Trezoreria SUA este acuzată de manipularea dobânzilor în scopuri politice

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 august

Sursa foto: facebook / Board of Governors of the Federal Reserve System

Sursa foto: facebook / Board of Governors of the Federal Reserve System

Călin Rechea

Schimbarea structurii maturităţilor pentru emisiunile de titluri guvernamentale permite Trezoreriei SUA să "administreze în mod dinamic condiţiile financiare şi, prin intermediul lor, economia", iar astfel sunt "uzurpate funcţiile de bază ale Federal Reserve".

Aceste acuzaţii grave de manipulare a costurilor de finanţare din Statele Unite au apărut într-o analiză recentă de la Hudson Bay Capital, semnată de profesorul Nouriel Roubini şi Stephen Miran, fost consilier la Trezoreria SUA, sub titlul "ATI: Activist Treasury Issuance and the Tug-of-War Over Monetary Policy". Documentul este disponibil la adresa https://tinyurl.com/2jdnc786.

Autorii susţin că "ATI a fost motor important al pieţei în ultimul an şi ne aşteptăm să continue să joace un rol semnificativ în anii următori". Mai mult, "ATI poate deveni un element comun al setului de instrumente de politică economică, determinând cicluri politice de afaceri pe piaţă şi în economie".

Cu alte cuvinte, Roubini şi Miran avertizează că ne aflăm în pragul unei ere a manipulării "discrete" a marilor economii la nivel mondial în funcţie de interesele politice din anumite perioade ale ciclului electoral.

Conform estimărilor prezentate în analiza de la Hudson Bay Capital, emisiunea "activistă" a obligaţiunilor guvernamentale (ATI) a determinat reducerea randamentelor pentru titlurile de 10 ani cu un sfert de punct procentul în ultimul an şi a oferit "un stimulent similar unei reduceri cu un punct procentual a ratei Fed Funds, principalul instrument de politică al băncii centrale".

Roubini şi Miran mai subliniază faptul că "ATI a împiedicat încercările Federal Reserve de temperare a economiei, explică persistenţa inflaţiei şi creşterea nominală peste aşteptări din acest an".

Toate aceste consecinţe susţin ipoteza manipulării "active" a condiţiilor economice, astfel încât să fie asigurată realegerea unei administraţii "democrate" la Casa Albă în 2024.

Autorii estimează că oprirea emisiunilor "activiste" şi eliminarea la scadenţă a unor emisiuni excedentare pe termen scurt de circa 1 trilion de dolari, ar conduce la creşterea temporară a randamentelor pentru titlurile de 10 ani cu 50 de puncte de bază, urmată de o creşterea stabilizată permanent la circa 30 de puncte de bază.

"O creştere de 50 de puncte de bază a randamentului pentru titlurile de 10 ani va avea efecte economice similare unei creşteri de două puncte procentuale a dobânzii de politică monetară", se mai arată în studiul de la Hudson Bay Capital, unde se mai avertizează că "dacă ATI nu este anulată, ci devine un instrument de politică utilizat în mod permanent, este probabil să asistăm la o inflaţie şi rate ale dobânzii de echilibru mai ridicate în timp".

Roubini şi Miran subliniază faptul că utilizarea ATI pentru a gestiona condiţiile financiare şi economia în sezonul electoral creează un precedent periculos, care deschide uşa amplificării ciclurilor politice pentru economia Statelor Unite.

În plus, "ATI ameninţă să crească inflaţia şi dobânzile pe termen lung în timp, pe măsură ce administraţiile viitoare vor utiliza acelaşi instrument".

Concluzia autorilor este că "utilizarea frecventă a măsurilor de relaxare cantitativă de la criza financiară globală încoace a scos în evidenţă prăbuşirea barierei dintre politica monetară şi cea fiscală şi a deschis calea unor instrumente precum ATI", iar "interacţiunea dintre opţiunile politice ale Fed şi ale Trezoreriei va rămâne un domeniu de studiu fructuos pentru participanţii la piaţă, factorii de decizie şi mediul academic".

Din păcate, autorii nu recunosc faptul că nu ar trebui să existe un astfel de obiect de studiu, care nu se deosebeşte cu nimic de socialismul ştiinţific al economiilor planificate.

Publicarea analizei de la Hudson Bay Capital a fost întâmpinată cu critici dure din partea "autorităţilor". Un oficial al Trezoreriei SUA, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a subliniat pentru Bloomberg că autorii au făcut numeroase greşeli, inclusiv din punct de vedere al emisiunilor de obligaţiuni pe termen scurt şi lung.

Dar de ce a dorit oficialul american să-şi păstreze anonimatul, când vine cu argumente care susţin punctul de vedere al Trezoreriei? Oare recunoaşte astfel că există măcar un sâmbure de adevăr în afirmaţiile lui Roubini şi Miran?

Janet Yellen, Secretarul Trezoreriei SUA, a respins ferm acuzaţiile profesorului Roubini, conform cărora departamentul său a manipulat emisiunile de obligaţiuni astfel încât să reducă costurile de finanţare din economie, după cum scrie Bloomberg.

"Vă pot asigura 100% că nu există o astfel de strategie, nu am discutat niciodată despre aşa ceva", a declarat Yellen pentru Bloomberg News.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. de ce banca centrala a usa este “recent”… ingradita cu garduri tip “panouri modulare”?

    s c c r e t 

    Yellen a spus clar, nu vrem sa "lock in " dobanzi de 4-5% pe termen de 10 ani sau 30%. Inflatia va scadea , asa ca emitem bonduri pe termen scurt. Politica asta o are de dinainte de a incepe campania electorala. Si se vede ca a facut bine pana acum, dobanzile scad, azi 3,77% la 10 ani, fed incepe sa taie dobanzi din septembrie.

    De asemenea alta data am auzit-o cand a spus ca dobanzile vor fi 1%!!. Nu a precizat dc nominal sau real. Deci logic nu vrei sa ramai in brate cu dobanzi de peste 4,5% pe termen lung cand crezi ca vor scadea dobanzile. Afacut bine ce a facut, decizie politica sau nu. E speculatie ca a fost decizie politica. A fost o decizie logica normala si buna pt US. 

    1. In capitalism se presupune că te finanțezi la dobânda pietei. Daca ai aruncat inutil cu bani in economie și ai generat inflație, trebuie să-ți asumi și consecințele, adică dobânzi ridicate. Ce-i cu deficitele acelea obraznice de 8-10%?

      In 2009 când S&P a retrogradat scorul de credit al SUA, directorul responsabil a fost concediat in urma presiunilor oficiale. Recent, Fitch a pățit la fel. 

      Când ai pretenții că vrei sa gestionezi moneda de rezerva internationala, ai responsabilități corespunzătoare. Daca nu ești în stare, găsim sau facem alta moneda, nu-i asta o problema.

      Consecința inflației și a costului permanent ridicat al finanțării lovește în ceilalți prin devalorizarea rezervelor și creșterea accesului la capital, în condițiile în care tu îți tipărești singur bani când și cât ai nevoie, fără limita! 

    bancile centrale asta fac de la infiintare, 

    prin politica "impusa" prin "alesii lor",

    se mareste profitul lor 

    ... voi chiar nu intelegeti de ce bursele au trecut la retail?! ... nu e despre fed - care nu e piata si nici dumnezeu ... este dspre a distribui ipoteticele ... nu e nici politica si nici bs ... pietele pica din cauza de iran ... aia mari lichideaza pe fraieri ... !!! iran, los-o cu tre sa-i pedepsim!!!! ... cui serveste o demonstratie de testosteron?!?!?! ... eu credeam ca cea mai tare razbunare este aia: ... dovedeste inamicului ca esti mai bun decat el ...

    1. ... eu chiar nu inteleg ce cauta bunicuta aia ... care vorbeste ca si cum si-ar insira nepotii la vata de zahar ... la fed!? ...

      ... lol ... inca nu a sesizat nimeni diferenta intre ... fed si trezorie ... este despre costul primar al banilor :))) ...

      ... in baza titluriolor de trezoreie ... banca centrale emite bani ... prin bacile comerciate ... bunicuta tot nu a inteles nic ...

      ... si pentru ca sa intelega toata lumea ... pentru a primi bonuri de masa ... mai intai firma tre sa le cumpere ;) ...

      ... pana ca voi sa le cheltuiti ... altii s-au imbogatit deja ...  

      ... nominal vorbind, bunicuta face bani din declaratii .. inflatia creste valoarea fondurilor ... in care investesc "nepotei" ... ce "papa vata de zahar" in tangibile ... mai ai nevoie de un fraier ca iranul sa-ti "forteze" lichiditatie ... si alti ambitiosi sa-i provoace!!! ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb