Igor Secin, directorul general al companiei petroliere ruse Rosneft, s-a întâlnit sâmbătă seara cu preşedintele Cubei Miguel Diaz-Canel, a declarat liderul insulei, pe fondul unei penurii acute de combustibil, care a dus la închiderea temporară a unor staţiile de benzină şi la cozi la care oamenii aşteaptă cu orele pentru a cumpăra benzină, transmite News.ro.
Secin i-a spus lui Diaz-Canel că, atunci când vine vorba de probleme legate de Cuba, "Putin îi supraveghează direct şi personal", a spus biroul lui Diaz-Canel.
Mai multe tweet-uri pe contul Preşedinţiei Cubei au subliniat relaţiile bune dintre cele două ţări, dar nu au precizat motivul vizitei şefului companiei petroliere de stat.
Secin urmează să călătorească în Venezuela pentru a zecea aniversare de la moartea fostului preşedinte al ţării sud-americane Hugo Chavez, un aliat apropiat atât al Cubei, cât şi al Rusiei, precizează sursa. Fostul lider al Cubei, Raul Castro, a zburat şi el la Caracas cu această ocazie.
Cuba condusă de comunişti se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, producţia sa fiind decimată de pandemia de coronavirus, sancţiunile SUA şi o economie planificată centralizat ineficientă, care nu reuşeşte să răspundă problemelor.
Cozile de câteva ore pentru alimente, combustibil şi medicamente au devastat insula şi au contribuit la un exod în masă al cubanezilor în ultimul an, mulţi îndreptându-se spre nord, spre Statele Unite, se mai precizează în sursă.
Rusia a oferit în februarie Cubei o donaţie "de urgenţă" de 25.000 de tone de grâu, pentru a combate penuria de pe insulă, al doilea astfel de cadou într-un an şi un semn al aprofundării legăturilor dintre cei doi aliaţi de lungă durată.
Rusia, lovită de sancţiunile occidentale din cauza conflictului din Ucraina, caută să consolideze legăturile politice şi economice cu alte ţări, opuse a ceea ce numeşte hegemonia SUA. Cuba se află sub un embargo economic al SUA din 1962, după o revoluţie comunistă condusă de fostul lider Fidel Castro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2023, 10:01)
In ceea ce priveste Cuba Dvs ziaristii tineri nu prea aveti rabdare sa va uitati in cartile de istorie si repetati stereotipuri consacrate. Se uita ca venirea la putere a regimului castrist a survenit in urma unei revolutii populare impotriva unui regim super corupt al dictatorului Batista. Organizatorii revolutiei nu erau comunisti da s-au confruntat cu o reactie ostila din partea marelui licurici la presiunea unui loby virulent interesat in industria jocurilor de noroc si altor activitati conexe. S-a aplicat cu duritate doctrina Monroe si noul regim cubanez a fost practic impins in bratele URSS.
Ultima incercare de indulcire a relatiilor Cubei cu SUA a fost incercata de Administratia Obama dar suntata apoi de Trump din motive electorale.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2023, 11:41)
"organizatorii revolutiei nu erau comunisi" ????!!!!! bai, ce tupeu poti sai ai!