REAŞEZARE STRATEGICĂ, DUPĂ REFERENDUMUL BREXIT? Turcia cere scuze Rusiei, Israelul dă compensaţii Turciei

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2016

Turcia cere scuze Rusiei, Israelul dă compensaţii Turciei

Erdogan i-a prezentat lui Putin scuze pentru doborârea avionului militar rus

Israelul va achita 20 de milioane de dolari compensaţii Turciei pentru raidul din 2010

Erdogan: Brexit-ul, o turnură ce ar putea antrena noi "dezertări" de state membre

---------

Actualizare 08:55 Erdogan speră într-o "normalizare rapidă" a relaţiilor cu Rusia

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat aseară speranţa că mesajul adresat lui Vladimir Putin, în care a prezentat "scuzele" Ankarei privind doborârea avionului militar rus în 2015, va duce la o "normalizare rapidă" a relaţiilor bilaterale, transmite AFP.

"Sper că vom putea depăşi situaţia actuală care este în detrimentul ambelor două ţări şi să avansăm spre o normalizare rapidă", a afirmat Erdogan la palatul prezidenţial de la Ankara.

"Turcia le-a arătat întotdeauna prietenilor săi că este o ţară de încredere", a mai afirmat preşedintele turc.

De asemenea, Erdogan a salutat anunţul oficial de ieri al normalizării relaţiilor cu Israelul, după şase ani de tensiuni, precizând că va permite în special ca Fâşia Gaza "să poată respira", sub blocada israeliană, datorită unei operaţiuni umanitare turce de anvergură care urmează să fie lansată vineri pe cale maritimă din portul turc Mersin spre cel israelian Ashdod.

(S.A.)

----------

Turcia este, zilele acestea, protagonista unor reconcilieri strategice importante, care ar putea fi o consecinţă a rezultatului referendumului din Marea Britanie.

După luni de zile în care s-au acuzat reciproc, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a trimis, ieri, o scrisoare omologului său rus Vladimir Putin în care exprimă scuze pentru doborârea, în luna noiembrie, a unui avion militar rus în apropierea graniţei turco-siriene, relatează Reuters, citând pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Reprezentantul preşedinţiei ruse a declarat că, în scrisoarea respectivă, şeful statului turc afirmă că va face tot posibilul pentru restabilirea relaţiilor între Moscova şi Ankara şi că Turcia este pregătită să acţioneze împreună cu Rusia pentru combaterea terorismului.

"În scrisoare se afirmă, în special, că Rusia este un prieten şi partener strategic al Turciei, cu care autorităţile turce nu doresc să strice relaţiile", se menţionează în declaraţia Kremlinului. De asemenea, este citat preşedintele turc: "Doresc încă o dată să-mi exprim compasiunea, să transmit sincere condoleanţe familiei pilotului rus care a murit şi să spun «Îmi pare rău»".

După doborârea avionului militar rus, Rusia a impus restricţii comerciale Ankarei. Vladimir Putin declara la vremea respectivă că aceste măsuri nu vor fi ridicate decât cu condiţia ca Erdogan să prezinte scuze.

Un alt eveniment important în care este implicată Turcia este plata de 20 de milioane de dolari (aproximativ 18 milioane de euro) pe care Israelul o va face guvernului de la Ankara drept compensaţii familiilor celor zece turci ucişi în asaltul navei Mavi Marmara în 2010 în cadrul acordului de reconciliere israeliano-turc ce urmează să fie semnat astăzi.

De asemenea, cele două state vor face schimb "cât mai curând posibil" de ambasadori, a declarat primul ministru turc, salutând "un pas important" în vederea normalizării relaţiilor dintre cele două ţări după şase ani de tensiuni.

Turcia, a anunţat el, va trimite vineri "peste 10.000 de tone de asistenţă umanitară" din portul turc Mersin (sud) spre portul israelian Ashdod pentru palestinienii din Fâşia Gaza, aflată sub blocadă israeliană.

"Ne-a luat mulţi ani pentru a pregăti acest acord (...) Relaţiile noastre se normalizează cu acest text", a mai spus Yildirim.

Ankara a fost aliatul regional cheie pentru Israel până în anii 2000, notează AFP, citat de Agerpres.

Dar relaţiile lor s-au deteriorat apoi, în special în 2010, ca reacţie la asaltul lansat de un comando israelian împotriva Mavi Marmara, o navă închiriată de o organizaţie umanitară turcă într-o încercare de a sparge blocada israeliană împotriva Fâşiei Gaza. Această operaţiune s-a soldat cu moartea a zece cetăţeni turci.

Israelul a prezentat scuze Ankarei în 2013, dar tensiunile au reapărut în anul următor după o nouă ofensivă israeliană în Fâşia Gaza.

Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat ieri că blocada maritimă impusă de ţara sa de zece ani Fâşiei Gaza va rămâne în vigoare şi după acordul cu Turcia. Netanyahu a făcut această declaraţie la Roma, la scurt timp după ce Israelul şi Turcia şi-au oficializat normalizarea relaţiilor.

În februarie 2016, oficialii ruşi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de acordul de reconciliere între Israel şi Turcia, aflat în faza finală de negociere după ruperea relaţiilor determinate de intervenţia forţelor speciale israeliene asupra navei Mavi Marmara care încerca să spargă blocada din Fâşia Gaza.

Ban Ki-moon: Acordul dintre Turcia şi Israel este un "semnal de speranţă" pentru Orientul Mijlociu

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, în vizită în Israel şi în teritoriile palestiniene, a salutat ieri, în timpul unei întrevederi la Ierusalim cu preşedintele israelian, acordul dintre Israel şi Turcia ca fiind un "semnal de speranţă" pentru tot Orientul Mijlociu, informează AFP.

Ban Ki-moon vede în anunţul privind normalizarea relaţiilor turco-israeliene "un important semnal de speranţă pentru stabilitatea regiunii", după ce cele două ţări şi-au oficializat normalizarea relaţiilor, după şase ani de la un asalt israelian asupra unei nave turce ce încerca să spargă blocada asupra Fâşiei Gaza, asalt în care au fost ucişi zece cetăţeni turci.

Într-un discurs susţinut la reşedinţa preşedintelui israelian Reuven Rivlin, Ban a evocat, de asemenea, conflictul israeliano-palestinian şi recentele violenţe sângeroase în Israel şi în teritoriile ocupate care, începând din octombrie, au ucis peste 200 de palestinieni şi în jur de 30 de israelieni.

"Atacurile cu cuţit, cu bombă şi focurile de armă nu vor aduce nimic, pentru că violenţa nu este niciodată o soluţie", a spus Ki-moon.

El a pledat din nou pentru o soluţie cu două state, israelian şi palestinian, care trăiesc în pace unul lângă altul, "singura opţiune viabilă pentru a evita un conflict fără sfârşit şi a realiza aspiraţiile legitime ale celor două popoare".

Pentru că, a estimat Ban, "cei aproape 50 de ani de ocupaţie au avut un impact devastator asupra vieţii palestinienilor, au subminat speranţele privind o soluţie paşnică la conflict şi nu au asigurat securitatea israelienilor".

Erdogan: "Problema acum nu este Turcia, ci însăşi UE"

Preşedintele Turciei, Erdogan a anunţat că ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană marchează "începutul unei noi ere" şi că s-ar putea ca blocul comunitar să se confrunte cu noi "dezertări" de state membre dacă UE nu se reformează.

"Consider decizia luată de poporul britanic drept începutul unei noi ere pentru Regatul Unit şi pentru Uniunea Europeană", a afirmat Erdogan vineri seara, în cadrul primei sale reacţii la victoria taberei Brexit-ului (ieşirea Marii Britanii din UE) la referendumul care a avut loc joi în Marea Britanie.

"Ca restul planetei, noi ne aşteptam la un "da" la referendum, dar iată ce s-a întâmplat", a spus preşedintele pe tema victoriei la referendum a taberei Brexit-ului.

"Problema acum nu este Turcia, ci însăşi UE", a adăugat Erdogan, a cărui ţară poartă de ani de zile negocieri de aderare cu Bruxellesul.

Erdogan este de părere că ieşirea din UE şi a altor ţări riscă să fie "inevitabilă", dacă UE nu-şi revizuieşte politica privind migraţia, politică ce, în opinia sa, provoacă o creştere a rasismului şi a islamofobiei în Europa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Erdogan a auzit afirmatiile lui Cameron. Aderarea Turciei la UE a fost un subiect la care premierul a trebuit sa raspunda. A facut-o in felul urmator: Turcia are 35 de capitole de negociat. A incheiat doar unul. In acest ritm, Turcia va adera in anul 3000. Nu exista nicio posibilitate ca acest lucru sa se intample fara acordul Parlamentului britanic.

     

    Nu stiu daca raspunsul lui Cameron a convins publicul britanic. Dar s-ar putea sa-l fi convins pe Erdogan ca aderarea la UE este o minciuna pe care eurocratii nu i-o vor acorda niciodata. Asa ca Erdogan incearca sa refaca jocul grecilor la doua capete. Tsipras nu a fost niciodata gata sa negocieze cu Rusia. Era prea greu fiind in Euro. Dar Turcia poate reusi fortarea mainii EU.

    Erdogan cu Putin au fost certati pe ciolan amandoi au bombardat Siria, Erdogan a cerut si bani de la UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb