Bani europeni pentru susţinerea schemei privind contractele pentru diferenţă

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 26 iunie

Bani europeni pentru susţinerea schemei privind contractele pentru diferenţă

English Version

Autorităţile centrale de la Bucureşti au primit 1,09 miliarde euro de la Uniunea Europeană, prin Fondul de Modernizare, pentru finanţarea contractelor pentru diferenţă (CfD), prin care preţul energiei electrice va fi fixat pentru o perioadă de 15 ani. Acest preţ va fi indexat doar cu rata inflaţiei din zona euro, indiferent de cum va evolua piaţa europeană, schema de finanţare urmând a se reflecta în facturile emise de-a lungul celor 15 ani. Pentru CfD-uri, statul român va organiza proceduri de achiziţii publice, cu oferte separate pentru sectorul eolian şi cel fotovoltaic, pentru capacităţi de 5.000 MW, în cadrul cărora beneficiarii vor propune pe lângă proiect şi un preţ de exercitare. Preţurile maximale de pornire vor fi de 91 euro/MWh pentru fotovoltaice şi 93 euro/MWh pentru eoliene.

Suma acordată României de Comisia Europeană din Fondul de Modernizare este cea mai mare, dacă ţinem cont că restul de 1,87 miliarde euro este împărţit la 9 state membre ale UE: Bulgaria (65,2 milioane euro), Croaţia (52 milioane euro), Cehia (835,2 milioane euro), Estonia (24,1 milioane euro), Ungaria (76,8 milioane euro), Letonia (26,8 milioane euro). milioane), Lituania (59 milioane euro), Polonia (697,5 milioane euro) şi Slovacia (35 milioane euro).

Prin cele 2,967 miliarde euro plătite prin Fondul de modernizare sunt sprijinite 39 de proiecte energetice în cele 10 state membre ale UE, mai precis modernizarea sistemelor energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energetic, industrie şi transport şi îmbunătăţirea eficienţei energetice. Aceste investiţii ajută statele membre să-şi atingă obiectivele în materie de climă şi energie şi să contribuie la obiectivul pe termen lung al UE de a atinge neutralitatea climatică prin 2050.

Proiectele susţinute se concentrează pe generarea de energie electrică din surse regenerabile, utilizarea şi desfăşurarea surselor de energie regenerabilă, modernizarea reţelelor energetice şi eficienţa energetică.

Amintim că prin Fondul pentru Modernizare sunt ajutate treisprezece state membre cu venituri mai mici în tranziţia lor către neutralitatea climatică. Statele membre beneficiare sunt Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Grecia, Portugalia şi Slovenia. Fondul pentru modernizare se aplică pentru perioada 2021-2030. Fondul pentru modernizare este constituit din veniturile obţinute prin licitarea pe piaţă a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030 iar România are alocat un procent de 11,98% din totalul de 2%. Peste 16 miliarde euro ar putea fi puşi la dispoziţie din Fondul de Modernizare până în anul 2030, şi 1,62 miliarde euro, fără TVA, din PNRR, sumă care trebuie utilizată până la 30 iunie 2026.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb