FAO: Preţurile alimentelor şi-au accelerat din nou creşterea anuală la nivel global

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 07 mai


Indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat a unsprezecea creştere lunară consecutivă în aprilie 2021, iar creşterea anuală, de 30,8%, a fost cea mai mare din iulie 2011, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul 1).

Această accelerare a creşterii nu a reprezentat o surpriză, în condiţiile în care un avans puternic a înregistrat şi etalonul preţurilor materiilor prime agricole de pe pieţele internaţionale, indicele S&P GSCI Agriculture Spot (vezi graficul 2).

În ultimele zile acesta a depăşit nivelul de 460 de puncte, cel mai ridicat din ianuarie 2013, după un avans de peste 77% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi de peste 25% de la începutul anului curent.

Indicele agregat al preţurilor alimentelor de la FAO şi-a accelerat creşterea anuală până la 30,8% de la 25% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,7%, după o creştere de 2,1% în luna anterioară.

Cea mai importantă contribuţie la creşterea indicelui agregat au avut-o preţurile uleiului şi zahărului, care au înregistrat cele mai mari creşteri anuale din martie 2008, respectiv octombrie 2016 (vezi graficul 3).

Preţul uleiului a înregistrat cea mai mare creştere anuală dintre componentele indicelui agregat, de 99,5%, după o creştere de 86,3% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,8%, după un avans de 8% în martie 2021. În ultimele 11 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 7%.

Cel mai ridicat nivel al preţului din luna mai 2011 a fost atins pe fondul creşterii preţului uleiului de palmier, soia şi rapiţă, care au compensat reducerea preţului pentru uleiul de floarea soarelui. Creşterea preţului uleiului de soia şi a celui de rapiţă a fost determinată, în special, de creşterea cererii pentru producţia de biodiesel, iar preţul uleiului de floarea soarelui a scăzut pe fondul unei reduceri moderate a cererii.

Preţurile cerealelor şi-au temperat creşterea anuală până la 26%, de la 26,5% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,2%, după un declin de 1,7% în luna anterioară.

Preţul porumbului a crescut cu 5,7% faţă de luna precedentă, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a înregistrat o creştere de 66,7%, pe fondul îngrijorărilor legate de condiţia culturilor din Argentina, Brazilia şi Statele Unite. Scăderi lunare ale preţurilor s-au înregistrat la orz şi sorg, în timp ce preţul grâului a rămas relativ neschimbat faţă de luna precedentă, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi-a menţinut creşterea la 17%.

Preţul zahărului şi-a accelerat puternic creşterea anuală, până la 58,3%, de la 30,1%, în condiţiile unei creşteri lunare de 3,9%. Avansul anual semnificativ a fost determinat de îngrijorările privind reducerea ofertei globale în sezonul 2020/21 şi de cererea puternică din China.

Preţul mediu al produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală până la 24,1%, de la 15,7% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1,2%, până la cel mai ridicat nivel din ultimele 80 de luni. Cererea din Asia a reprezentat factorul determinant al dinamicii preţurilor de pe piaţa globală.

Preţul cărnii a înregistrat a şaptea lună consecutivă de creştere în aprilie 2021, cu o medie lunară de 1,5%, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 5,1%, de la 0,7% în luna precedentă.

"Cotaţiile pentru carnea de ovine şi bovine au crescut pe fondul cererii solide din Asia de Est", se arată în raportul de la FAO. Şi preţul cărnii de porc a crescut, tot pe fondul creşterii importurilor din Asia de Est, în condiţiile în care importurile din Germania continuă să fie interzise în China, pe fondul îngrijorărilor legate de gripa porcină africană.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2020/21 a fost revizuită în creştere cu 1,7 milioane de tone faţă de luna precedentă, până la un nou record, de 2,767 miliarde de tone, cu 2,1% peste producţia din sezonul anterior.

Producţia de grâu a fost revizuită în creştere cu 0,3 milioane de tone, până la un nou record, de 774,6 milioane de tone, iar prognoza pentru producţia de orez a fost redusă cu 0,4 milioane de tone, până la 513,2 milioane de tone, de asemenea un nou record.

FAO mai prognozează o creştere cu 5,9% a comerţului mondial cu cereale în sezonul 2020/2021 faţă de sezonul precedent, până la 466,8 milioane de tone, o nouă valoare record.

Prognoza comerţului cu grâu a fost menţinută la 188 de milioane de tone, cu 2% peste nivelul din sezonul anterior, în timp ce noile estimări privind comerţul internaţional cu orez arată o creştere de 6,4% în sezonul 2020/21 faţă de sezonul precedent, până la 48,4 milioane de tone, cu 0,2 milioane de tone peste prognoza din martie 2021.

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

22 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9253
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1431
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7465
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.9350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro