RĂZBOI TOTAL LA SIF TRANSILVANIA Frăţilă vrea să îl dea jos pe Fercală şi să îl tragă la răspundere

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iulie 2014

Frăţilă vrea să îl dea jos pe Fercală şi să îl tragă la răspundere

Fercală: "Frăţilă doreşte să şantajeze Consiliul de Supraveghere şi Directoratul"

Frăţilă: "Costurile salariale ale preşedintelui directoratului SIF Transilvania, peste 200.000 lei/lunar"

Constantin Frăţilă, acţionar care controlează 5% din SIF Transilvania, lansează un nou atac în lupta contra preşedintelui directoratului Mihai Fercală, pe care o duce de ani buni.

Convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor, programată pentru 11 august, a fost completat, la cererea lui Frăţilă, cu aprobarea pornirii acţiunii în răspundere împotriva lui Mihai Fercală.

În replică, un grup de acţionari, care controlează 10% din SIF3, au cerut ca, la AGA, să se voteze şi revocarea lui Constantin Frăţilă din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere.

SIF3 Transilvania convocase acţionarii să decidă alegerea Consiliului de Supraveghere, după cum solicitase un grup de acţionari cu deţineri cumulate de aproximativ 5%, din jurul lui Constantin Frăţilă.

Cei doi oponenţi nu au ezitat să îşi arunce acuzaţii reciproce, înainte de înfruntarea din faţa acţionarilor.

Fercală: "Frăţilă nu cunoaşte legea"

Mihai Fercală consideră că fostul arbitru de fotbal Constantin Frăţilă nu cunoaşte legea din ţara noastră. Preşedintele directoratului SIF3 ne-a spus: "Consideră (n.r. Frăţilă) că eu am completat în mod ilegal ordinea de zi, privind cenzurarea în Adunarea Generală a utilizării metodei votului cumulativ în conditiile în care grupul Frăţilă nu este un acţionar semnificativ. Nu are 10 % din acţiuni.

AGA se pronunţă dacă se utilizează această metodă sau nu".

Potrivit domnului Fercală, acţionarul doreşte să revoce întregul Consiliu de Supraveghere pentru că nu îi îndeplineşte interesele personale: "Consiliul nu subordonează politicile şi strategiile SIF3 intereselor lui. Nu este dispus să acopere pagubele provocate de actul de administrare a lui Frăţilă la COMCM şi Scut Constanţa. Ca atare, dorind să şantajeze atât Consiluiul, cât şi Directoratul, nereuşind să facă, până acum, acest lucru, a decis să convoace din nou AGA, ca să desfiinţeze actualul CS şi să aleagă altul care să i se subordoneze.

Dacă acţionarii asta vor dori, asta vor face. Eu nu cred că vor face acest lucru".

Mihai Fercală apreciază că disfuncţiile pretinse de Constantin Frăţilă la SIF3, pentru care a fost propusă acţiunea în răspundere împotriva sa, nu au nicio legătură cu realitatea: "Eu mă voi apăra în cadrul AGA şi voi arăta acţionarilor ce face consiliul de supraveghere, ce face directoratul, ce a făcut până acum domnul Frăţilă prin actele lui de administrare, şantajând continuu. Dovada că acţionarii nu sunt de acord cu acţiunile lui este faptul că alţi acţionari cu peste 10% cer eliminarea lui din Consiliu. Vom vedea ce vor vota acţionarii".

Frăţilă: "Conducerea SIF Transilvania nu a făcut decât să vândă din zestrea primită de la statul român şi să se laude cu profit"

Constantin Frăţilă ne-a transmis motivele pentru care a solicitat pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Mihai Fercală, printre acestea numărându-se utilizarea de procuri speciale la AGA din aprilie, cu nerespectarea cadrului legal, aspect sancţionat de ASF prin amenzi pentru membrii Directoratului.

O altă neregulă semnalată de Frăţilă ar fi acceptarea plăţii unor comisioane de tranzacţionare pe piaţa de capital peste triplul comisioanelor practicate în piaţă. Conform justificării transmise de acţionar, SIF Transilvania a efectuat tranzacţii, la care s-au adăugat şi derularea mai multor oferte de vânzare sau de preluare, prin societatea de brokeraj Actinvest, "societate care îşi desfăşoară activitatea în incinta sediului SIF Transilvania, al cărui acţionar majoritar este o casuţă poştală amplasată într-o clădire fără parcare, undeva la marginea Dover 19904, Loockerman Square nr. 32 United States": "Comisionul de tranzacţionare plătit de SIF Transilvania către brokerul Actinvest, în anul 2013, a fost de 0,7% din valoarea tranzacţiei. Conform informaţiilor prezentate în Raportul Directoratului pentru exerciţiul financiar 2013, veniturile din cedarea acţiunilor au fost de 327.077 mii lei, iar comisioanele de tranzacţionare au fost de 2.278.000 lei. Practicarea acestor comisioane foarte mari, cu mult peste triplul comisioanelor practicate pe piaţa de capital, fac din această colaborare o tranzacţie dubioasă şi ne determină să suspectăm existenţa unor grupuri de interese peste interesul SIF Transilvania".

Frăţilă mai susţine că nu au fost luate măsuri privind neregulile constatate în gestiunea unor societăţi din portofoliu care au condus la înregistrarea de SIF Transilvania, în anul 2013, a unei pierderi de aproximativ 32.000.000 lei, ca urmare a pierderilor înregistrate de societăţile Organe de Asamblare, Electroputere, Anca Irina.

Acţionarul precizează: "Având în vedere obiectul de activitate al SIF Transilvania, activitatea principală din care societatea trebuie să obţină şi să raporteze profit este activitatea de investiţii financiare. Cu toate acestea, societatea a obţinut, în mare parte, profit din vânzarea acţiunilor primite la înfiinţare, moştenite la constituirea societăţii şi nicidecum din activitatea de bază. Astfel, conducerea SIF Transilvania nu a făcut decât să vândă din zestrea primită de la statul român şi să se laude cu profit. Raportarea, în anul 2013, a unui profit inferior profitului obţinut din vânzarea acţiunilor dobândite la înfiinţare, demonstrează că din activitatea de bază (de investiţii şi plasamente financiare şi din dividendele primite de la societăţile din portofoliu) societatea nu a reuşit nici măcar să obţină cheltuielile de întreţinere, funcţionare, salariile şi alte costuri necesare desfăşurării activităţii. Cu toate acestea cheltuielile cu personalul înregistrate de societate în anul 2013, este unul foarte mare, de peste 20.000.000 lei, nejustificat, raportat la rezultatele obţinute.

Costurile salariale ale preşedintelui directoratului, numai pentru activităţi desfăşurate în cadrul SIF Transilvania, este de peste 200.000 lei/lunar, ceea ce este inacceptabil în condiţiile în care societatea nu produce din activitatea de bază. La aceste venituri lunare se adaugă şi indemnizaţiile primite din participarea în diferite Consilii de Administraţie în cadrul societăţilor din portofoliu".

Constantin Frăţilă a cerut convocarea AGA la SIF3, după ce a demisionat, din funcţia de administrator/preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii COMCM Constanţa (CMCM), pe motiv că noul regulament al SIF3 nu îi permite cumulul de funcţii.

La alegerile precedente de la SIF3, părea că Mihai Fercală şi Constantin Frăţilă ajunseseră la o înţelegere, întrucât cel din urmă a fost ales atât preşedinte al CMCM, cât şi membru în CS al SIF3 Transilvania. Acum, însă, războiul pare să fie total, noianul de declaraţii nemailăsând loc de pace.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ben BERNAKE avea salariu multmai mic la FED.

    Si omu era "sef" peste multe banci din SUA.

    Unele din ele , singure, au capitalizare cit PIBul Romaniei 

    1. Peste multe banci? Peste destin economic planetar...multe banci

    De zeci de ani Fercala da tepe portofoliului SIF3 prin investitiile efectuate(posibile spalari de bani) la maxime istorice(ARAX,BUTU, etc, etc)

    Ii doresc success in demersul de a elimina elefantul Fercala care a facut mult rau SIF-ului, actionarilor si implicit pietei de capital. Dupa Dinel urmeaza Fercala si se pregateste bilteanu

    Dupa cum ti am mai spus o sa ajungi la puscarie [...] impreuna cu gasca ta de lachei

    SIF-urile au fost colonizate cu oameni proveniti din diverse medii ale puterii care,in mod ocult,au pus mana pe fraiele acestor institutii sortite a fi "capra de muls" a nomenclaturii oligarhice postdecembriste.

    Observati viteza de reactie a rinocerilor?Unul cu 5% cere incetarea spolierii,dupa care actionari semnificativi-cu 10%-contraataca. 

    Mare mirare daca cei 10% nu sunt citiva directori de la SIF3,alaturi de o clientela provenita din cateva medii ale puterii purtatoare de resurse ilicite.

    Poate vor vedea si "sabia lui Damocles"ca prea se cred intangibili! 

    Sunt actionar de pe vremea lui Vacaroiu la SIF Transilvania si,din cate stiu, e unul din putinele care mai trimit dividende actionarilor astora mici. Ai mei erau actionari la SIF Oltenia: n-au primit niciodata nici macar vreo bucata de hartie... De la SIF Transilvania am primit mereu convocator AGA, imputernicire si ordinea de zi. Acum, aud ca a intrat dihonia si acolo, ca unii si altii vor sa puna gheara pe bani! Nimic nou pentruun popor de nimic ca al nostru...

    Cam are dreptate Fratila!

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb