Preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a declarat luni că Brazilia intenţionează să lanseze un fond internaţional pentru finanţarea protecţiei pădurilor tropicale la următoarea Conferinţă ONU privind schimbările climatice (COP30), care va avea loc la sfârşitul acestui an, informează DPA, conform căreia transmitem informaţiile de mai jos.
Fondul de 125 de miliarde de euro este destinat să recompenseze ţările cu păduri tropicale extinse pentru proiecte de conservare.
Preşedintele Lula da Silva a făcut acest anunţ la Rio de Janeiro, în a doua şi ultima zi a summitului BRICS al principalelor ţări cu economii în curs de dezvoltare. Brazilia urmează să găzduiască în noiembrie conferinţa COP30 privind schimbările climatice în oraşul Belem din Amazonia.
Liderul brazilian a declarat că fondul forestier ar fi o contribuţie la o politică climatică justă.
"Fondul Tropical Forests Forever, pe care îl vom lansa la COP30, va recompensa serviciile ecosistemice furnizate planetei. Prin protejarea şi restaurarea teritoriilor noastre, creăm, de asemenea, oportunităţi pentru comunităţile locale şi popoarele indigene", a declarat el.
Pe lângă acest fond, preşedintele Lula da Silva a anunţat şi o iniţiativă BRICS de combatere a bolilor legate de sărăcie prin investiţii în sănătate, educaţie şi infrastructură.
Acronimul BRICS derivă din iniţialele în limba engleză ale ţărilor membre fondatoare: Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.
La începutul anului 2024, Iranul, Etiopia, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite s-au alăturat grupului, în timp ce Indonezia a intrat în ianuarie 2025.
Ţările BRICS spun că reprezintă aproximativ 48,5% din populaţia lumii, 36% din suprafaţa globală şi 24% din producţia economică globală.
Aceste ţări se consideră un forum de cooperare între statele din Sudul Global.
Grupul îşi propune să acţioneze ca o contrapondere la Grupul celor Şapte (G7), constituit din principalele puteri economice occidentale.
1. lasa bai comunistule
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 12:18)
in cativa ani nu numai ca nu mai veti exporta cereale dar veti crapa de foame, pamantul " gras" de la defrisarile din Amazon va avantajeaza cativa ani atat , dupa urmeaza o desertificare .
PS este singurul articol unde cifrele sunt reale 24% din productia mondiala, nu cum spune belitul de la kremlin 70%,50%, cca 50 % din populatie tari ca fularul UE si SUA ,Japonia au 50 % din productie la o populatie de 4-5 ori mai mica, adica 8-10 ori mai bogati ,in rest ciocul mic si fara comentarii.