Negociatorii ruşi au cerut Ucrainei să-şi retragă trupele din toate regiunile revendicate de Moscova, înainte de a accepta un armistiţiu, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, familiarizat cu discuţiile de vineri de la Istanbul. Această cerinţă a depăşit condiţiile unui acord de pace propus luna trecută de Statele Unite, după consultări cu Kremlinul, relatează Reuters, de la care transmitem următoarele informaţii.
Negocierile din Istanbul, primele contacte directe între Rusia şi Ucraina din ultimii trei ani, s-au încheiat fără un acord privind încetarea focului, dar cu o înţelegere privind un schimb de prizonieri. O sursă ucraineană declarase anterior că Moscova a venit cu condiţii "inacceptabile", fără a le detalia. Acum, un oficial ucrainean a dezvăluit pentru Reuters termenii propuşi verbal de partea rusă:
Condiţiile cerute de Rusia:
Retragerea totală a forţelor ucrainene din regiunile Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie, înainte de orice încetare a focului. Deşi aceste teritorii sunt controlate parţial de Rusia, armata ucraineană continuă să apere zone-cheie.
Propunerea americană nu includea o astfel de condiţie.
Recunoaşterea internaţională a suveranităţii ruse asupra a cinci teritorii ucrainene: Crimeea (anexată în 2014), şi regiunile Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie.
SUA au propus în draftul lor doar o recunoaştere de jure a Crimeei şi una de facto a controlului rusesc în celelalte regiuni, o abordare mult mai nuanţată.
Ucraina să devină un stat neutru, fără arme de distrugere în masă şi fără trupe aliate pe teritoriul său. Această solicitare nu apărea în propunerea americană.
Renunţarea de către toate părţile la pretenţiile de despăgubiri de război. În contrast, planul SUA prevedea compensarea Ucrainei pentru daunele suferite.
Potrivit oficialului ucrainean, toate aceste condiţii au fost exprimate verbal, fără a fi prezentate într-un document oficial.
Kremlinul, întrebat sâmbătă despre condiţiile cerute, a refuzat să comenteze.
"Aceste discuţii trebuie să aibă loc cu uşile închise," a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.
Oficialii ucraineni consideră că Moscova nu este interesată de un acord real de pace.
"Rusia nu este serioasă în aceste negocieri," a declarat sursa pentru Reuters. În replică, Moscova s-a arătat "mulţumită" de întâlnire şi dispusă să continue dialogul.
După dezvăluirea poziţiei ruse, aliaţii europeni ai Ucrainei exercită presiuni asupra preşedintelui american Donald Trump pentru a impune noi sancţiuni împotriva Rusiei.
Planul de pace propus de SUA în aprilie a fost redactat după mai multe runde de discuţii la Moscova ale emisarului lui Trump, Steve Witkoff, cu preşedintele Vladimir Putin.
La rândul lor, Ucraina şi aliaţii europeni au elaborat o contra-propunere, care cerea mai întâi o încetare a focului, urmând ca disputele teritoriale să fie abordate ulterior, în cadrul negocierilor.
Deocamdată, însă, poziţiile rămân ireconciliabile, iar un armistiţiu pare departe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2025, 16:51)
Pai parca Putler initial o tinea langa cu “ realitatile de pe teren”, acum vrea “cedarea unor teritorii controlate parţial de mujicia”:-)…dar cel mai mult imi place stilul mujic de negociere “ condiţiile au fost exprimate verbal, fără a fi prezentate într-un document oficial” si “ Aceste discuţii trebuie să aibă loc cu uşile închise," a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov”…totul la secret cum au invatat “pacifistii” mujici:-)