Liberalizarea preţului energiei de la 1 iulie va zdruncina una dintre cele mai importante pieţe, determinantă în calculul inflaţiei, al bunăstării şi nivelului de trai din România. Veştile că preţul electricităţii se va dubla după această dată ar putea dezechilibra şi mai mult consumul, producţia şi proiectele din acest domeniu. Unii politicieni români spun în postări pe social media că nu există nicio legătură între piaţa liberă şi creşterea preţurilor la energie! Că, de fapt, piaţa liberă nu face decât să oglindească clasicul mecanism al cererii şi ofertei. Pe de altă parte, Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE) crede că românii plătesc pentru o energie produsă ineficient, distribuită prost, vândută scump şi reglementată haotic. În timp ce marile companii din energie îşi multiplică profiturile, cetăţenii - fie că sunt consumatori simpli, fie prosumatori - rămân spectatori captivi într-un sistem nedrept, dezechilibrat şi netransparent.
• Istoria unei liberalizări forţate
Liberalizarea este un proces început în 2013, în România. Atunci, Guvernul Ponta şi-a asumat un calendar de eliminare treptată a preţurilor reglementate de ANRE. În 2018 liberalizarea reuşise pe piaţa de furnizare. Adică, încă de acum opt ani consumatorii îşi pot alege furnizorul care vinde energia mai ieftin, pe contracte cu valabilitate cât mai lungă şi care oferă cele mai bune servicii (adică pene de current cât mai puţine, relalaţii cu clienţii bune şi facturare transparentă). Câţi dintre furnizori fac acest lucru puteţi constata fiecare dintre voi!
Tot în 2018, Guvernul Dăncilă controlat de Liviu Dragnea punea frână liberalizării, prin suprataxarea companiilor din domeniul energiei. Banii din „taxa pe lăcomie”, anunţată de Dragnea, Vâlcov şi Teorodorovici în 2018 prin OUG 114, adică 2% din cifra de afaceri, ar fi trebuit să ajute consumatorul vulnerabil. La finalul lui 2019, ANRE susţinea prin declaraţia preşedintelui Dumitru Chiriţă că strânsese peste 600 de milioane de lei din "lăcomia” companiilor energetice. Ulterior, ANRE a transferat în contul ministerului Energiei suma de 533 milioane de lei, adică a vărsat bani într-o gaură neagră bugetară, unde li s-a pierdut urma. Astfel, România rata şansa unei liberalizări în condiţii de piaţă concurenţială, fără intervenţionismul statului. Bomboana pe coliva liberalizării a fost revenirea consumatorilor casnici la regimul reglementat de ANRE. Guvernul Orban, obligat de legislaţia europeană (UE 943 din 2018), a modificat OUG 114/2018, reglementând iarăşi liberalizarea pieţei de la 1 ianuarie 2021.
Noul termen pentru liberalizare, suprapus peste pandemie, i-a luat prin surprindere atât pe furnizori, cât şi pe consumatori. În lipsa unei campanii de informare a consumatorilor (de asta se fac responsabili şi acum ANRE şi furnizorii), piaţa energiei a mers dintr-o amânare a liberalizării în alta. Virgil Popescu, un alt ministru al energiei, declara în ultima zi din 2020 că Guvernul ar putea să intervină după 15 ianuarie prin OUG, pentru a prelungi perioada în care populaţia poate alege un contract de energie electrică pe piaţa concurenţială. Şi de atunci, scenariul s-a repetat timp de patru ani şi jumătate, cu crize energetice declanşate de atacarea Ucrainei de către Rusia, cu plafonări, subvenţionări şi amânări.
• Statul influenţează preţul, nu-l mai reglementează
Pentru un liberal, trecerea la o piaţă în care preţul se formează liber poate fi un motiv de deschidere a unei şampanii. Din păcate, pe piaţa energetică românească statul intervine excesiv de mult: prin companiile sale care controlează producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea, prin reglementare şi fiscalitate, prin autoritatea de concurenţă, prin subvenţionarea plafonării şi stabilirea vulnerabilităţii în cazul consumatorilor şi, nu în ultimul rând, prin obligaţiile de informare ale publicului (ANRE a uitat să informeze şi a transferat responsabilitatea la companiile de furnizare).
Teoretic, preţurile cresc atunci când cererea de electricitate este mai mare decât oferta. Această teorie economică îţi păstrează valabilitatea doar în limitele manualului de economie, pentru că, în practică, sistemul energetic românesc deschide mai multe paranteze:
1.Cererea poate fi prognozată de furnizori. Aceştia ştiu profilul de consum al românilor şi modul în care acesta s-a schimbat în ultimii ani. În plus, ştiu şi cât din reducerea consumului industrial vine din închiderea fabricilor şi cât vine din eficientizarea proceselor tehnologice. Altfel spus, furnizorii nu pot fi surprinşi de cerere, o pot anticipa şi ar putea prin mecanismele de trading să ajusteze preţul (în scădere). Asociaţia Prosumatorilor aduce acuzaţii şi mai grave: furnizorii nu ar face decât trading în favoarea propriilor profituri, iar creşterea preţurilor nu ar fi un mecanism al pieţei, ci al speculei.
2.Oferta din piaţă este şi ea previzibilă... şi scumpă. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica produc energia cu un cost mediu de 0,45 lei/KWh, cu mult mai mare decât costrurile centralelor din Vestul Europei. Deşi Europa are un cost mediu de 0,37 lei/KWh, în România preţul variază între 0,42 şi 0,55 lei/KWh. Din păcate, costurile mari nu pot fi puse doar pe seama pierderilor tehnologice, ci ţin de eficienţa centralelor, de schemele de personal încărcate şi de interesele sindicale, care se amestecă mereu cu cele politice la nivel local.
În plus, oferta (producţia de energie) este insuficientă, România importă energie scumpă seara şi exportă energie ieftină ziua. Producţia este fluctuantă, iar proiectele care ar asigura o producţie în bandă suferă de amânări şi întârzieri.
3.Concurenţa imperfectă din piaţa de energie şi gaze. Preţul care se formează pe pieţele de producţie, transport (monopol de stat), distribuţie şi furnizare de energie electrică este controlat în mare parte de stat, prin companiile sale: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica, Electrica - sunt printre cele mai mari din aceste pieţe. Piaţa gazelor este şi ea un oligopol, cu doi producători care controlează întreaga producţie: Romgaz (companie de stat) şi Petrom (statul român are 20% din acţiuni). Tot o companie a statului, Transgaz, deţine monopolul infrastructurii de gazoducte. Simplul fapt că statul îşi aprobă singur tarifele pentru companiile care asigură transportul energiei şi gazelor naturale, de exemplu, invalidează teoria că preţul s-ar forma liber, iar consumatorul nu are de făcut decât să aleagă furnizorul care îi oferă serviciile mai bune. În plus, fiscalitatea este tot în mâna statului. Plafonarea din 2022 încoace a costat statul roman 32 miliarde lei, spune Asociaţia Prosumatorilor. Aceşti bani ar fi doar un bonus pentru furnizorii de electricitate şi gaze: "Premier Energy recunoaşte o marjă de profit de 176%. Cumpără energia de la prosumatori cu 0,30 lei/kWh şi o vinde cu 0,84 lei/kWh. Hidroelectrica cumpără de la prosumatori cu 0,28 lei/kWh şi vinde cu 0,45 lei/kWh - nu cunoaştem preţul de producţie, fiind „secret comercial”. Bănuim că este undeva la 0,15 lei/kWh, dar asta depinde de sporurile şi bonusurile pentru personalul din conducere şi dorinţa de a încasa dividende a statului român. Engie, în schimb, încearcă să cumpere energia de la prosumatori cu 0,10 lei/kWh şi să vândă cu 0,793 lei/kWh - un adaos de aproape 800% (...)”.
La finalul lunii aprilie, preşedintele Consiliului Concurenţei spunea, citat de Agerpres: ”Piaţa asta de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că energia va fi şi ieftină. Pentru competitivitate economică trebuie să ai o energie mai ieftină decât avem în momentul de faţă în Europa şi atunci ajungem la politica industrială. Asta e o problemă care depăşeşte într-adevăr zona de autoritate de concurenţă, dar şi noi, măcar prin atributul nostru de ajutor de stat, vom fi implicaţi în subiectul ăsta”.
3,5 milioane de gospodării ar putea beneficia până la finalul lunii martie 2026 de ajutorul pentru facturile la energie după 1 iulie, spune Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei. Măsura este o propunere şi ar putea fi adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă de noul Guvern, după validarea lui în Parlament. „Când ne-a reieşit această cifră am zis - dom'le, ceva se întâmplă, nu credem că e bine, parcă sunt prea mulţi. Şi apoi am început să colectăm informaţii şi am văzut că MIPE în 2022-2023 a acordat 2,7 milioane de carduri pentru energie. După care ne-am uitat la raportul Băncii Mondiale referitor la gradul de sărăcie energetică în România, care spune că o treime din gospodăriile din România se află în sărăcia energetică. Şi până la urmă 3,5 milioane, este o treime din totalul locurilor de consum de aproximativ 9 milioane. Deci despre acest număr maxim de gospodării am putea vorbi”, a spus Adrian Vintilă, la o conferinţă de profil. El a mai spus că noul mecanism are o altă abordare. Acum, va trebui ca solicitanţii să vină proactiv către primărie, către furnizor sau către oficiile poştale ca să se înscrie în program. Impactul financiar estimat de instituţie pentru şase luni, până la finalul acestui an, pe un scenariu, este de aproximativ 800 de milioane de lei.
Aşadar, România riscă să aibă de la 1 iulie o energie necompetitiv de scumpă faţă de restul Europei şi, implicit, catastrofal de mare faţă de ţări din afara UE. Năpasta va fi asupra consumatorului român: părăsit de ANRE la capitolul informare şi reglementare, acesta va trebui să caute singur informaţii şi să plătească factura, aşa cum i-o trimite furnizorul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 00:30)
De la 1 iulie,
incepe "Romania Onesta" reala,
premierea votantilor pro-europeni.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 14:54)
Sărăkiile să consume cât pot plăti. Dacă nu le place, să meargă la tine la Tiraspol!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 20:35)
Cu salarul si pensia medie din Romania,
majoritatea romanilor sunt "Sărăkiile",
sa plece chiar toti la Tiraspol ??
mare patriot,nesimtit mai esti !!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu el Condor! în data de 20.06.2025, 00:31)
iată de ce e ridicol să cumperi TEL cu 53,5RON, când de fapt tot sîrmele ălea vechi ale lu nea Ceaușescu alcătuiesc rețeaua.
Conducerea TEL e competentă precum e ăl de CFRist Preotesa. Numa că la CFR ori-și-care vede degringolada, pe cînd la TEL doar experții cunosc degringolada.
TEL are sîrme vechi oxidate [rezistență mare, pierdere mare]. Uleiul din trafuri s-o-ndoit cu apă [de ploaie, firește că plouă în transformatoare]. Cuzineții stâlpilor îs crăpați cu infiltrări. Crăcănații ăia stau să cadă. În adevăr, rețeaua valorează 10% din PBV.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 00:46)
Dupa 35 de ani tot ne bazam pe ce a construit "cizmarul cu 2 clase" si unii se mira de ce oamenii mai in varsta plang dupa vremurile alea.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 05:00)
stalpii aia sunt in domeniul public al statului
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 08:08)
Se vede ca n-ai mai prins...
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Vîjeu el Condor! în data de 20.06.2025, 09:02)
eu am avut 8400# TELuri
ți le-am vîndut ție cu 49-52RON
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 09:15)
Mda...8400 ...atunci nu erau oxidate sârmele...(eu am tel de la listare)
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de Vîjeu el Condor! în data de 20.06.2025, 09:29)
le-am cumpărat în 4dec2024
am mai cumpărat cînd s-o supărat Ciolacu că-l înjură Ciucă pe facebook în 19dec2024
am mai cumpărat în 7april2025 cînd o bagat Trompy tarrifs
am mai cumpărat în săptămâna turul 2 Simion-Nicușor
bineînțeles că am și vîndut
:
cu o parte din TEL am cumpărat EutelSat pe care îl pot vinde chiar azi la ora 10am și mai fac 17% cealaltă parte am cumpărat în Neste pe care pot vinde tot azi și fac 25%.
:
cu banii stau la pîndă la BVB și aștept să cumpăr TEL înapoi la 40-43RON prin September sau ING sau Nordea dacă mai scade.
:
nu-i înțeleg pe ăștia care țin o viață pe niște acțiuni, rulează-le !
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:35)
TOATA Romania de azi se bazeaza pe infrastructura construita de Ceausescu !
Ceausescu a condus Romania din 1964 pana in 1989, adica timp de 25 de ani. In acesti 25 de ani a construit tot ce se vede in jurul nostru. In cei 25 de ani a trecut si prin crize diverse (criza OPEC 1973-1974, cutremurul din 1977, a 2a criza a petroului 19791-1981) care au pus la grea incercare economia romaneasca.
Intre timp au trecut 35 de ani de la indepartarea cizmarului analfabet, si Romania in continuare se bazeaza in proportie de 80% pe infrastructura construita de Ceausescu.
Deci Romania in 35 de ani de democratie capitalista nu a reusit nici macar sa vopseasca ceea ce Ceausescu a construit in 25 de ani de saracie comunista. Reflectati la acest aspect.
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:59)
Ceausescu a contruit mult si falimentar. noi eram saraci, fara curent, fara benzina, mancare sponci, caldura, apa calda ioc.
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 12:21)
Da boss. Eram saraci, fara curent, fara benzina, mancare sponci, caldura, apa calda ioc DUPA 1980. Adica Romania fix cand exploda criza OPEC si bonus sahul Iranului fusese indepartea de CIA si MI6, iar Romania era dependenta de petrolul iranian. Aceasta criza a dus Romania direct in incapacitate de plata (ca azi). Si in USA se statea la coada la benzina in 1979, ai uitat ?!
Iar bonus Ceausescu atunci face o greseala fatala: ia decizia de a achita datoria externa integral. Romania se decupleaza la sistemul finaciar mondial si intra astfel oficial in programul de embargou al USA si al vestului in general si experimenteaza aceleasi stil de viata ca alte tari aflate sub embargou azi, adica Venezuela sau Cuba. (bine, si Rusia azi e sub embargou, dar ei supravietuiesc totusi ptr ca e o tara imensa, si ptr ca sunt ajutati de China si India)
Cum crezi ca s-ar descurca Romania azi daca si-ar popune sa returneze toata datoria externa, dar totusi sa construiasca si autostrada Cernavoda-Constanta, si Casa Poporului si centrala de la Cernavoda ? Eu nu cred ca Romania de azi ar reusi, probabil am manca radacini de nuc ca in Coreea de nord.
Concluzie: saracia din anii 1980 a fost creata de 3 factori: 1.criza petrolului mondiala, 2.investitii publice mamut 3.decizia de a returna anticipat datoria externa.
2.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 12:53)
Casa poporului o monstruozitate pt ego ul lui ceasca.
2.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 13:05)
A fost faliment de tara si faliment al comunismului sovietic, faliment al industriei invechite si energofage, mare consumatoare de forta de munca.
2.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 13:44)
Ce industrie invechita ? Tot preluati discursul lui Petre Roman.
Erau chestii vechi, dar erau si chestii noi.
Vorbiti fara sa stiti. S-au trimis la fier vechi utilaje noi noute, in cutie, importate din Japonia pe bani grei in 88-89.
Va dau un singur exemplu: Kvaerner cand a cumparat IMGB, a vandut o singura presa si si-a scos toti banii cu care cumparase intrprinderea.
2.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 13:51)
Ca schemele de personal erau incarcate ptr a respecta decizia lui Ceausescu cu 0 somaj e un lucru cunoscut, dar asta e motiv serios de au inchis fabricile si uzinele ?! Puteau sa dea afara pe cei inutili, retehnologizau ce era depasit si mergea inainte. O fabrica e ca o masina sau ca o sosea, are nevoie constanta de mentenanta si imbunatatiri.
2.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.13)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 14:14)
Mai intai tre sa ai piata. ceausescu era paralel cu economia de piata.
Comunismul nu functioneaza pt ca administratia de stat pe baza de organe politice falimenteaza oricum ai face. Nimeni nu e motivat de nimic, loc de munca oricum ai, de cumparat oricum n-aveai ce sa-ti doresti.
Tot blocul comunist a mers pe pierdere si raportari false pana nu s-a mai putut ascunde realitatea si a crapat.
2.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 14:55)
Electrificarea s-a produs în anii '50.
Cizmarul tău electrifica prin anii '80.
2.16. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.15)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 23:00)
Nu ai dreptate stâlpii de curent electric au fost de lemn iar mama prin 77 a băgat curent în casă.
2.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 23:49)
Cizmarul nu a construit nimic, doar i-a fortat pe altii sa munceasca pentru niste bani cu care nu aveau ce sa cumpere. Este tot una sa nu ai bani sau sa ii ai dar sa nu ii poti folosi ca nu ai ce lua cu ei. Alea au fost vremuri imputite, fara hrana, medicamente, caldura, apa calda, programe tv, electricitate, libertate de exprimare etc etc.
Numai nomenclaturistii sau tampitii le pot regreta. Omul normal nu are ce sa regrete.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 09:14)
Sper sa plece escrocul si scirbosul de Preoteasa din frunte CFR calatori.Cum au putut escrocii de mai sus,sa puna un asa ne-om,la conducerea institutiei?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:28)
Cine a pus sef la STB pe Istrate care in ultimii doi ani si-a crescut indemnizatia de la 3000 la 12000 E si a facut upgrade in birou de 150000 E?Cand are nevoi de PNL istii astia uita rapid si Nicuosr Dan de Romania Onesta.Se plangea ca da subventii mari la STB dar nu ne spunea cat toaca aia.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:30)
CFR calatori trebuie declarata failmentara iar activele bune scoase la vanzare pentru firme private de transport feroviar, dupa modelul englez Thatcher.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:41)
CFR e un experiment nefericit al Bancii Mondiale care a impus Romaniei spargerea CFR in 4 entitiati distincte: CFR Marfa, CFR Calatori, CFR Infrastructura si CFR Telecomunicatii.
Nicaieri pe planeta asta nu mai exista asa ceva, societatile au mers extrem de prost, a fost un experiment esuat pe care ulterior BM nu l-a mai implementat in alte tari.
Spre exemplu marile companii europene DB, OBB, TreniItalia sunt organizate complet diferit.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:58)
CFR are management prost si pt asta nu-i de vina banca mondiala. nici cand a fost o singura companie n-au fost profitabili, si oricum asta nu-i vreo scuza, ca sunt 4 firme, e doar o problema de forma, nu de fond.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 10:58)
Cat timp avem razboi, cu energia supta de Ucraina si Moldova, e jaf la drumul mare pt roamani "liberalizarea pretului energiei".
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 14:56)
Cât timp locuiești la Tiraspol, viitorul tău e de sărăkie.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 18:08)
Bossultane, vezi ca Tiraspol e lider regional la productia de energie ! Daca ne suparam si oprim teava, ramane Moldova in intuneric !
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 19:41)
Tiraspol e compot de sărăkii.
Dacă vă supărați, tot sărăkii rămâneți.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:07)
Legat de pandemie, preturile ar fi trebuit sa scada, odata cu prabusirea activitatilor economice si implicit a cererii. Nu s-a intamplat.
Legta de Ucraina, nu vad ce ne intereseaza conflictul dintr-o tara externa, nici macar membra a UE. In mod normal nu ar trebui sa influenteze in vreun fel pretul energiei electrice.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:43)
Ne influenteaza pt ca le vindem energie la Ucraina, Moldova=creste cererea- cresc preturile. In timp de pace Ucraina era exportator de energie, inclusiv in rep. Moldova, acum din cauza criminalului Putin ce bombardeaza cu dedicatie reteaua de energie, sunt nevoiti sa cumpre energie din Europa de Est. Deci ne afecteaza, la noi in tara e energia dubla, tripla la pret fata de vestul Europei.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:52)
Si Ukraina cum de isi permite sa cumpere energie asa scumpa ?
Asta nu se duce in deficitul de cont curent ?
Pun pariu ca au si deficit bugetat.
Cu ce il finanteaza ? Romania e cu un picior in groapa si nu s-a tras nici macar un glont aici.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 14:58)
S-a scumpit energie din cauza Sovietului tău.
Merkel a băgat kaghebeul în cărți făcând tranziție la energie verde cu gazul criminalilor.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:10)
De fapt problema este la Ursula si la Bruxelles care obliga Romania sa vanda energia la un pret mai mare sau egal cu cel european.
Deci Romania NU are voie sa vanda energie intern la un pret si extern la alt pret.
Noapte mintii ! Pt ca salariul unui roman este de 2 ori mai mic decat salariul unui austriac !
Ursula promoveaza egalitatea in costuri, nu si in venituri ;)
Asta in conditiile in care multe tari producatoare (ptr ca si Romania este producatoare, deci nu vinde intern sub pretul de productie) precum USA, Norvegia, Rusia, toate tarile din Orient, au un pret la intern si alt pret la extern.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:32)
Coane, eshti confuz, e vb de energia electrica, nu de gaz.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:42)
Preturile la curent electric - gaz - petrol sunt corelate. Vezi ca de ani buni pretul la gaze nu mai este exprimat in m3 ci in kwh.
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:56)
nimeni nu obliga la nimic, pretul se face pe bursa OPCOM, doar ca-s putini productori pe bursa.
In vest au mai multe centrale nucleare, mai multe eoliene si panouri solare, vara curentul e gratis in Spania(vezi caderea de retea la supraproductie), Portugalia, au retele de trasport mai performante cu pierderi de retea mai mici, au interconectare intre tari mai buna, asa ca se pot regla mai usor, piata libera functioneaza. La noi "piata libera e OPCOM si cam atat, 3-4 producatori mari. Interconectare cu Europa de Vest slaba deci nu ne putem regla pretul cu ei.
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 12:23)
Romania are 3-4 producator mari, dar sute de producatori mici. E plina tara de panouri solare si eoliene.
6.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 12:57)
sub 10% din OPCOM sunt cei mici
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:10)
Acum intelegeti de ce l-au interzis pe Georgescu ? Apa-hrana-energie.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:33)
Georgescu e un escroc care a preluat un discurs mistic. Nu avem un partid conservator pe model creshtin in Ro, doar derbedei de stadion shi urlatoare.
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:39)
Apa o exporta in Europa prin "conducta". Ca ceausescu. Noi ramaneam cu tacamurile, dar oricum dacii traiau cu fructe de padure.
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 13:47)
Ai dovezi ca era escroc ? CCR a zis ca era rus, dar nici asta nu a dovedit pana azi.
Ciolacu si Dragnea ce mai sunt ? Gerogescu a fost scolit de marele matematician si om politic Malita, un om de talia lui Iorga si Kogalniceanu.
7.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 14:16)
Dovezi sunt dar nu pt orbi.
7.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 15:01)
Kremlin Georgescu este un șarlant.
Programul sovietic era al lui Șor.
Întâmplarea face că propaganda sovietică a prins la târlele comuniste din România.
7.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 18:11)
Puteti detalia va rog la ce program sovietic al lui Sor va referiti ? Din cate stiu Ilan Sor este refugiat la Moskva dar nu a elaborat vreodata vreun program. Multumesc.
7.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 19:29)
Programul lui gergica e copiat mot a mot dupa programul economic legionar interbelic. Care n-a produs rezultate ci doar haos, practic doar un plan ca legionarii sa-si umple buzunarele de la evreii pe care i-au omorat.
7.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 19:30)
Sarlatan in ce fel, pai un exemplu se dadea Mesia, mai sarlatan de-atat ce poate fi?
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:42)
Problema este a functionalitatii pietelor unice UE ,in cazul de fata cea energetica.
Aici contopistii de la Bruxelles fac mult rumegus si putine fapte.
Peste asta se suprapune parsivenia autoritatilor romane.Sunt toata ziua cu UE in gura dar fura pe model oriental.Si ca sa nu se aplece aia peste furatul lor,nu fac niciun lobby,nu deschid gura,nu voteaza conform interesului national in organismele UE.
Si asa,cand situatia energetica devine precara,cine stie sa faca lobby arde carbune si tine sub control pretul energiei,iar cine vrea sa fure in liniste spune Yes inchidem tot,liberalizam dar de fapt tinem o piata inchisa,dictata de jucatori de stat care-s neperformanti si care nu numai ca permit haos in preturi ci contribuie de-a dreptul la neincasarea a 700 mil Euro PNRR ca sa stea in functii fara sa aiba competenta pentru altceva decat lipit afise.
In UE in momentele tensionate fiecare tara isi maximizeaza interesul,numai noi il minimizam ca sa zburam pe sub radar cand furam in special fonduri UE.In loc de reforme reale,noi aruncam banii cu miliardele pe CfD ca sa asiguram rentabilitatea unor investitii ale unor giganti mondiali in domeniul financiar,fonduri de investitii.Si ca sa punem astfel si mai mare presiune pe un sistem dezechilibrat de productie.Adica subventionam propria sabotare!Si ne laudam ca indeplinim mult mai devreme tintele verzi pentru 2030.Cu ce eficienta?pai nu conteaza,populatia in Romania e obedienta.
Noi nu facem lobby pentru tara si in schimb accepatm lobby impotriva intereselor ei!
Astept sa scrie cineva unde se mai asigura asemenea pret CfD pentru energia verde,nu pentru energia nucleara cum fac vreo 2 state ca aia e altceva,aia isi asigura securitatea si pret moderat ulterior pe termen lung,nu le asigura profit unor giganti mondiali in investitii.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 11:45)
Bravo ! Absolut corect.
Desi gusterii habar n-au despre CfD sau cum a facut Romania cincinalul in 4 ani la energie verde si suntem campionii europei la tranzitia spre zero-carb-emissions.
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 15:03)
În toamna lui 2024 s-a semnat contractul pentru reactorele 3 și 4 de la Cernavodă.
Rugăm propaganda sovietică să se actualizeze... un pic.
8.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 18:13)
Cu cine a semnat Ciolacu contractele ptr 3 si 4 ?
In 2007 se semnase deja un contract cu Arcellor Mittal.
Apoi in 2013 Ponta a semnat alt contract cu chinezii de la China General Nuclear Power (CGN). Si de asta s-a ales praful (mai bine, ca ei veneau cu tehnologia lor).
9. Piata de samsari
(mesaj trimis de Theraflu în data de 20.06.2025, 13:56)
Piata de energie este plina de samsari !
10. fără titlu
(mesaj trimis de No name în data de 20.06.2025, 14:42)
Majorările au fost făcute cu mult bun simț,prețurile la energia electrică puteau fi triple
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 15:04)
Au fost triple, de asta a ajuns deficitul cât casa.
10.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 18:15)
Corect. Mai e loc de crestere. In continuare Romania NU are cele mai mari preturi din Europa.
11. Inginer
(mesaj trimis de Independent în data de 20.06.2025, 16:42)
Asociatia Prosumatorilor zice numai ce doreste si are interes de influentare opinie publica manipulator pt a primi in continuare pe energia solara livrata in retea pret mare si a consuma din retea o energie la pret mic,
Problema reala este urmatoarea *Furnizorii de energie nu fac profit cu acesti prosumatori deoarece ziua cand produc prosumatorii solari energia in exces preturile sunt foarte mici (maine 21 iunie preturile sunt aprox 0 lei/MWh la pranz) iar furnizorul prin decontare cantitativa livreaza energia catre prosumatorii solari cumparand-o din PZU la varf de seara cu preturi foarte mari (exemplu 1000 lei/MWh) deci pierdere curata. Deci aceasta Asociatie a Prosumatorilor nu face o analiza aprofundata tehnico-economica pe ore cum ar fi corect, ci incearca prin vorbe goale sa zica ca energia primita e la pret foarte mare, ceea ce este o minciuna in realitate. De accea si Autoritatile nu schimba nimic in legislatie deoarece aceasta decontare cantitativa a prosumatorilor se stie ca este pierdere pentru furnizorii de energie electrica. Nu exista stocare contractuala cum e scrisa legea acum...prosumatorii sa-si instaleze in viitor stocare reala (acumulatori) si sa zica multumesc pentru pierderile furnizorilor cu prosumatorii, nu sa runce cu vorme aiurea false! Nu se vorbeste nici dezechilibrele ce corect ar trebui sa le plateasca prosumatorii!
12. Prosumatorii sunt furați
(mesaj trimis de Gogu în data de 20.06.2025, 19:03)
In primul rand sa fii prosumator in Romania este o mare țeapa...injectezi curent în rețea ziua când consumul este ridicat și toată lumea folosește o mașină de spălat,un aer condiționat,tv,cuptor, plită,fai,aparat de sudură,aspirator,fier de călcat,în construcții,in industrie...se ia curentul de la prosumator se vinde mai departe către alți consumatori eventual la vecini ca să nu îl ducem prea departe....distribuitorul câștigă,statul câștiga,furnizorul câștigă....prosumatorul pierde.Cei care manipulează realitatea în privința prosumatorilor au mari interese sa ii țină jos și să descurajeze cererile și lupta prosumatorilor pentru corectitudine.La fel se întâmplă cu orice producător din aceasta țară de la agricultor și până la industria grea...este înjosită, batjocorită, furată.
12.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 19:38)
Prosumator inseamna producator-consumator, prosumator, productie pt consumul propriu nu sa faci "bussiness", mai ales ca ma gandesc ca ai avut subventie casa verde.
Nu e totuna cu agricultor sau alt producator deloc. Nu esti producator, esti prosumator, pt consum propriu.
12.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 19:46)
Ești prosumator pentru maximizare autoconsum. 3 kW nu reprezintă producție.
Habar nu ai de ce ți-a pus statul panouri pe casă, dar acum ești... producător. :
13. Prosumator înseamnă investitor î
(mesaj trimis de Gogu în data de 20.06.2025, 19:54)
Prosumatorul investește în instalația de producere energie verde...energie care poate fi injectata în rețea.La fel că și agricultorul care investește în sămânța și utilaje și care își vinde marfa.Sau mai pe înțelesul tuturor...și cel care cumpără o vaca și vinde laptele este un investitor.Investeste pentru a produce.Poti să-l numești business numiți cum vreți dar corect este sa fie respectați toți investitorii care își investesc banii.Daca nu respectați omul care investește și nu plătiți corect producția de energie...mă tem ca acești prosumatori vor căuta ei soluții la vecinii lor.
13.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 13)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 20:03)
Ai investit pt consumul propriu. Nimeni nu ti-a promis nimic. Daca vrei sa fii producator de curent sunt alte investitii pe care le faci. Atunci vinzi curentul pe bursa sau etc.
Solutii prin vecini, ok. Masina electrica ok, consum propriu ok, stocare baterie, ok. Prosumator asta inseamna.
14. Prosumatorul este producător...
(mesaj trimis de Gogu în data de 20.06.2025, 20:22)
Un prosumator este o persoană (fizică sau juridică) care, pe lângă faptul că este consumator de energie electrică, produce și energie electrică, de obicei din surse regenerabile, cum ar fi panourile fotovoltaice, și o livrează în rețeaua electrică. Practic, prosumatorul este un consumator-producător.
Subvenție primesc mai multe categorii economice...
Subvențiile sunt normale.
Nu contează cât produci atâta timp cât produci.
Nu bagatelizati prosumatorii.
15. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 20:25)
dupa 35 ani unii inca nu au aflat ce inseamna capitalism, tot la preturi plafonate / fixate au ramas.
Da baieti..cand cei plecati prin afara dau 40-50-100 euro pe energie electrica ii treceati la categoria diverse. o venit si timpul nostru sa platim la pret corect nu la subventionat.
urmatoarea pe lista e apa, ce inca are tva 9% iar statiile de epurare si aprovizionare tot vechi turi sunt.
apoi gazul .. inca nu are inclus certificatele de co2, dar vin si ele.
15.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 15)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 22:15)
Pai daca Romania produce cu 10 euro, de ce ne obliga Ursula sa vindem cu 100euro ? Doar ptr ca asta e pretul la care produce Austria ? Ok, vindem la extern la 100euro, nici o problema, dar intern sa vindem la ce pret dorim ! Pai altfel ce competitiviate mai are economia noastra daca pretul la energie este la fel ca in Austria ?!
15.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 15)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 22:15)
Esti userist ? Recunoaste ca ai si certificat verde cu 3 doze si erai mandru de el.
16. Eon energie romania
(mesaj trimis de Gogu în data de 20.06.2025, 22:57)
Nu prosumatorii sunt problema...care nici nu contează în ecuația energiei...
Eon energie Romania are o profitabilitate de 31813€/angajat/vaca furajeră.Sunt sigur că angajații au niste salarii mizere și că distribuitorul se plânge de profitabilitate că e mică și că nu are cum sa facă investiții:)))Caută pe lista firme
17. Informație importantă!
(mesaj trimis de Gogu în data de 20.06.2025, 23:19)
E.ON România S.A.: este acționarul majoritar, deținând 68,18% din acțiunile E.ON Energie România.
Ministerul Energiei: deține restul de 31,82% din acțiuni.
E.ON SE, compania-mamă din Germania, deține E.ON România, ceea ce înseamnă că E.ON Energie România este, în esență, controlată de grupul german E.ON.