuturor consecinţelor brexitului este răspunsul la întrebarea dacă Marea Britanie va mai exista sau nu, ca stat. Dacă Edinburgh forţează ruptura de Londra, pentru a se reîntoarce în UE, s-ar putea să avem rezolvată problema cu limba engleză, la Bruxelles, de la sine! Pentru asta, mă gîndesc să întemeiez o altă casă de pariuri, dar nu e cazul să vă îmbulziţi, cotele vor fi mult mai echilibrate iar marjele de cîştig, întotdeauna, mai mult de partea casei! Aşa e regula, n-am inventat-o eu! Cel de al doilea argument este că, pentru societatea britanică, consecinţele brexitului vor începe să producă modificări şi costuri/beneficii sociale structurale abia dincolo de orizontul primului deceniu. Nimeni nu ştie, nu poate spune acum cu ceva siguranţă, cum va arăta balanţa aceasta peste un deceniu. Iar necunoscutele ţin nu doar şi nici măcar în primul rînd de economia, politica şi societatea britanică, ci de ceea ce se va întîmpla cu economia, politica şi societatea lumii globale în care, chiar dacă nu ne place tuturor în aceeaşi măsură (unora deloc!) vom trăi, totuşi, şi peste un deceniu. Mă rog, cei care au orizontul speranţei de viaţă în marja de eroare stabilită pentru eşantionul fiecărei generaţii. Sau altfel spus, fiecăruia, cum i-a fost scris!

Opinia Cititorului ( 48 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Stimate domnule Codita, nu inteleg cum faci, dar nici macar atunci cind realitatea imi valideaza opinia, (contrara celei formulate de tine), nu reusesc sa-mi traiesc satisfactia, ci pare ca tot tu ai dreptate.

  Citindu-ti articolul de azi, imi trece prin minte ca acum trei ani si jumatate, (dupa Referendumul britanic), cind ne-ai spuns in Redactie ca, totusi, nu va avea loc nici un Brexit, de fapt ai avut argumente mai bune decit noi, cei care, naivi, am crezut ca decizia Referendumului conduce direct la Brexit. 

  Am crezut ca nu incape nici o discutie. 

  Am crezut ca Brexit-ul tine de evidenta. 

  Nu a fost cum am crezut. 

  Ba chiar a fost intr-atit de complicat si de greu, incit, fata de certitudinea pe care am avut-o atunci, Brexit-ul pare ca s-a realizat si din intimplare. 

  Daca as fi stiut atunci ceea ce stiu acum, nu te-as mai fi contrazis. 

  Astazi, cind spui ca Redactia ar trebui sa puna inaintea articolelor tale din ultimii cinci ani "o menţiune specială care să anunţe cititorului din viitorime faptul că, post-brexit, autorul nu îşi mai asumă ereziile debitate pe parcursul procesului", am impresia, din nou, ca avansezi o opinie contra evidentei. 

  De fapt, ai avut dreptate. 

  Da, Brexit-ul a avut loc, dar ai avut dreptate tot timpul.

  Eticheta asupra articolelor tale pe acest subiect va avea cuvintele "Cararile ramase-n urma", extrase din "El jardín de senderos que se bifurcan". 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. frumos domnule, stergi comentarii

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu, nu erau comentarii.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Rugati autorul sa va explice intr-un alt articol despre ce e vorba daca eu nu reusesc sa o fac intr-un comentariu...apocrif. De obicei eu o fac folosind creioane colorate, prin scheme... Care sa fie forta tare, adica forta gravitationala care tine la un loc un bloc comunitar asa cum nucleul atomului tine impreuna protonul si neutronul si corpurile nu leviteaza pe Terra?

   Am avut un vis vineri spre sambata seara referitor la gravitatie, propulsie si antigravitatie, care se traduce prin revenirea Marii Britanii in UE, conform fortei gravitationale newtoniene, ea este atrasa de forta gravitationala a UE... entitate echilibrata, feminina dar si masculina... prin forta economica.Doua corpuri sociale se pot atrage prin forta valorilor, umaniste. Aceasta lege a atractiei universale ne da speranta revenirii alaturi de cei cu valori comune.UE atrage prin forta ei masculina economica si valorile sale feminine umaniste, ca o putere soft care exporta dezvoltare, exporta modelul ei societal. 

   Exista cercetatori care au demonstrat ca forta tare care actioneaza la nivel subatomic este aceeasi cu cea care actioneaza la nivel de corpuri. De ce nu ar fi valabila aceeasi lege si pentru corpurile sociale? Ma refer la forta de atractie a blocului comunitar pentru statele nationale. Poate ca avem nevoie de o forta antigravitationala Care sa ne propulseze in spatiu sa ne ajute sa intelegem adevarata noastra natura cosmica. 

   Eu sper ca Marea Britanie nu se va comporta asemenea antimateriei care genereaza un camp gravitational care respinge tot ce e in jur, adica antigravitatie. 

   Potrivit unor teorii, antimateria ar putea genera un camp magnetic gravitational care respinge orice in jurul sau."Antimateria este o enigma. Stim ca este imaginea in oglinda a materiei, cu multe dintre proprietatile sale importante, inversate. Ceea ce vrem acum sa descoperim este care dintre acestea au proprietati gravitationale", a declarat profesorul Jeffrey Hangst, ce face parte din echipa experimentului Alpha-2 de la CERN. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Acest comentariu nu numai că este pe langa articol dar este si pe langa realitate.Fiind in domeniu am inteles despre ce este vorba.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Marea Britanie sufleteste nu a parasit matricea europeana. Daca la nivel subtil nu a parasit Egregorul Europei atunci va reveni si la nivel fizic, material in UE. Acesta este sensul lumii! Tind să cred că matricile sufletelor sunt stocate într-un loc asemănător cumva bibliotecii lui Borges, în care scara în spirală reprezintă un ADN universal. Marea Britanie , prin sufletul ei nu a parasit matricea UE parte a sistemului nervos al Terrei dar si a celui Cosmic, asa cum întâmplător sau nu, în universul lui Borges descris ca o bibliotecă, există o scară în spirală ce urcă spre absolut. Scara aceasta spiralată cuprinde,de fapt, germenii devenirii universale. Ea e ADN-ul creatiei divine, făcând o legătură între lumile vizibile si cele invizibile, între cele existente si cele inexistente. Această spirală o parcurg sufletele care coboară din neant si se (re)încarnează pe pământ, precum si cei ce părăsesc trupurile si îsi caută un loc de odihnă în spatiul nesfârsit.

   Organismele sociale au si ele matrici ale sufletului numite egregor.Egregorul UE va atrage din nou Marea Britanie.Constiinta mea va putea contempla acest eveniment cu siguranta! De ce e posibil acest lucru? Constiinta poate persista în Univers chiar si după moarte. Un profesor emerit al Departamentelor de Anestezie si Psihologie, director al Centrului de Studii al Constiinţei al Universităţii Arizona, dr. Stuart Hameroff a lansat în lumea stiinţifică o teorie cuantică, numită Reducerea Obiectivă Orchestrată, dezvoltată si de fizicianul britanic Sir Roger Penrose, sustinând că esenta sufletului nostru este continută în interiorul microtubulilor din celulele creierului uman. Reducerea obiectivă sustine că sufletele se constituie dintr?o împletitură (conexiune) a neuronilor din creier, fiind „concepute” de univers odată cu nasterea acestuia, constiinţa fiind „o parte integrantă” acestuia. În momentul mortii, microtubulii trec din starea cuantică în Supa cuantica a vidului atunci când matricea părăseste sistemul nervos. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   De parca detineti monopolul cunoasterii realitatii! Totul e legat in natura astfel incat nimic nu poate ramane pe langa... doar in mintile fragmentate. Realiatea e interconectata doar mintea o separa din comoditate. Sensul lumii este conectarea cu sursa si nu razboi inpotriva sensului lumii! Brexit face parte din acest razboi!...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Impotriva

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   E vorba despre fragmentarea chiar din fizica clasica si cea cuantica, ma refer la reconcilierea teoriei relativitatii cu teoria cuantica prin considerarea fortei tari tot forta gravitationala. Ca sa poti avea pretentia ca ai habar ce e realitatea ar trebui sa pui de acord teoriile fizicii macar daca nu poti crea o teorie a totului cuprinzatoare.Creem granite in viata sociala la fel cum creem in realitate si gandire. Razboi Total impotriva sensului lumii!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Multumesc autorului pentru aluzia culturala, ma va inspira Borjes...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu cred că asta a fost intenția autorului dar ți-a declanșat delirul sistematizat .

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu te cred...nu ai stofa si nici argumente. Sa iti ceri demonstratie ar fi prea mult.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   "Borjes"...proasta mai esti Salomeeo.

   Si nesimtita! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Cei mai avansaţi sunt cei care studiază gravitaţia cuantică. De ce zic asta? Pentru că legile pe care le vom afla despre gravitaţia cuantică sunt cele care vor defini ţesătura spaţiului microscopic, cele care vor rescrie cauzalitatea şi cele care vor redefini identitatea. Gândiţi-vă, cum am putea fi noi „ceva” dacă nu ne-am fi păstrat identitatea de la o zi la alta? Iar de asta este responsabilă, în primă instanţă, mecanica newtoniană. Aici obiectele sunt bine definite, localizate, iar atracţia gravitaţională dintre ele poate fi urmărită clar.

   Realitatea este, însă, un actor ce îşi schimbă măştile. La un nivel mult mai mare, cel al stelelor masive şi al galaxiilor, atracţia gravitaţională se dovedeşte a fi o consecinţă a curburii spaţiu-timpului. Gravitaţia lui Newton este înlocuită cu teoria relativităţii a lui Einstein. Viteza luminii devine o limită a propagării oricărui efect, iar spaţiul se transformă într-o saltea elastică. Spaţiul se întinde odată cu expansiunea universului şi vibrează atunci când poartă unde gravitaţionale. 

   La un nivel mult mai mic, cel al particulelor elementare, teoria lui Newton este înlocuită de mecanica cuantică. Electronul se află, simultan, în toate colţurile atomului iar întâmplarea intervine în mişcările sale. Alte particule vin la viaţă din vidul cuantic, iar unele dintre ele rămân corelate şi se influenţează chiar şi atunci când ajung la capete diferite ale universului. 

   Înainte ca filozofii să dea sens acestor noi măşti ale realităţii (cosmice sau microscopice), fizicienii le-au rezolvat ecuaţiile. În marile acceleratoare de particule, când calculează traiectoria particulelor elementare, ei folosesc legile cuanticii. Pe cer, urmăresc mişcarea razelor de lumină pe spaţiul curb folosind legile teoriei relativităţii generale. Ori una, ori alta, pentru că nu au încă o teorie care să le unifice. O astfel de teorie ar purta numele de „gravitaţie cuantică”, pentru că unifică gravitaţia (echivalentă cu teoria relativităţii generale) cu mecanica cuantică. La o sută de ani după apariţia celor două teorii, nu numai că fizicienii nu ştiu cum arată combinaţia lor, dar nici măcar nu cad de acord cum ar putea să arate!O parte dintre fizicieni continuă să propună soluţii teoretice pentru gravitaţia cuantică, care să aibă sens şi să fie acceptate, tot aşa cum teoria bosonului Higgs era cunoscută şi acceptată cu 50 de ani înainte de a fi descoperită particula Higgs. Alţii însă, mai pragmatici, caută să răspundă la întrebare experimental. Au însă o problemă fundamentală: forţa gravitaţională este cu 40 de ordine de mărime mai slabă decât celelalte forţe ale naturii! De aceea atracţia gravitaţională dintre două particule nu poate fi încă măsurată în acceleratoarele de particule, acolo unde sunt investigate proprietăţile cuantice. 

   Esenţa problemei este următoarea: mecanica cuantică ne spune că, în principiu, putem pune Pământul într-o stare cuantică, în care se află simultan aici şi câţiva metri mai la dreapta (starea se numeşte de „superpoziţie cuantică”). Teoria relativităţii ne spune că Pământul curbează spaţiul. După ce unificăm teoriile, ce se întâmplă cu spaţiul? Va fi şi el, simultan, în două forme curbe ale sale? Ce se întâmplă cu un măr aflat pe suprafaţa Pământului? Va fi atras el din două direcţii? Se va afla, simultan, în două universuri generate de cele două spaţii curbe?În ciuda ordinelor de mărime diferenţă, vedem că unii cercetători se apropie de ceea ce părea înainte imposibil: testarea gravitaţiei cuantice în laborator. Să fim atenţi, însă: astfel de măsurători testează forţa de atracţie gravitaţională, nu direct curbura spaţiului. Se prea poate ca ele să descopere că şi câmpul gravitaţional se comportă cuantic, ca şi câmpul electromagnetic, fără a putea spune ceva despre spaţiul însuşi. Este un scenariu de coşmar: dacă este greu de măsurat forța gravitațională cu care o lamelă atrage obiectele din jur, vă daţi seama cât de greu va fi să se măsoare cât de mult curbează ea spaţiul? Gândiţi-vă la Pământ. Forţa lui de atracţie o simţim, dar curbura spaţiului nu o vedem. 

   Printre noi, sunt doar câteva sute de oameni care se străduiesc să măsoare gravitaţia cuantică. Cercetători ca Markus Aspelmeyer propun aparate din ce în ce mai fezabile, iar teoreticieni ca Sabine Hossenfelde 

   Gravitatia cuantică este o ramură a fizicii teoretice care are ca obiectiv unificarea mecanicii cuantice cu relativitatea generală, încercând astfel să explice interacțiunea gravitațională din punct de vedere cuantic.Motivul cuantificării gravitației vine de la succesul remarcabil al aplicării principiilor teoriei cuantice la celelalte trei interacțiuni fundamentale (forța tare, forța slabă, electromagnetismul). Deși unele teorii ale gravitației cuantice precum teoria corzilor și așa-numitele teorii ale totului, care unifică gravitația cu celelalte forțe fundamentale, alte teorii, precum teoria gravitației cuantice în bucle, doar încearcă să cuantifice câmpul gravitațional, fără să-l lege de celelalte forțe fundamentale. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Cercetători ca Markus Aspelmeyer propun aparate din ce în ce mai fezabile, iar teoreticieni ca Sabine Hossenfelde caută să vadă cum vom interpreta rezultatele. În zgomotul societăţii, efortul lor pune bazele unei lumi care, peste mii de ani, va arăta mult diferit faţă de cea de azi. Iar asta nu neapărat pentru că tehnologia va fi alta, ci pentru că înţelegerea mecanismelor ascunse ale cosmosului va ridica întrebări fundamentale şi despre propria noastră identitate.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   O echipă de cercetători a descoperit o potențială legătură între relativitatea generală și mecanica cuantică, cele două teorii de bază din fizica modernă, care i-ar putea determina pe fizicieni să regândească natura spațiului și a timpului.

   Teoria relativității generale a lui Albert Einstein descrie gravitaţia ca o proprietate geometrică a spațiului și a timpului. Cu cât un obiect este mai masiv, cu atât mai mult deformează spațiu-timpul și acest efect este perceput drept gravitație.În anii 1970, fizicienii Stephen Hawking și Jacob Bekenstein au remarcat o legătură între suprafața găurilor negre și structura lor cuantică, ceea ce determină entropia găurilor negre. Această descoperire a fost interpretată ca o dovadă a unei legături între teoria relativității generale a lui Einstein și mecanica cuantică. 

   Ulterior, Juan Maldacena, fizician teoretician, a observat o altă legătură între gravitație și lumea cuantică. Această legătură a condus la crearea unui model teoretic care sugerează că spațiu-timpul poate fi creat sau distrus prin modificarea inseparabilităţii cuantice dintre regiunile de la suprafața obiectelor. 

   Cu alte cuvinte, această ipoteză implică faptul că spațiul în sine ar fi un produs al inseparabilităţii cuantice dintre obiecte. 

   Pentru a verifica această ipoteză, ChunJun Cao și Sean Carroll de la California Institute of Technology (CalTech) au încercat să deducă proprietățile dinamice ale gravitației, așa cum sunt ele cunoscute din relativitatea generală, din presupunerea că spaţiu-timpul este o consecinţă a inseparabilităţii cuantice. 

   Chiar daca s-au declarat optimiști în ceea ce priveste găsirea unei „teorii a totului”, Cao și Carroll recunosc faptul că sunt necesare cercetări suplimentare în această direcție. 

   „Pe baza cercetărilor noastre de până acum nu putem vorbi despre celelalte forțe ale naturii, așa că suntem încă departe de a potrivi „totul” împreună. 

   Totuși, dacă vom găsi o astfel de „teorie a totului”, atunci vom putea răspunde la unele dintre cele mai importante întrebări cu care se confruntă oamenii de știință şi care vizează materia întunecată, energia întunecată, găurile negre și alte obiecte cosmice misterioase”, a declarat Carroll  

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Unui om aflat in delir nu-i poti demonstra nimic.Mintea lui pluteste-n sfere-nalte.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Gravitaţie pe un spaţiu-timp fractal ridică restricţia asupra timpului în sensul că de această

   dată atât coordonatele spaţiale cât şi coordonata temporală sunt funcţii fractale. Într-un asemenea, context se construieşte mai întâi un nou model de mecanică nediferenţiabilă care într-un caz particular se reduce la relativitatea restrânsă. Apoi, considerând spaţiu-timp fizic ca o varietate fractală de tip Minkovskian se construieşte o teorie gauge fractală a gravitaţiei. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu esti in stare mata...fa-o daca poti!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Borjes e genial...ca si Eminescu, trasmuta termenii fizicii cuantice in metafore cu forta mai mare de sugestie decat limbajul stiintific.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Scuze Borges...nu Borjes

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Am spus ca e imposibil.Mai intai trebuie sa te tratezi.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Cu totii trebuie sa ne vindecam de ignoranta, inclusiv tu.. Nu putem intelege ce este gravitatia pana cand nu recunostem existenta eterului. In cabalah se cunoaste acest lucru dar nu vor sa dea si in exterior cunoasterea secreta. Exista multi ca tine care nu vor putea intelege. Stiinta ar face progrese imense daca ar crede in existenta eterului.

   Totul se creeaza manipuland gravitatia si antigravitatia. Piramidele au fost construite nuland gravitatia, folosind asadar antigravitatia. Scopul construirii lor a fost pentru a crea energie libera pentru intreaga planeta nu doar pentru o minoritate privilegiata. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu e moral sa interferezi in conexiunea mea eterica cu autorul?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Tratarea nu vindeca...esti prizoniera gandirii retrograde din medicina moderna, Te tratezi dar nu te vindeci deoarece tratezi simptomul si nu cauza bolii. Medicina trebuie sa aiba abordare integrata pentru a putea vindeca. Orice boala isis are originea in dimensiunea subtila,adica in suflet sau spirit.Nu exista decat autovindecare in stare Delta in stare de meditatie, de relaxare. La fel e nevoie de vindecarea sufletului, spiirtului unei societati, comunitati. Boala actuala e fragmentarea. Pana nu schimbam paradigma de gandire nu vom putea vindeca corpul social.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   sir Roger Penrose, autor a câtorva cărţi extrem de interesante, care susţine că esenţa sufletului şi a conştiinţei se situează în interiorul unor structuri numite microtubuli în celulele din creier.

   Conştiinţa, conform celor doi, este rezultatul unor efecte de natură cuantică gravitaţională asupra acestor microtubuli. Această ipoteză este extrem de îndrăzneaţă, întrucât la ora actuală o adevărată teorie cuantică a gravitaţiei 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  a măturat 5% de pe burse cu povestea Chinei?

  Logic capitala dă limba oficială-n provincie, deci franceza trebuia să fie și până mai ieri?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Posibil ca spaniola sa inlocuiasca engleza din trioul germana, franceza, engleza. Limba diplomatiei a ramas franceza, inclusiv la CJUE.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Toate documentele sunt publicate in toate limbile oficiale ale UE , in numar de 23 dar limbile de lucru sunt doar 3.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Raspunsul intrebarii din titlu este: "Mein Kampf"

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Trebuie sa argumentezi!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Nu stiu la ce ajuta filozofia voastra insa eu daca as fi in locul britanicilor as incerca inainte de toate sa destabilizez UE si as incepe cu Germania.Divide et impera.Mai degraba trebuie sa ne gandim la viitorul UE decat sa plangem la mormant strain.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Conectare la matricea cosmica!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Să inteleg prin asta ca daca Marea Britanie se va conecta la matricea cosmica va reveni rapid in UE?Dar de ce neapărat UE?De ce nu China ,SUA,Rusia,etc.Si aștia sunt oameni.Au cumva ADN monocatenar?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Da dragul meu, uniunea e cuvantul magic... dar nu oricum ci bazata pe iubire!Acesta este sensul lumii, sa se uneasca dupa modelul UE. Exista multe zone de liber schimb, dupa modelul UE, considerata cea mai atractiva zona, prin modelul de integrare economica. Ar trebui sa existe mai multa coeziune economica, sociala si teritoriala la nivel UE si incet-incet pe Terra. Toate aceste entitati comunitare formate dupa modelul UE se vor uni, acesta este proiectul elitelor planetei, adevaratelor elite.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Vezi ca stii! De ce ma mai intebi?!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Sa ne ascultam mereu inima! Ati vazut parlamentarii britanici cum le plangea inima? Democratia poate face rau sensului lumiii, uneori!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Imi place articolul.. Eu n-asi filozofa asa mult acest eveniment Extrag din articol cateva remarci si anume| Ce se va intampla dupa Brexit {post Brexit} cu Regatul Unit ??? Va profita Edinburgh de eventualele "scaderi" ce se vor intampla in urma acestui eveniment Dar nu numai.....Cum vor actiona cele doua tabere britanice pro si contra Brexit care erau destul de echilibrate ??? (varstnici/tineri).E greu de presupus ca pe termen scurt Marea Britanie poate sa ofere "un bine" pe care populatia il asteapta.Euforia Brexitului va trece sau deja a trecut...sa vedem consecintele....

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Cetătenii de rand vor da vina pe"străinii care le-au invadat țara".Nu se întreabă nicicum ce se va întampla cu ei daca ar pleca toți străinii însă vor avea mult timp la dispoziție să studieze toate aceste aspecte.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Eu sper sa traiesc sa apuc sa vad cum iesim si noi din mizeria asta de UE:

  Vreau sa ne pastram identitatea nationala! 

  Vreau sa sa ne pastram traditiile si credinta ortodoxa! 

  Vreau respingerea imoralitatii sociale care ne este impusa din afara, curvasaria, homosexualitatea! 

  Vreau intarirea familiei traditionale, formata dintr-un barbat si o femeie! 

  Vreau sa nu mai fim piata de desfacere a produselor de proasta calitate, rebuturile lor! 

  Vreau mancare adevarata, fara chimicale, fara modificari genetice, fara prelucrari cancerigene, asa cum era in Romania inainte de ’89! 

  Vreau sa nu mai fie exploatata forta de munca romaneasca, pe post de sclavi, de multinationalele lor! 

  Vreau ca fiecare firma care face profit in Romania, sa plateasca impozite aici! 

  Vreau sa nu ne mai fie furate resursele si sa ni se polueze aerul de exploatarile strainilor, care prin abuz au acces la resursele noastre! 

  Vreau sa eliminam concurenta neloaiala a firmelor mari straine care, avand o multime de avantaje fiscale, au distrus economia romaneasca! 

  Vreau sa nu mai dicteze UE politica noastra interna, si sa controleze politica in avantajul lor, prin justitia corupta cu care sunt condamnati la inchisoare cei care se opun! 

  (Ca in cazul Liviu Dragnea, cel mai mare patriot roman de la Ceausescu incoace) 

  Vreau alegeri libere necontrolate de seCURistii care asculta de ordinele din afara! 

  Vreau Romania libera, independenta, suverana! 

  ???????? 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. O persoană cu pseudonimul Hades vrea cam multe de la viață.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Iti dai seama ca atunci cand amesteci, la imperativ, adevarul cu nebunia si informarea gresita, nu participi la un dialog.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   O Europa umana, nu neoliberala!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Un lucru e deja realizat- suntem afara din spatiul Shengen Si britanicii erau dar aveau negociat un tratat alternativ Ei intotdeauna au fost altfel vezi adoptarea sistemului metric , mersul pe partea ailalta, ne- renuntarea la Lira, din istorie au ceva anti

   gandindu- ne la legenda Britaniei si a razboaielor cu romanii Au stiut sa  

   decodeze Enigma germana cu un stramos al calculatoarelor E de mirare ca au fost si pana acum in UE dar au stiut sa negocieze cum mult de tot poate ne-am dori sa stim si noi (de n-avem Oxford) Sa nu ne miram de surprizele viitorului si sa nu constatam ca de fapt UE a fosta data afara din GB

    

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Vânturile puternice nu ţin toată dimineaţa.

  Ploaia torenţială nu ţine toată ziua. 

  De ce este aşa? Cerul şi pământul! 

  Dacă cerul şi pământul nu pot face ca lucrurile să 

  dureze o veşnicie, 

  cum am putea noi? [23]

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Tu alegi cum sa fie, totul trecator sau vesnicie. Poti sa fii de partea luminii intunecate, sau a luminii colorate in vesnicie . Nemuritor esti prin esenta subtila divina, sufletul ce face moartea sa renasca in vietile trecatoare! Cauta in intuneric scanteia florii luminii, datatoare de vesnicie, ea e chiar lumina iubirii divine, cea care tine particulele subatomice impreuna, cea care tine planetele si galaxiile impreuna. Fiecare din noi are un siare interior. Daca il lasam sa straluceasca, valurile intunericuluu vor cadea iar iubirea scanteii divine fata lumii va schimba. La inceput s gost o singura forta, cra a iubirii, pe care fizicienii au impartit-o in 4 forte. Gravitatia fiind singura care s-a desprins urmata de forta slaba, tare si electromagnetica.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Daca acorz prin fractali din constiinta suprema atentie si grija cuiva, pentru ceva si mai ales pentru insuti nu vei pieri! Daca unda ta este mai inalta prin personalitate mai mai puternica si frecventa mai ridicata nu poti fi afectat de undele mai joase. Daca ai un proiect in echipa se pot crea interferente distrugatoare daca cineva este gelos. Frecventa ta inalta este protectia ta. Nu da detalii despre ceea ce faci strainilor pentru ca prin intentia lor pot distruge ce cladesti. Trebuie sa ignori judecatile altora pentru a nu fi afectat.Acesta e secretul si doar tu constiinta a planetei poti face asta sa iti imaginezi ceva si sa prinda forma in lumea exterioara... a crea ideea de materie prin tipare, prin geometrie secreta (dinamica toroidala) in interiorul eterului si inafara lui. Daca nu este prezenta constiinta ca fractal din cea a totului, pentru a da nume ordinii sau dezordinii, nimic nu are sens.La sfarsit nu exista decat o idee, nu exista realitate..Nu exista adevar ultim ci doar interpretari.

   Nu exista decat eter sau constiinta, oamenii au gasit particula lui Dumnezeu pentru ca au cautat-o deoarece vom gasi intotdeauna ceea ce cautam,Nu exista lume materiala si spirituala, exista dualitate, tot ce exista este constiinta. Prin tipare formate geometria sacra creem idei/ Daca nu se respecta un anumit tipar matematical geometriei sacre, armonia frecventei va colapsa, ideea de materie dispare datorita entropiei. Cea mai rapida cale de a descrie entropia este urmatoare:combustia, atunci cand arde ceva se elibereaza energie in lant, aceasta distruge unda care a creat materia, fuziunea si fisiunea nucleara elibereaza energie ducand la entropie. Merchaba este forma de baza a dinamicii toroidala.Merchaba din cuart creeaza energie in lant.

   In concluzie, daca suntem mereu constienti, acordam atentie si avem grija de ceea ce am creat, prin tipare armonice data de dinamica toroidala,, aceasta nu dispare prin entropie. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   . daca acorzi prin fractali....tipare matematice armonice date de dinamica toriodala.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS