70% dintre cititorii ziarului BURSA resping politica lui Trump

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 23 aprilie

70% dintre cititorii ziarului BURSA resping politica lui Trump

English Version

Cei mai mulţi dintre cititorii ziarului BURSA nu sunt de acord cu direcţia politică a administraţiei Trump. Potrivit unui sondaj derulat în perioada 15-20 aprilie 2025, la care au participat peste 5000 de cititori ce au putut vota o singură dată de pe un IP, la întrebarea "Sunteţi de acord cu politica Administraţiei Trump?", 70% dintre repondenţi au răspuns că nu sunt de acord, în timp ce 30% aprobă măsurile luate de noua administraţie de la Casa Albă.

Deşi, la prima vedere, acest rezultat poate părea doar o simplă exprimare a unei preferinţe politice, în realitate, el vorbeşte despre mult mai mult decât atât: despre clivajele valorice, culturale şi geopolitice din interiorul unei categorii sociale bine conturate - publicul interesat de economie, finanţe şi geopolitică, reprezentat de cititorii ziarului BURSA.

Menţionăm că 70% dintre cititorii BURSA sunt, în general, persoane cu un nivel ridicat de educaţie, familiarizate cu pieţele financiare, economia globală şi dinamica geopolitică. Vorbim despre un public informat, cu acces la surse internaţionale de ştiri şi cu o înclinaţie spre valorile liberalismului economic, sprijin pentru integrarea europeană şi ataşament faţă de parteneriatele transatlantice. În acest context, retorica populistă, izolaţionistă şi protecţionistă a lui Donald Trump intră în coliziune cu aşteptările şi valorile acestui segment al societăţii.

În consecinţă, proporţia de 70% împotriva politicilor lui Trump este semnificativă şi arată o orientare clară a acestui segment de public spre o viziune economică globalistă, deschisă şi cooperantă, în opoziţie cu protecţionismul şi izolaţionismul care au caracterizat agenda trumpistă.

Într-o analiză valorică, cititorii noştri par să se poziţioneze preponderent pe axa internaţionalism economic - pro-globalizare, o axă care intră în contradicţie directă cu naţionalismul economic şi populismul suveranist promovat de Trump. Totuşi, faptul că 30% dintre respondenţi susţin politica administraţiei americane arată că există şi în acest segment o minoritate semnificativă care rezonează cu discursul de forţă, cu promisiunea protecţiei economice sau cu poziţiile ferme în materie de geopolitică globală, în special în raport cu China sau Rusia.

Analizate din perspectivă sociologică, distribuţia atitudinilor exprimate în sondaj reflectă polarizarea specifică societăţilor contemporane, influenţate de hiperaccesul la informaţie şi de fragmentarea surselor narative. Chiar dacă România nu este direct implicată în alegerile din SUA, deciziile luate de administraţia americană au reverberaţii asupra climatului economic, militar şi diplomatic global, iar aceste efecte sunt percepute în mod diferit în funcţie de capitalul cultural şi economic al indivizilor.

Analiza rezultatelor: reacţia cititorilor BURSA - formă de rezistenţă la o guvernare percepută drept disruptivă

Sondajul capătă o şi mai profundă semnificaţie dacă este analizat în contextul teoriei conflictualiste a sociologiei, care susţine că relaţiile sociale şi internaţionale sunt marcate de interese divergente şi de lupta pentru resurse şi putere. Politica administraţiei Trump, inclusiv în cel de-al doilea său mandat, este caracterizată de tendinţe izolaţioniste, protecţionism economic şi renunţarea la acorduri multilaterale, toate acestea fiind percepute de elita economică din afara SUA drept factori destabilizatori ai echilibrelor comerciale globale. Cititorii ziarului BURSA, activi în zone de business care depind de deschiderea pieţelor şi de fluxurile de capital, sunt susceptibili la aceste aspecte, iar reacţia lor negativă poate fi văzută ca o formă de rezistenţă la un tip de guvernare perceput drept disruptiv.

Din perspectivă psihosocială, imaginea lui Donald Trump este asociată în Europa Centrală şi de Est cu populismul, cu discursul naţionalist exacerbat şi cu antagonizarea aliaţilor tradiţionali ai SUA. Într-un spaţiu cum este România, care îşi ancorează securitatea pe parteneriatul strategic cu Washingtonul şi pe apartenenţa la NATO şi UE, o politică americană care pare să submineze aceste alianţe nu poate genera decât anxietate şi dezaprobare în rândul unui public atent la dinamica geopolitică.

Dintr-o perspectivă constructivistă asupra opiniei publice, merită menţionat şi rolul framing-ului mediatic: modul în care sunt prezentate acţiunile administraţiei Trump în presa europeană (şi chiar în presa de business din România) influenţează semnificativ percepţiile şi interpretările publicului. Politicile de impunere a tarifelor vamale, retragerea din acorduri internaţionale precum Paris Agreement sau acordul nuclear cu Iranul, cât şi discursul agresiv la adresa UE sau a Chinei sunt intens mediatizate şi în general prezentate într-o lumină critică, ceea ce contribuie la configurarea unei imagini negative în rândul unui public educat şi conectat la fluxul global de informaţie.

Pe de altă parte, existenţa unui segment de 30% dintre respondenţi care sprijină administraţia Trump arată că polarizarea ideologică nu este un fenomen exclusiv american, ci se regăseşte şi în alte spaţii, inclusiv în România. Aceşti susţinători pot fi motivaţi de o apreciere pragmatică a unor politici economice precum reducerea taxelor, întărirea controlului asupra imigraţiei, retorica despre "America First" care, paradoxal, poate fi interpretată şi ca un model de reafirmare a suveranităţii naţionale, idee care rezonează şi cu anumite curente naţionaliste din Europa de Est. De asemenea, pentru o parte din publicul românesc, discursul dur al lui Trump împotriva Chinei sau al anumitor regimuri autoritare poate fi perceput ca o formă de forţă necesară într-un context internaţional tensionat.

Tot dintr-o perspectivă sociologică, rezultatul sondajului reflectă şi mecanismele de formare a opiniei colective într-un mediu social digitalizat, în care algoritmii de social media, camerele de rezonanţă informaţionale şi polarizarea afectivă joacă roluri esenţiale. Publicul ziarului BURSA nu este imun la aceste fenomene, iar atitudinile exprimate în sondaj sunt şi produsul unui ecosistem informaţional în care accentele critice predomină în reprezentarea lui Trump.

Dintr-o perspectivă mai largă, cultural-antropologică, reticenţa faţă de figura lui Donald Trump poate fi văzută şi ca o reacţie la stilul discursiv specific acestuia - un stil perceput ca brutal, lipsit de rafinament diplomatic, în contrast cu valorile culturale europene care pun preţ pe formalism, negociere şi diplomaţie multilaterală. Această diferenţă de stil şi de valori contribuie la consolidarea unei imagini negative în spaţiul cultural european, inclusiv în România.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Daca ati fi in America, sunt convins ca ati fi de acord cu politica lui Trump

    1. Evident pe noi ne interesează mai mult relația pe care o are SUA cu NATO cu UE ,Rusia si cu noi decât ce face el in SUA...

      Daca americanii ar fi convinsi de politica economica a lui Trump bursa , bondurile si dolarul cresteau , nu scadeau.

      ... ce face DJT - POUSA - in SUA , influenteaza tot mapamondul - politic , economic ,

      relational , ...., ASA CA PUTEM AVEA PARERI , DAR , .. NOI , ROMANIA , CE FACEM ???? 

      Daca am fi in America, am emigra!

      Acolo se instaleaza dictatura, prigoana si nesimtirea. 

    De asta nu mai poate Trump...

    Acum serios, cand ati devenit mijloc de propaganda? 

    1. De multa vreme. Inca de la caderea Romei

      Bursele indica starea economiei ci 6 luni in avans.

    desigur ca da - cititorii Bursa sunt net superiori ca si capacitati mentale si cert mai educati decat cititorii altor publicatii!

    Acesta e un fapt clar!  

    Ban.Cher.Vali 

    1. totusi comentariile sun putine si uneori idioate .

      faptul ca par "uneori idioate" e de bine.

       

      e dovada ca statistic sunt la marginea sau in afara normei comune de gandire ideile care "par idioate".  

      ceea ce e bine.  

       

      de obicei opiniile/pozitiile care zgarie/agreseaza/chiar violenteaza opinia comuna ("common sense" in engleza) sunt acele opinii/pozitii CARE ADUC TONE DE NOUTATE SI CONDUC LA NOI ORIZONTURI DE INTELEGERE...  

      deci multumesc pentru cele spuse, inseamna mult pentru mine!  

      ;)  

      si acum... paste fericit, straine/straino! Nu doar in cele 3 zile de Paste, ci in fiecare zi a vietii tale ierbivore...altfel pasnice si neidioate si nederanjante pentru nimeni! Nici macar pentru mine! :) Nici macar pentru pacea mintii tale.  

      Ban.Cher.Vali

       

      Sunt ale celor 30%, din care multi sunt trolii rusilor.

      Ha,ha,ha,asa este!

    Ultimul Presedinte al SUA in forma cunoscuta noua popoarelor lumii a fost J.R.Biden .Trump , daca nu exista , trebuia inventat .Aparitia lui Harris in alegeri a oferit adm .Trump imensele probleme cu care se confrunta .Realizarile promise inca nu reusesc sa convinga (dupa 100 de zile ) intreaga lume asa cum Trump deja s-a laudat a face .Nici Ucraina nu face pace cu Rusia (in cel mai fericit caz este posibil doar un armistitiu ) si nici popoarele lumii nu mai au incredere in Trump .Rolul de „Primadona ”al SUA, raportat la universul pamintean inceteaza a mai fi acceptat ,pe zi ce trece, de mai toate natiunile lumii ,iar popoarele lumii se indreapta vertiginos, la fel ca statele bogate si democrate din SUA, ca si cetatenii anti Trump , spre Europa, cu bagaje cu tot .Elvetia revine in Europa cu toate beneficiile cunscute noua iar statele democratice din SUA(non Maga) si cetatenii nemultumit isi indrepta privirea si banii inspre Europa .Totul ne este foarte clar .UE se desprinde de cei doi mari beneficiari(SUA si Rusia ) ai deciziilor si legislatiei aparute dupa cel de al doilea razboi mondial pe masura ce Imperiul isi reface granitele .Acest imens joc politic , militar si social a inceput inca din 1989 atunci cind URSS s-a prabusit .Urmeaza SUA si Federatia Rusia .Trilioanele de euro puse in joc de Germania (se inarmeaza fara limite )fac deja diferenta .Trump nu poate face fata imenselor provocari .Nu are nici stiinta de carte necesara si nici timpul fizic de partea lui iar din ceea cea vedem urmasii sau presupusii urmasi sunt extrem de vulnerabili si nepregatiti .Germania si Franta deja se pregatesc sa faca legislativ fata valurilor migratoare dinspre America spre Europa .Formidabil.Imposibil de imaginat .Macron este zeul timpurilor .

    In SUA e o mare rasturnare si restructurare administrativa in care d Trump nu e singur : partidul republican are majoritatea in ambele camere ale congresului si a cam pregatit terenul in campania electorala cu anumite idei ( care se dovedesc mult mai severe in aplicarea administrativa decat isi puteau imagina americanii ). Acolo l au votat presedinte pentru ca a reusit sa atraga de partea lui o parte din independenti ,ca altfel electoratul e divizat aproape egal intre cele 2 partide . Place sau nu europenilor ,are puterea executiva acum si se grabeste cu reformele atit timp cat are majoritatea in Congres . Exista totusi un aspect favorabil Europei care nu e revelat in intrebarea simplista pusa de bursa : razboiul din Ucraina !

    Sa uram administratiei Trump succes in aceste negocieri dificile sis a speram ca reuseste sa readuca pacea in Europa ,ca liderii europeni s au blocat timp de 3 ani in farzeologie stearpa ,pomparea de arme si munitii si finantarea acestui razboi ( cand exact aceste 2 lucruri sunt interzise explicit de tratatele EU). Deci sa ne bucuram ca d Trump foloseste inaltimea pozitiei si metoda lui personala de a forta partile sa negocieze ,de vreme ce liderii europeni au esuat lamentabil si de fapt continua sa repete papagaliceste aceleasi fraze care nu folosesc la nimic, dat fiind ca nu au legatura cu situatia de pe front ! Cu parere de rau constatam toti ca cele 2 parti inclestate in razboi nu pot avea acum nimic mai bine decat aveau pina in 2021 : Acces liber si coastele marii Azov pentru pescuit comert etc , Trecere libera prin strimtoarea Kerci si folosirea coastei Marii Negre ,inclusive pt extractie de gaz metan ,navigatie etc . E pacat dar acesta e acum punctual de start al negocierilor si de aici trebuie obtinut ce se poate obtine realistic pentru reinstalarea pacii ! 

    1. Nu am vazut nicio "fortare" Trumpista adresata rusilor, pentru negociere.

      Lumineaza-ne tu si spune-ne cum a rusit Trump "de la inaltimea pozitiei lui" de idiot suprem, sa obtina vreo concesie de la rusi in aceste negoceri (ca negocierea tocmai asta presupune, concesii din ambele parti).

      I-a spune mai puparetule de curulete "pozitionate la inaltime", ce performante a reusit Trump in negocerile astea? Iti spun eu care este "marea" lui performanta: a reusit sa rupa America de aliatii traditionali (Europa, Canada, Australia, Coreea si Japonia) si sa o puna la dispozitia lui Putin. Pe tabla de sah a sacrificat turnul European, calul Canadian si pionii ucraineni, sperand sa intre in gratiile nebunului rusesc (ceea ce dealtfel nu se va intampla vreodata). O miscare de "mare si inteligent" strateg. 

      Asa ar spune si M.

      Corect !

    Ca om simplu,cu inteligență medie,mie mi se pare ca Trump nu-i pe treaba lui.Poate nu înțeleg eu...Încerc sa ma educ si sa ma destept cat mai mult.

    1. Toti suntem simpli, cu inteligenta medie...Geniile nu-si pierd vremea citind ziare si sfriind comentarii...

      se spune ca dc ai prea mult succes si prea multa putere, risti sa pierzi contactul cu realitatea, incepi sa te crezi invincibil. de unde si multe caderi bruste de f f sus. sunt multe exemple, ceausescu de ex.

      poate ca asta i se intampla. deja se crede prea destept, doar ca sunt limite si mai sunt si alti rechini in apa. 

      Așa este.In miliardele de oameni care suntem pe Pamant,sunt niste meseriasi,niste destepti,GENIILE(pe care nu le stie aproape nimeni)care se ocupă de progresul acestei lumi,ca noi sa avem o.viata mai.buna.si mai simpla.Inteligenta,curiozitate a acestor oameni de a descoperi,de a inventa ceva este remarcabila.(ei nu au timp.de.tot felul.de.prostii)Cei care fac ceva pentru progresul acestei lumi,conteaza cu adevarat ca OAMENI in lume.Noi,restul,cu existente mai marunte ramane sa ne bucuram ca suntem si sa fim mai.buni unii cu ceilalti.

    O politica mai buna a lui trump era scaderea cheltuielilor guvernamentale, impreuna cu scaderea dobanzilor, una e deflationista, cealalta inflationista, poate puteau ajunge la o inflatie 2%, cu reducerea deficitului la 3%.

    Odata redus defictul puteau sa se ocupe si de aducerea productiei in tara cu tarife tintite si nu haotic.,

    Trump a incercat sa reduca deficitul bugetar si ulterior comercial din tarife. nu i-a mers, acum improvizeaza. A facut un calcul supersimplist. 600 miliarde venituri in plus la buget/an. dar e departe de cifra asta. vedem ce ramane dupa ce se aseaza praful.  

    1. Ce politica buna poate scoate un om ca Trump, cand el a facut ceea ce niciun alt presedinte american nu a mai facut vreodata: a facut din politica americana o anexa a politicii rusesti.

      Putin canta si Trump joaca! 

      Trump joaca hora după ce ii canta puțin. Al nostru preș, joaca o sârbă îndrăcit după cum ii canta macron. În lume,tramp conduce nava amiral în timp ce macron,este un simplu pirat care conduce o galera.. Asa ca, după al nostru preș,romanii,sau urcat în nava greșită a piratului macron și trag la galerie.

      Erata.GALERE .!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3787
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8518
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6339

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb