Piaţa IPO din SUA, dominată de companiile asiatice

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iunie 2023

Piaţa IPO din SUA, dominată de companiile asiatice

Bursele americane atrag un număr mare de societăţi micro-cap din Asia

Pieţele americane sunt tot mai atractive pentru companiile micro-cap asiatice, chiar dacă operatorii bursieri NYSE şi Nasdaq au înăsprit reglementările privind ofertele publice iniţiale (IPO) al firmelor mai mici, în noiembrie, arată o analiză publicată de goingpublic.de. Un micro-cap este o companie tranzacţionată la bursă în SUA, care are o capitalizare de piaţă între aproximativ 50 şi 300 milioane de dolari.

Conform sursei citate, 12 companii au ales să se listeze la bursele americane în martie 2023, atrăgând un total de 500 de milioane de dolari. În luna precedentă, au fost lansate 11 IPO-uri, care împreună au generat de cel puţin trei ori mai mult decât suma din martie.

Potrivit sursei menţionate, piaţa americană a IPO-urilor este dominată de companiile asiatice, ceea ce contrastează cu tensiunile politice dintre SUA şi China. Din cele 12 IPO-uri lansate în martie, zece au provenit din Asia, în primul rând din China, dar şi din Singapore şi Malaezia. De menţionat că şi activitatea de listare de pe piaţa asiatică este, de asemenea, ridicată în acest moment.

Celelalte două IPO-uri din SUA, din luna martie, au fost lansate de Atlas Energy Solutions (325 milioane de dolari) şi Mangoceuticals (5 milioane de dolari). Listarea Atlas Energy Solutions a fost cea mai mare de pe piaţa SUA, în luna martie, iar IPO-ul Mangoceuticals, cel mai mic.

Restul listărilor au atras între 5 şi 45 de milioane de dolari, notează sursa citată.

Câştigurile iniţiale din IPO, greu de susţinut

Câştigurile iniţiale din IPO-urile lansate în SUA au fost greu de susţinut de unele companii, potrivit analizei citate. Cel mai mare declin l-a consemnat furnizorul chinez de aplicaţii de voce bazate pe tehnologia AI Xiao-I, cu -16%. Furnizorul chinez de servicii de logistică Shengfeng Development şi cel de servicii de consultanţă IT Hitek Global au înregistrat un câştig de 140% după lansare, respectiv 116%, însă câştigul lunar este zero.

Tendinţa s-a menţinut în aprilie, iar media câştigurilor din luna respectivă este de 53%. Cel mai mare plus l-a înregistrat furnizorul chinez de staţii de baterii UPower, respectiv o creştere a preţului cu 620% după prima zi de tranzacţionare. Ulterior însă, creşterea cotaţiei s-a redus la 50%.

Producătorul de utilaje de construcţii Multi Ways Group din Singapore a înregistrat, de asemenea, un câştig de 126% la lansare, iar în prezent preţul acţiunilor sale este mai mic cu 72%. Furnizorul chinez de servicii de proiectare pentru industria construcţiilor Wang & Lee Group a urcat iniţial cu 37%, iar cotaţia actuală este în declin cu 64%. Acest gen de evoluţie pentru un IPO, denumit "pop-and-drop", a fost deosebit de pronunţat şi anul trecut, conform sursei menţionate.

O excepţie notabilă de la acest curs o reprezintă evoluţia companiei chineze de consultanţă financiară Top KingWin. IPO-ul său a atras 10 milioane de dolari, iar acţiunile sale au urcat cu 116%.

Şase listări în SUA, în luna mai, cu un total atras de 4,9 miliarde de dolari

Pe piaţa americană au avut loc şase IPO-uri în luna mai, iar odată cu debutul de succes al Kenvue Inc., companie americană de sănătate a consumatorilor, suma atrasă prin emisiunile de acţiuni în acest an a crescut. În total, cele şase companii au strâns 4,9 miliarde de dolari, valoare neatinsă din decembrie 2021. De la începutul anului curent, IPO-urile de pe piaţa anericană au generat 7,3 miliarde de dolari, aproape la fel de mult ca în întreg anul 2022 (7,7 miliarde de dolari).

Spin-off-ul diviziei de sănătate a consumatorilor din cadrul grupului Johnson & Johnson (Kenvue) a adus în bilanţ 3,8 miliarde de dolari. Cifra este aproape la fel de mare ca totalul IPO-urilor din perioada iauarie-mai 2022 (3,9 miliarde de dolari), potrivit analizei. Totodată, IPO-ul Kenvue a fost cel mai mare de la listarea producătorului american de vehicule electrice Rivian Automotive Inc., în noiembrie 2021 (12 miliarde de dolari).

În plus, compania americană de biotehnologie ACELYRIN Inc. a lansat cel mai mare IPO din domeniu de după listarea Sana Biotechnology Inc. (588 milioane de dolari), în februarie 2021. ACELYRIN a atras prin IPO 540 de milioane de dolari. Iniţial, acţiunile companiei au urcat cu 32%, dar în prezent se tranzacţionează în teritoriu negativ.

În general, câştigurile din listările din luna mai au revenit la un nivel "normal", conform analizei. În medie, acestea s-au ridicat la 19%, în contrast clar cu evoluţiile din lunile precedente. Cel mai mare declin a fost înregistrat de administratorul de active imobiliare CaliberCos din SUA, care a urcat cu 50% după prima zi de tranzacţionare, iar acum are un preţ al acţiunilor mai mic cu 46%.

Analiza mai aduce în atenţie IPO-ul producătorului canadian de maşini-unelte ATS Corporation (246 de milioane de dolari) şi al producătorului american de sisteme industriale de filtrare Atmus Filtration (274 de milioane de dolari).

Analiza aminteşte că, în Europa, cea mai mare listare a fost, în 2023, a companiei italiene Lottomatica - cel mai mare operator în domeniul loteriilor la nivel mondial. Aceasta a atras doar 660 de milioane de dolari, iar în prezent acţiunile au evoluţii negative.

Listările în aşteptare sunt, însă, numeroase. Multe companii îşi actualizează în mod constant dosarele depuse la autorităţile de reglementare, dar unele, precum Steinway, le retrag. Totuşi, având în vedere succesul IPO-ului Kenvue, investitorii par să fie optimişti. O pauză aşteptată în procesul de creştere a ratelor dobânzilor Fed şi un nivel mai redus al indicelui de volatilitate VIX susţin aceste speranţe, conform analizei.

Sunt aşteptate, astfel, IPO-urile Kodiak Gas Services (350 de milioane de dolari); Savers Value Village (250 de milioane de dolari); MN8 Energy (100 de milioane de dolari); Fogo Hospitality (200 de milioane de dolari); CAVA Group (100 de milioane de dolari).

Potrivit GoingPublic Research, la data de 1 iunie 2023, numărul IPO-urilor lansate anul acesta pe piaţa din SUA se ridică la 49, în creştere cu 44% faţă de intervalul similar din 2022. În total, aceste listări au atras 7,3 miliarde de dolari, cu 87% mai mult decât anul trecut. Media unei emisiuni de acţiuni este de 150 de milioane de dolari, mai mare cu 30% faţă de 2022. IPO-urile care au avut loc la NYSE sunt 9 la număr, faţă de 4 anul trecut, iar la Nasdaq - 40, faţă de 11 în 2022.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. se stie de ani de zile ca cel mai mare finantator -cumparator al titlurilor Trezoreriei SUA sint China. Afacerile se intrepatrund.

    1. Andreea, ai legătura în studio. Ștevie n-am găsit.

      de vreo 15 ani stiu eu . china are sua in buzunar .

      Și când scad exporturile Chinei, cu piața imobiliară în cofă, ce face China cu SUA din buzunar?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb