40% din români au ales calea radicală; Ce nu a făcut statul după anularea alegerilor din 2024

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 6 mai

40% din români au ales calea radicală; Ce nu a făcut statul după anularea alegerilor din 2024

English Version

Turul întâi al alegerilor prezidenţiale a fost câştigat de George Simion, cu 3.862.405 voturi, potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă după centralizarea proceselor-verbale din toate secţiile de votare din ţară şi din Diaspora. Aproape dublu faţă de locul al doilea, ocupat de Nicuşor Dan - 1.979.711 voturi, care i-a suflat la o diferenţă de aproape 87.000 voturi prezenţa în finală candidatului coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu. Dacă după 24 noiembrie 2024, autorităţile statului au fost mirate de cele 2,2 milioane voturi primite de Călin Georgescu, acum AEP, BEC, Preşedinţia, SIE, SRI şi CCR au rămas "bouche-bee" la cele aproape 4 milioane voturi primite de George Simion. Preşedintele AUR a reuşit nu doar să adune voturile primite în 24 noiembrie de el şi Călin Georgescu, ci să şi adauge încă vreo 300.000 voturi peste totalul respectiv, ceea ce demonstrează că în cele şase luni de la anularea alegerilor prezidenţiale de anul trecut autorităţile statului nu au reuşit să ofere explicaţiile necesare privind decizia luată de Curtea Constituţională şi nici să îi tragă definitiv la răspundere penală pe cei care ar fi dorit să fraudeze democraţia românească.

Pentru cei care se întrebau, în toată această perioadă, unde sunt cei 2,2 milioane de votanţi ai lui Călin Georgescu şi cei 1,2 milioane votanţi ai lui George Simion din 24 noiembrie 2024, deoarece la protestele organizate de cei doi politicieni şi de AUR nu au participat decât cel mult 20.000-30.000 de oameni, răspunsul e reprezentat de rezultatul turului întâi al alegerilor prezidenţiale din 4 mai 2025. Votanţii celor doi au ales să tacă şi să îşi facă simţită prezenţa atunci când trebuie: la urne. Iar numărul lor nu se limitează la cei 3,8 milioane de alegători câţi a strâns Simion duminica trecută. Nicidecum. În turul II, George Simion poate primi şi o parte din voturile adunate de Victor Ponta - 1,23 milioane voturi - candidat independent care a avut un discurs tot pe partea suveranistă. Apoi să nu uităm că aproape 50% dintre cetăţenii cu drept de vot nu s-au prezentat duminica trecută la secţiile de votare. Printre cei aproape 9 milioane de absenţi la primul tur, este posibil să se afle încă un milion de naţionalişti sau suveranişti. Iar din cei prezenţi la scrutinul de duminică, să nu uităm că unii şi-au anulat voturile. Este vorba despre simpatizanţii Dianei Şoşoacă, care au desenat un chenar pe buletinul de vot, unde au scris numele preşedintei SOS şi au pus ştampila în chenarul respectiv.

Cu alte cuvinte, avem în România, din cele 18 milioane de persoane cu drept de vot, între 5,5 şi 6,5 milioane de suveranişti ceea ce înseamnă aproximativ 36% din totalul persoanelor cu drept de vot, procent care se apropie de cel de 40% primit de George Simion duminică.

Rezultatul obţinut de George Simion - produs al statului eşuat?

Ce a cauzat radicalizarea a 40% dintre alegătorii români? Să fie vorba doar despre lehamitea provocată de compromisurile interminabile din cadrul coaliţiei de guvernare, de candidaţii propuşi de PSD, PNL şi UDMR atât în noiembrie 2024, cât şi în mai 2025, de scandalurile de corupţie în care au fost implicaţi membri marcanţi ai PSD şi PNL, de starea dezastruoasă a bugetului de stat? Sigur, motivele de mai sus au constituit grosul nemulţumirii şi radicalizării alegătorilor respectivi, dar pe lângă acestea există percepţia că un rol important l-a avut şi îl are indecizia autorităţilor statului, mai bine zis "statul eşuat" pe care îl pomenea fostul preşedinte Klaus Iohannis.

Când candidatul suveranist se prezintă la urne însoţit de Călin Georgescu, inculpat de DIICOT într-un dosar penal în care este acuzat de instigare la acţiuni pentru schimbarea ordinii constituţionale, de promovarea unor persoane istorice controversate cum este Corneliu Zelea Codreanu sau care au fost condamnate drept criminali de război - cazul mareşalului Ion Antonescu, promovare ce este sancţionată de lege cu pedeapsa închisorii, ar putea fi interpretat că ar fi vorba despre vina autorităţilor.

De ce? Pentru că Georgescu şi Simion au mai fost implicaţi în scandaluri legate de Mişcarea Legionară şi de elogierea lui Corneliu Zelea Codreanu şi a lui Ion Antonescu, iar procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale. Aşa că Simion şi Georgescu au putut să candideze nestingheriţi la orice funcţie au dorit. Până la alegerile de anul trecut, când, brusc, autorităţile au decis că Georgescu trebuie scos din cursa electorală, decizie menţinută şi pentru mai 2025. Numai că Simion a rămas. Deşi are interdicţie de intrare în Ucraina şi în Republica Moldova, deşi acţiunile sale violente de-a lungul anilor au fost evidente - vezi cazul agresării în Parlament a fostului ministru al Energiei, Virgil Popescu, vezi agresării preşedintei SOS - Diana Iovanovici Şoşoacă, vezi cazul hărţuirii fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, iar mai nou declaraţia privind "jupuirea în piaţă" a membrilor Biroului Electoral Central care i-au respins candidatura lui Călin Georgescu -, George Simion nu a fost împiedicat de autorităţile statului să candideze pentru funcţia de preşedinte al ţării.

Ce se poate desprinde din cele de mai sus? Că este posibil ca, în rândurile slujbaşilor statului, care tolerează infracţiunile comise de preşedintele AUR, să se afle simpatizanţi ai acestuia sau ai curentului suveranist şi poate chiar oameni care au votat pentru George Simion la alegerile de duminica trecută. De aceea, nu ne miră deloc procentul de 40% (adică cele peste 3,8 milioane de voturi primite din totalul celor exprimate în 4 mai 2025) atins de Simion şi este posibil ca în 18 mai liderul AUR să treacă şi de acest prag.

Scenarii pentru turul II

În aceste condiţii, misiunea lui Nicuşor Dan pare una imposibilă, chiar dacă între timp Elena Lasconi a demisionat din fruntea USR şi partidul respectiv poate folosi resursele financiare pentru a susţine campania prezidenţială până în 18 mai pentru cel care încă mai este primar general al Capitalei. Este greu de crezut că Nicuşor Dan va coagula toate voturile primite de Crin Antonescu de la PSD, PNL şi UDMR şi că va reuşi să ia şi o parte din voturile lui Victor Ponta. Dar asta nu înseamnă că este imposibil, în condiţiile în care fostul preşedinte Traian Băsescu a atras atenţia cu privire la faptul că în turul I al prezidenţialelor din anul 2004 Adrian Năstase a avut 40,9% şi în turul I al prezidenţialelor din 2014 Victor Ponta a avut 40,4% şi niciunul dintre cei doi nu a câştigat turul al II-lea, învingători fiind Traian Băsescu şi Klaus Iohannis. Este drept însă că nici Băsescu şi nici Iohannis nu s-au aflat la 20% distanţă de primul loc în turul I aşa cum este cazul lui Nicuşor Dan. În 2004, Traian Băsescu a avut de recuperat în două săptămâni doar 7%, în timp ce Klaus Iohannis a avut de recuperat 10%. Este adevărat că atât Băsescu şi Iohannis au luat în turul II cu peste 20% mai multe voturi decât primiseră în turul I. Acest scenariu îl poate duce pe Nicuşor Dan la Cotroceni, în funcţia de preşedinte al ţării, cu condiţia ca George Simion să nu primească mai mult de 3-5% în plus faţă de voturile primite în 4 mai 2025. Dar pentru acest lucru este nevoie şi de o prezenţă mai mare la vot.

Potrivit unei analize făcută cu sprijinul Open AI - ChatGPT, pe baza rezultatelor înregistrate în 4 mai 2025, se desprind două scenarii.

În primul scenariu ideal, dacă Nicuşor Dan reuşeşte în 18 mai 2025 să atragă 90% din voturile lui CrinAntonescu, Ponta şi Lasconi, ar câştiga alegerile cu 51-52%.

În scenariul realist, dacă Nicuşor Dan atrage 70% din votanţii lui Antonescu, 60% din cei ai lui Ponta şi pe toţi votanţii Elenei Lasconi, ar acumula 44-46% din voturi. Pentru a câştiga turul al doilea, Nicuşor Dan trebuie să atragă votanţi noi sau să mobilizeze masiv diaspora şi alegătorii din zona urbană. Dacă prezenţa la urne în diaspora ar creşte cu mai mult de 300.000 voturi şi alegătorii din marile oraşe s-ar mobiliza ca în anul 2014, atunci balanţa ar putea fi răsturnată în favoare lui Nicuşor Dan. În caz contrar, George Simion ar deveni noul preşedinte al României.

Situaţia respectivă depinde foarte mult de ceea ce vor decide în aceste zile liderii PSD, PNL şi UDMR. Rămâne de văzut, dacă partidele pro-europene vor pune interesul naţional mai presus de cel propriu, de moment, şi vor continua să asigure stabilitatea politică în actualul context geopolitic şi strategic.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Da' ce e radical?! E doar diferit.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    In toate scenariile descrise contracandidatii erau din PSD. Ciuma rosie adusa de Iohannis la putere si impreuna ne-au jecmanit. Ne-am saturat de voi. Este timpul sa dispareti. Nicusor nu va ajunge presedinte pentru ca multi nu vor mai veni la vot. Ati furat destul este timpul sa faceti pus.ca.rie pentru jaful care l-ati facut. Daca Simion va guverna cu PSD-ul AUR va disparea peste 4 ani. Trebuie ajuns la anticipate si maturati cei ce au jecmanit Romania timp de 35 de ani PSD, PNL, UDMR si minoritati.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Esti amuzant!Tu chiar crezi ca Simion e un erou călare pe cal alb ce vine sa lupte cu balaurul corupției? Cata naivitatr...

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Hai sa fim serioși!Pe liste sunt aproape 18 mil de votanți .Asta înseamnă ca Simion a fost votat de aprox. 21%din românii cu drept de vot de pe listeCe rezultat extraordinar e ăsta?E clar , invontestabil ,primul , la mare distanță de locul doi dar in conditiile in care 47% din cei inscrisi pe liste nu au participat lucrurile nu sunt inca tranșate pt turul 2.. Eu așa cred.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “România – Strategia dezvoltării 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3903
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8391
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.0411

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb