Kremlinul a respins luni ultimatumul adresat de Ucraina şi de aliaţii săi europeni, care solicită un armistiţiu de 30 de zile începând cu 12 mai, avertizând că, în caz contrar, Rusia va fi supusă unor noi sancţiuni, conform presei internaţionale. Moscova a calificat cererea drept "inacceptabilă" şi a propus în schimb reluarea negocierilor de pace.
"Limbajul ultimatumurilor este inacceptabil. Nu se poate discuta cu Rusia în acest mod", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul conferinţei de presă zilnice. El a adăugat că Rusia rămâne deschisă găsirii unei soluţii durabile, prin "eliminarea cauzelor profunde" ale conflictului.
Propunerea de armistiţiu a fost formulată sâmbătă, în cadrul unui summit găzduit la Kiev de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la care au participat lideri europeni, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer şi cancelarul german Friedrich Merz. Ei i-au transmis preşedintelui rus Vladimir Putin că, în absenţa unui acord pentru încetarea focului, vor urma noi sancţiuni economice şi intensificarea livrărilor de armament către Ucraina.
În replică, Moscova a propus reluarea negocierilor directe la Istanbul pe 15 mai, pe baza proiectului de acord discutat în primăvara anului 2022. Preşedintele Zelenski a declarat că este dispus să participe la discuţii în Turcia, însă Kremlinul nu a comentat direct această disponibilitate.
Între timp, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că va avea noi consultări cu Zelenski şi alţi lideri europeni pentru a stabili măsurile care vor fi adoptate dacă Rusia respinge propunerea de armistiţiu. Uniunea Europeană colaborează cu Statele Unite în privinţa acestor eventuale sancţiuni, potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeană.
Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a îndemnat la rândul său părţile implicate să accepte o încetare a focului şi să reia negocierile în Turcia cât mai curând posibil.
Potrivit Moscovei, proiectul de acord discutat în 2022 prevedea, printre altele, un statut de neutralitate pentru Ucraina, limitarea capacităţilor sale militare şi acordarea unui statut special regiunilor separatiste din est. Kremlinul susţine că documentul a fost abandonat de Kiev la presiunea Washingtonului, imediat după retragerea trupelor ruse din zona capitalei ucrainene.
Rusia îşi menţine poziţia conform căreia o soluţionare durabilă a conflictului trebuie să includă recunoaşterea anexărilor teritoriale, garantarea neaderării Ucrainei la NATO şi crearea unei noi arhitecturi europene de securitate, cerinţe respinse ferm de Kiev.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 12.05.2025, 18:34)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2025, 18:38)
Virusul ucigas de la kiev acceptase sa se intalneasca cu Putin joi in Turcia,
iar a intors o de groaza sa nu se faca pace?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2025, 21:49)
Cum sa ia in seama o asemenea foarte mare putere militara Rusia,
care dispune de enorme resurse, tehnologie de varf si nenumarate talente,
invingatoare pe front in Ucraina,
o capitulare totala haotica, fara o baza de discutie, fara nici o organizare concreta a cum sa decurga acest "armistitiu",
totul e din burta de frica sa nu se termine razboiul, de aia prezinta numai solutii neaplicabile