Cea mai importantă concluzie a echipei de experţi maghiari care au evaluat situaţia Salinei Praid în cadrul Mecanismului european de protecţie civilă este fără echivoc: cei 4 până la 7 milioane de metri cubi de apă sărată care au invadat galeriile subterane pot şi ar trebui să fie deversaţi într-un lac artificial, creat special pentru acest scop, arată membrii echipei, în cadrul unui amplu interviu acordat site-ului de ştiri în limba maghiară Kronika online, preluat de site-ul Szekelyhon. Soluţia prezentată de experţii trimişi de Budapesta la Praid ar rezolva nu doar problema tehnică a evacuării apei, ci ar putea transforma o catastrofă într-o oportunitate pentru dezvoltarea turismului local.
Potrivit sursei citate, echipa de experţi maghiari - alcătuită din dr. Balazs Kovacs, profesor asociat şi dr. Marton Toth, asistent universitar la Institutul de Mediu şi Gospodărirea Apelor, Facultatea de Ştiinţe ale Pământului şi Mediului, Universitatea din Miskolc, dr. Attila Laszlo Joo, conferenţiar la Departamentul de Inginerie Civilă, Poduri şi Tehnologie din Budapesta. (BME) şi Laszlo Kovacs, inginer minier, inginer de mediu, director general al companiei Komero Kft. - subliniază că această variantă ar fi nu doar fezabilă din punct de vedere tehnic, ci şi cea mai economică şi durabilă soluţie pe termen lung. Un astfel de lac, proiectat corect, ar putea deveni un nou punct de atracţie turistică, compensând parţial pierderile economice generate de închiderea minei. Desigur, construcţia lui necesită un amplasament sigur din punct de vedere geologic, rezistent la cutremure, inundaţii şi efecte chimice ale salinităţii ridicate, dar acest lucru este posibil să fie realizat, susţin specialiştii veniţi de la Budapesta.
Însă crearea lacului este doar un pas, el urmând a fi construit doar după oprirea totală a infiltraţiilor de apă dulce în Salina Praid. Potrivit experţilor maghiari, echilibrul atins în prezent în mină este fragil, chiar dacă soluţia salină a ajuns la saturaţie, adică nu mai dizolvă sare. Cu toate acestea, dacă în continuare pătrunde apă din râul Corund, prin infiltraţii sau în urma unor ploi abundente, acest echilibru va fi distrus, iar dizolvarea va începe din nou. Şi odată cu ea, va reapărea pericolul unei prăbuşiri catastrofale a minei de sare.
De aceea, cel mai sigur pas, subliniat de toţi cei patru experţi maghiari este devierea definitivă a râului Corund către un traseu stabil, în afara domului de sare. Numai după realizarea acestui obiectiv se va putea începe pomparea apei din salină, într-un ritm lent, atent monitorizat.
Echipa de experţi maghiari avertizează că pomparea apei din Salina Praid nu se poate face în grabă, din cauza rezistenţei mecanice a galeriilor. Potrivit specialiştilor, o scădere bruscă a presiunii apei ar destabiliza imediat structura şi ar putea duce la colaps. Din acest motiv, monitorizarea microseismică este esenţială, deoarece doar sistemele de supraveghere instalate recent pot semnala din timp riscul de prăbuşire şi pot permite reglarea ritmului de extracţie a apei.
Dacă paşii respectivi vor fi urmaţi întocmai, experţii trimişi de Budapesta la Praid susţin că în cel mai bun caz o parte din salină, inclusiv nivelul turistic, ar putea fi recuperată. Experţii consideră fezabilă reluarea vizitării galeriilor superioare, dacă se dovedeşte că nu au fost afectate structural. Nivelurile inferioare vor rămâne, probabil, inundate o perioadă lungă, poate permanent. Însă acest lucru nu exclude renaşterea salinei ca simbol şi atracţie, de data aceasta, complet reconfigurată.
În ceea ce priveşte stabilitatea viitoare a zonei, specialiştii maghiari au arătat pentru sursa citată că sarea, în forma sa masivă, are o serie de calităţi mecanice excepţionale: se deformează lent sub presiune, se auto-repară în anumite condiţii şi nu cedează brusc. Totuşi, acolo unde infiltraţiile au dizolvat semnificativ pereţii sau stâlpii, este nevoie de consolidări atente. Acestea ar putea presupune injecţii de ciment sau materiale speciale, pentru a întări punctele slabe.
Soluţia lacului artificial nu a fost formal inclusă în mandatul echipei internaţionale, dar este recomandată ca variantă personală, de bun-simţ inginerească şi ecologică. Comparativ cu costurile uriaşe ale desalinizării, un lac amenajat cu grijă este infinit mai ieftin şi are potenţial economic direct. Totul depinde acum de deciziile autorităţilor române, au concluzionat specialiştii maghiari.
Opinia Cititorului