Statele membre ONU adoptă primul tratat de protejarea a apelor internaţionale; Rusia se "distanţează"

T.B.
Internaţional / 19 iunie 2023

Statele membre ONU adoptă primul tratat de protejarea a apelor internaţionale; Rusia se "distanţează"

Statele membre ONU au adoptat luni primul tratat internaţional de protejare a apelor internaţionale , un acord considerat capital în contracararea ameninţărilor la adresa oceanului şi sănătăţii acestuia, vitală omenirii, relatează AFP, conform news.ro.

"Acordul a fost adoptat", a anunţat în aplauze preşedinta Conferinţei, Rena Lee, după adoptarea documentului - prin consens.

"Oceanul este forţa vitală a planetei noastre. Azi (luni), aţi insuflat o nouă viaţă şi o nouă speranţă ca oceanul să aibă o şansă să se bată", a comentat secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a salutat un "succes istoric".

În pofoda adoptării, Rusia s-a "distanţat" de consens şi cataloghează anumite elemente ale textului drept "total inacceptabile".

În martie, după 15 ani de negocieri - dintre care doar patru de negocieri oficiale -, statele membre ONU au reuşit să se pună de acord, după două săptămâni de negocieri maraton, în cea de a treia şi "ultima" sesiune de negocieri într-un an.

Textul, "îngheţat" pe fond atunci, a fost miniuţios examinat de către serviciile juridice şi tradus în cele şase limbi oficiale ale ONU.

În contextul în care ecosistemele marine sunt ameninţate de modificări climatice, poluări şi pescuit excesiv, ştiinţa a dovedit importanţa protejării întregului ocean, plin de o biodiversitate adesea microscopică şi care furnizează jumătate din oxigenul respirat de către omenire şi limitează încălzirea globală prin absorbirea unei părţi importante a dioxidului de carbon (CO2) emis de activităţile umane.

Apele internaţionale - sau marea liberă - încep acolo unde se opresc zonele economice exclusive (ZEE) ale statelor, la maximum 200 de mile nautice (370 de kilometri) de coastă şi nu se află sub jurisdicţia niciunui stat.

În pofida faptului că reprezintă aproape jumătate din suprafaţa planetei şi peste 60% dintre oceane, ele au fost mult timp ignorate în lupta de mediu, în favoarea zonelor de coastă şi a câtorva specii emblematice.

Instrumentul-far al acestui tratat este crearea unor zone maritime protejate în apele internaţionale.

În prezent, doar aproximativ 1% din apele internaţionale fac obiextul unor măsuri de conservare.

În decembrie, la Montreal, toate statele planetei s-au angajat să protejeze - până în 2030 - 30% dintre pământurile şi oceanele Terrei.

Odată cu adoptarea, "începe cursa ratificării, iar obiectul protejării a cel puţin 30% dintre oceane până în 2030 ne rămâne la îndemână", comentează Chris Thorne de la Greenpeace.

Noul tratat privind "conservarea şi utilizarea durabilă a diversităţii biologice marine a zonelor care nu se află în jurisdicţia naţională" prevede, de asemenea, obligaţia realizării unor studii de impact asupra mediului a activităţilor avute în vedere în apele internaţionale.

Textul nu prevede o listă a acestor activităţi, însă ar putea fi vorba de la pescuit la transport, trecând prin eventuale activităţi controversate - precum exploatarea minieră submarină sau geoingineria - în vederea unei limitări a încălzirii globale.

Tratatul stabileşte principiul împărţirii beneficiilor resurselor genetice marine colectate în ape internaţionale, care a cristalizat tensiunile până în ultimul moment, în martie.

Ţările în curs de dezvoltare care nu au mijloacele să finanţeze expediţii şi cercetări foarte costisitoare au obţinut principiul unei împărţiri "echitabile" a resuselor marine generate - indiferent că este vorba despre acces la date ştiinţifice sau o parte a profiturilor anticipate ale comercializării acestor resurse - care nu aparţin nimănui -, pe care întreprinderi farmaceutice sau cosmetice speră să le obţină din molecule-miracol.

Textul urmează să fie deschis semnării la 20 septembrie, când zeci de şefi de stat şi de guverne se vor afla la New York, la Adunarea Generală a ONU, când se va afla câte state vor decide să urce la bord.

ONG-uri estimează că un prag de 60 de ratificări în vederea unei intrări în vigoare ar urma să nu fie foarte dificil de atins.

O coaliţie foarte ambiţioasă a acestui tratat - condusă de Uniunea Europwană (UE) - include deja 50 de ţări, inclusiv Japonia, Chile, India, sau Mexic.

Însă 60 este puţin în comparaţie cu universalitatea la care îndeamnă apărătorii oceanului, care speră ca impulsul adoptării să nu slăbească.

"Să continuăm această lansare", a pledat luni preşedintele Adunării Generale a ONU, Csaba Körösi, care a salutat "un acord de referinţă".

"Să continuăm să acţionăm pentru a ne proteja oceanele, planeta şi toate populaţiile care trăiesc pe ea", a îndemnat el, potrivit news.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb