ESTIMARE KEYSFIN: "Piaţa energiei electrice din ţara noastră se va maturiza înaintea celei a gazelor"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 iulie 2020

"Piaţa energiei electrice din ţara noastră se va maturiza înaintea celei a gazelor"

Roxana Popescu: "Pentru ca piaţa locală de energie electrică să ajungă la maturizarea deplină este nevoie de o viziune pe termen lung, care să includă investiţii masive în digitalizare, precum şi de exploatarea la scală mai mare a surselor de energie regenerabilă"

"O influenţă importantă asupra maturizării pieţei locale de energie electrică o va avea şi listarea la bursă a Hidroelectrica", arată echipa de la KeysFin

Piaţa energiei electrice din ţara noastră se va maturiza înainte celei a gazelor, având în vedere că a parcus deja un proces amplu de transformare şi dezvoltare, estimează analiştii furnizorului de soluţii de business inteligence KeysFin.

Este o prognoză făcută în condiţiile în care, piaţa energiei electrice pentru consumatorii casnici s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2018, cu toate că preţul final este în continuare avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar Ordonanţa 114/2018 a reglementat din nou piaţa.

Roxana Popescu, Managing Director KeysFin, a declarat: "Piaţa de energie din România este încă în faza de dezvoltare, statul este încă prezent în acţionariatul marilor jucători, iar clasamentul se schimbă greu de la un an la altul. Cu toate acestea, odată cu liberalizarea din piaţa de energie electrică de acum doi ani, am văzut companii care au crescut ca cifră de afaceri, precum şi profitabilitate, ceea ce arată că, spre deosebire de piaţa gazelor naturale unde multe aspecte încă se află în discuţie şi în curs de reglementare, în cazul de faţă deja avem exemple de bune practici. Bineînţeles, pentru ca piaţa locală de energie electrică să ajungă la maturizarea deplină este nevoie de o viziune pe termen lung, care să includă investiţii masive în digitalizare, precum şi de exploatarea la scală mai mare a surselor de energie regenerabilă".

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică se va liberaliza complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurenţial inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care beneficiază în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020 de tarife reglementate.

Astfel, consumatorii vor putea alege între furnizorii deja existenţi, în funcţie de ofertele acestora, dar şi de alte beneficii oferite, precum uşurinţa cu care pot deveni prosumatori, respectiv uşurinţa cu care pot da energie electrică, obţinută din instalaţii proprii de producere a energiei electrice, cu o putere mai mică de 27kW, precum panourile fotovoltaice, înapoi în reţea şi de a o lua atunci când au nevoie, arată cei de la KeysFin.

"Totodată, o influenţă importantă asupra maturizării pieţei locale de energie electrică o va avea şi listarea la bursă a Hidroelectrica, cel mai important producător local. Compania a selectat recent consultantul pentru piaţa de capital de tip Equity Advisor şi se pregăteşte să facă acest pas în perioada următoare", arată echipa furnizorului de soluţii de business inteligence.

Mai mult, printre planurile companiei se numără şi preluarea CEZ România (în cadrul unui consorţiu de firme), precum şi realizarea de parcuri eoline şi solare, dezvoltarea unei reţele de încărcare a automobilelor electrice şi alte iniţiative, pentru a respecta direcţiile europene de decarbonizare stabilite prin Green Deal, sunt de părere cei de la KeysFin.

Din punctul lor de vedere, în ceea ce priveşte exploatarea surselor locale de energie regenerabilă, ţara noastră stă suprinzător bine, tocmai datorită hidroenergiei.

"Astfel, energia eoliană şi cea hidro au acoperit 42% din consumul de energie al României în 2018, cu 10 puncte procentuale peste media europeană de 32%, potrivit Eurostat. Ţara noastră se află pe locul 7 în UE luând în considerare topul ponderii energiei din surse regenerabile în consumul final", se arată în raport.

În ceea ce priveşte parcurile eoliene, specialiştii KeysFin menţionează că unul din cei mai importanţi jucători pe acest segment este Enel Green Power Romania, divizia Enel responsabilă pentru toate activităţile grupului în materie de energie eoliană şi solară, în regiunile Banat şi Dobrogea.

"Enel deţine o capacitate instalată de 534 MW în cele 12 parcuri eoliene şi fotovoltaice, ceea ce înseamnă 2% din producţia de energie electrică a României", se arată în raport.

Conform datelor prezentate de KeysFin, la nivelul anului 2018, piaţa noastră de energie electrică (producţie, transport, comerţ şi distribuţie de energie electrică) însuma peste 40 miliarde lei, urmând ca în 2019 să depăşească 41 miliarde de lei, iar în 2020 să se apropie de 42 de miliarde de lei.

Analiştii furnizorului de soluţii de business inteligence punctează însă rezultatul negativ al sectorului din 2018 (anul liberalizării), respectiv pierderea netă de aproape 430 de milioane de lei, de la un profit de peste 1 miliard de lei în 2017, estimând că în 2019 piaţa s-a apropiat de break-even pe rezultatul net.

La nivelul anului 2018, pe segmentul de enerige electrică (producţie, transport, comerţ şi distribuţie de energie electrică), activau 2.128 de companii, totalizând peste 46.200 de angajaţi, se arată în analiza celor de la KeysFin.

Cifra de afaceri a segmentului a înregistrat o creştere cu 3,9% în comparaţie cu anul 2017 şi a depăşit cu 10,3% nivelul din 2009, însumând 40,7 miliarde de lei în 2018.

Pentru 2019 analiştii KeysFin estimează depăşirea pragului de 41 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte producţia de energie, la nivelul anului 2018 Hidroelectrica avea o cifră de afaceri de 4,3 miliarde lei, pe locul al doilea în clasament aflân­du-se Complexul Energetic Oltenia cu 2,8 miliarde lei şi Nuclearelectrica cu o cifră de afaceri de 2,1 miliarde lei.

"Cifra de afaceri însumată a celor mai mari trei producători din plan local a depăşit 9,2 miliarde de lei în 2018 şi reprezintă peste 62% din totalul cifrei de afaceri din acel an a producătorilor de energie electrică locali", arată cei de la KeysFin.

În ceea ce priveşte clasamentul comercianţilor şi distribuitorilor de energie electrică

în funcţie de cifra de afaceri din 2018, pe primul loc se afla Electrica Furnizare, cu afaceri de 4,2 miliarde lei (16,2% din total), fiind urmată de Transelectrica, cu 2,7 miliarde lei în (10,4% din total) şi Tinmar Energy, cu 2,5 milioane de lei (9,6% din total). Următoarele clasate sunt MET România Energy, cu 2,4 miliarde lei (9,3% din total) şi CEZ Vânzare, cu 1,7 miliarde lei (6,4% din total).

"Primele cinci companii din top au raportat afaceri de aproape 13,4 miliarde lei în 2018, concentrând 52% din totalul sub-segmentului de transport, distribuţie şi comerţ energie electrică", se arată în raportul celor de la KeysFin.

Cât despre profitul comercianţilor şi distribuitorilor de energie electrică, pe primul loc în acest top se află tot Electrica Furnizare, cu un profit de 140,7 milioane lei în 2018 (21,7% din total), urmată de Tinmar Energy, care a înregistrat un profit de 75 milioane lei (11,6% din total) şi Met România Energy, cu un profit de 27,3 milioane lei (4,2% din total).

"Cele mai profitabile cinci companii din acest sub-segment au înregistrat cumulat un profit net de peste 289 milioane lei, care înseamnă 44,6% din total, în 2018", menţionează analiştii KeysFin.

Notă

În programul de relansare economică publicat miercuri de Guvernul Orban, nu se pomeneşte de litstarea Hidroelectrica.

În plus, proiectul de lege apărut în contextul crizei Covid-19, ce impune interdicţia înstrăinării de pachete minoritare deţinute de stat în companii naţionale pe o perioadă de doi ani, ce a primit votul Camerei Deputaţilor, este de natură să aducă să amâne momentul în care acţiunile Hidroelectrica vor fi tranzacţionate la BVB.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Piata concurentiala e un abuz la buzunarul consumatorilor. Uitati-va numai la cat de lacomi sunt la preturi furnizorii de gaze cu asa-zisele oferte de piata concurentiala. Nu numai ca nu va semna nimeni noile contracte dar piata reglementata sa va prelungi la nesfarsit, tocmai din cauza preturilor babane.

    Piata de energie electrica, cand a trecut la stadiul de piata concurentiala a propus niste preturi acceptabile doar in primul an, apoi le-a majorat cu 25% in cel de-a doilea.

    Pentru ca asta e miza - trebuie luata pielea de pe consumatorul roman de energie desi tara produce energie slava Domnului. Chiar si cu gazele ne descurcam, cu o conditie -sa nu fie date pe mana capitalistilor fascisti care au o lacomie de nedescris.  

    Am facut un calcul la gaze.. preturile de piata concurentiala sunt in multe cazuri mai mari decat cele de piata reglementata, din cauza abonamentelor zilnice care umfla pretul. Am convingerea ca piata concurentiala de gaze, reglata de statul roman in favoarea corporatiior va fi un adevarat fiasco pentru consumator.

    Piata asa zisa libera,e un fiasco.Unii se imbogatesc,dar, majoritatea saracesc.”Un furt la drumul mare.„

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb