KLAUS IOHANNIS: "Nu creează nimeni o flotă NATO; iniţiativa navală la Marea Neagră se referă la exerciţiu şi training comun"

S.A.
Ziarul BURSA #Politică / 17 iunie 2016

"Nu creează nimeni o flotă NATO; iniţiativa navală la Marea Neagră se referă la exerciţiu şi training comun"

Actualizare 09:46 Băsescu, despre vizita lui Iohannis în Bulgaria: "Eşec jenant"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat modul în a fost pregătită vizita la Sofia a actualului şef al statului, precizând că Iohannis a plecat cu un obiectiv anunţat, iar în Bulgaria a primit un refuz public, fiind, astfel, "victima unor incompetenţi".

"Eşec jenant la Sofia. Preşedintele Iohannis a plecat la Sofia având ca obiectiv să obţină oficial acordul Bulgariei pentru a se crea o Flotă NATO (România, Bulgaria, Turcia) la Marea Neagră. Cum a fost posibil ca preşedintele Iohannis să plece la Sofia cu un obiectiv anunţat, iar la Sofia să primească un refuz public de la bulgari? Cum au pregătit MAE, MApN, consilierii preşedintelui obţinerea acordului Bulgariei? De ce SIE nu l-a prevenit pe preşedinte? Domnul preşedinte Iohannis a fost victima unor incompetenţi şi a creat un eveniment politic negativ, greu de surmontat din punct de vedere al credibilităţii în interiorul NATO, dar şi în interiorul UE", a scris astăzi Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a menţionat că în acest moment nu ar mai fi trebuit să fie în funcţii ministrul de Externe, ministrul Apărării şi şeful SIE.

"Un preşedinte nu face o vizită bilaterală pentru a fi refuzat de parteneri, ci o face doar în momentul în care înţelegerea este negociată până la detaliu, iar rostul vizitei este acela de a valida şi parafa înţelegerea. Altfel, preşedintele este penibil. În mod normal, la această oră, Lazăr Comănescu, Mihnea Motoc, directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, şi consilierii de politică externă şi cel de securitate naţională nu trebuiau să mai fie în funcţii", a precizat fostul preşedinte.

(S.A.)

----------

Actualizare 09:12 Cioloş: "Nu a fost vorba niciodată de crearea unei flote la Marea Neagră, ci de cooperare sub egida NATO"

Premierul Dacian Cioloş a explicat ieri că ţara noastră nu a propus crearea unei flote la Marea Neagră, ci "o cooperare navală" a flotelor statelor riverane membre ale Alianţei, sub egida NATO.

"Tocmai am discutat astăzi (joi, n.r.) cu ministrul Mihnea Motoc, care a urmărit îndeaproape acest subiect şi înţeleg că ultima declaraţie care a fost făcută şi de preşedintele Bulgariei, împreună cu premierul bulgar şi ministrul Apărării, a clarificat lucrurile. Nu a fost vorba niciodată de crearea unei flote la Marea Neagră, ci de o cooperare navală la Marea Neagră, sub egida NATO. Aceasta a fost propunerea României şi înţeleg că Bulgaria a precizat că, în aceste condiţii, aşa cum mi-a spus şi mie premierul când am făcut vizita la Sofia şi preşedintele sunt dispuşi să sprijine această propunere. Deci, nu a fost vorba de o flotă, ci de o cooperare între ţări riverane şi membre NATO la Marea Neagră, o cooperare sub egida NATO. (...) Aceasta este propunerea şi înţeleg, din ultimele declaraţii făcute, că Bulgaria este în măsură să sprijine această abordare", a precizat Cioloş, la Palatul Victoria, potrivit unor surse din media.

(I.S.)

----------

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat ieri că iniţiativa navală la Marea Neagră se referă la exerciţiu şi training comun, precizând faptul că Alianţa Nord-Atlantică nu poate şi nu doreşte să întreţină o flotă proprie în Marea Neagră. Şeful statului a subliniat că "nu creează nimeni o flotă NATO, asta este o prostie".

"Am văzut că au apărut tot felul de interpretări. Poate este bine să clarific un pic înainte să se aventureze toată lumea în speculaţii. Această iniţiativă pe care am prezentat-o atât preşedintelui, cât şi prim-ministrului este o iniţiativă care ţinteşte o colaborare practic în zona exerciţiilor comune şi a trainingului comun a forţelor navale româneşti, bulgare şi turceşti. Aceasta este aşa numită iniţiativă navală, deci se referă la forţele navale, la exerciţiu şi training comun", a declarat Iohannis, întrebat cu privire la declaraţiile premierului bulgar, Boyko Borissov, potrivit unor surse de presă.

Preşedintele a mai afirmat că iniţiativa trebuie să se găsească sub umbrela NATO pentru că toate cele trei ţări riverane - România, Bulgaria şi Turcia - sunt aliaţi.

''Unde a apărut probabil o înţelegere greşită, este conceptul de flotă NATO. Nu creează nimeni o flotă NATO. Asta este o prostie. NATO nu poate şi nu doreşte să întreţină o flotă proprie în Marea Neagră", a subliniat Iohannis.

Precizările şefului statului vin în contextul în care ieri, la doar o zi de la întrevederea cu preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi cu premierul Boyko Borissov, au apărut luări de poziţii ale părţii bulgare potrivit cărora autorităţile din statul vecin nu susţin iniţiativa României privind forţele navale de la Marea Neagră.

"Eu am spus mereu că noi suntem o ţară paşnică. Nu vreau ca Marea Neagră să devină zonă de conflict militar", a declarat Borisov, citat de presa din Bulgaria.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Iohannis, ești o rață mecanică iar România se umple de penibil prin aceste negări.

     

    Când Poroșenko a venit în România, exact acest lucru s-a discutat. Acesta pe care România îl neagă azi. Ce tonți. 

     

    21 apr 2016: 

    "Ukraine and Romania have agreed to create a NATO-led fleet in the Black Sea, Dozhd reported, with reference to 112 Ukraine. 

    The matter was discussed during Ukrainian President Petro Poroshenko’s visit to Romania. 

    "In the face of continued aggression by Russia, Ukraine and Romania pay special attention to the security situation in the Black Sea region. We are condemned by the President of Russian to the militarization of the Crimean Peninsula, [and the] occupation of Crimea,” Poroshenko stated. 

    He explained that Ukraine is interested in creating a NATO-led Black Sea fleet, together with Romania, “in order to strengthen the Alliance's presence and strengthen security in the Black Sea." 

    "Ukraine is pleased to join the initiative after its approval by the Alliance," Poroshenko stated. 

    Bulgarian, Turkish, German, Italian, and American warships regularly participate in training exercises in the Black Sea. The authorized period of stay for ships of non-Black Sea countries is currently 21 days." 

    1. Ministrul apărării:

       

      "The formula for creating a naval force is open to our key partners Georgia and Ukraine, though they aren’t currently a part of the alliance, as well as to NATO members who don’t border the Black Sea…namely, the United States," Romanian Defense Minister Mihnea Motoc said in a recent interview.

    Ia uitați aici cum justifică premierul bulgar refuzul iresponsabilului de Iohannis.

     

    "“I always say that I want the Black Sea to see sailboats, yachts, large boats with tourists and not become an arena of military action ... I do not need a war in the Black Sea,” Reuters cited Bulgaria's Prime Minister Boiko Borisov as saying. 

     

    “To send warships as a fleet against Russian ships exceeds the limit of what I can allow,” Borisov told reporters in Sofia on Thursday, as cited by Bloomberg. “To deploy destroyers, aircraft carriers near [the resort cities of] Bourgas or Varna during the tourist season is unacceptable.” 

     

     

    Borisov, citat și de Reuters și Bloomberg, spune că sezonul turistic este mult mai important pentru bulgari (oh, daaaa, mai ales că vin turiștii care nu se mai duc la turci) decât o tâmpenie pe care o propune România împinsă de la spate de SUA (sau doar de propria prostie). Borisov mai spune că vrea să vadă vase de croazieră și iahturi în Marea Neagră nu fregate militare trăgând muniție de manevră. 

     

     

    Nu pot spune asta suficient de tare iar majusculele sunt prea mici.

    BRAVO BULGARIA. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb